Rütbeli Personel ve Öğrenciler Kokteyl Bahanesiyle Çağrılmış" - Son Dakika
Güncel

Rütbeli Personel ve Öğrenciler Kokteyl Bahanesiyle Çağrılmış"

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz'da yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgal edilmesine ilişkin hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı.

28.11.2017 03:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz'da yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgal edilmesine ilişkin hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'na bağlı başsavcıvekillerince hazırlanan iddianamede, daha önceki 15 Temmuz darbe girişimi iddianamelerinde olduğu gibi, FETÖ'nün genel yapısı, örgütün kuruluşu, toplumda kabul görmesi, genişleme ve kadrolaşma dönemi, amacı, ideolojisi, amaca göre örgütlenme stratejisi, örgütlenme şekli, kuralları, hiyerarşik yapısı, istihbarat ağı ve arşivi, mali yapısı, silahlı gücü, emniyet ve yargı teşkilatlarındaki yapılanması, bu yapılanmaları kullanarak gerçekleştirdiği yasa dışı faaliyetler, bu faaliyetlerle ilgili yürütülen bazı soruşturmalar, FETÖ'nün darbe girişimi ve bununla ilgili hazırlanan diğer iddianameler özetlendi.

Çengelköy, Vaniköy ve Beykoz bölgelerindeki suçlar

Şüphelilerin darbe kalkışması kapsamında bulunan Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı (kışla içi ve civarı), Çengelköy ve Beykoz bölgesinde faaliyette bulundukları belirtilen iddianamede, şüphelilerin Beykoz Atatürk Caddesi'nde 34 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs ettikleri, 2 kişiyi kasten yaraladıkları, bir kişiyi özgürlüğünden yoksun bıraktıkları, Çengelköy'de 7 kişiyi kasten öldürdükleri, 85 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs ettikleri, 46 kişiye yönelik mala zarar verdikleri, 5 kamu malına zarar verdikleri, 24 kişiyi özgürlüklerinden yoksun bıraktıkları, 4 kişiyi kasten yaraladıkları, Vaniköy bölgesinde bir kişiyi kasten öldürdükleri, 17 kişiyi öldürmeye teşebbüs ettikleri, bir kişiyi özgürlüğünden yoksun kıldıkları ve bir kişinin malına zarar verdikleri, Kuleli Askeri Lisesi önünde ise 8 kişiyi özgürlüklerinden yoksun bıraktıkları, bir kişiyi kasten yaraladıkları ve bir kişiye karşı da iş yerinin dokunulmazlığını ihlal ettikleri ifade edildi.

Darbe kalkışması öncesinde Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilen toplantılarla ilgili bilgi ve delillerin aktarıldığı iddianamede, Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı'nda yapılan hazırlıklar, lise komuta kademesi ve atama listesi, kalkışma öncesinde 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı ve lisede yapılan hazırlıklar, şüphelilerin görev yaptıkları birliklerden Vaniköy, Beykoz ve Çengelköy bölgeleri ile Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı çevresine ne şekilde intikal ederek konuşlandıklarına ilişkin açıklamalara yer verildi.

"Bütünlemeye kalan öğrenciler okuldaydı"

Darbe girişimi öncesi toplantılarda Anadolu yakasında bulunan köprü ayaklarının kontrol sorumluluğunun Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı'na verildiği ve 2. Zırhlı Tugay'ın zırhlı araçlarla faaliyeti takviye etmesinin kararlaştırıldığı anlatılan iddianamede, 12 Temmuz 2016'da 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgˆı'nda geç saatlerde icra edilen toplantıya, Tugˆgeneral Özkan Aydoğdu ve Albay Rıfkı Keser ile okul komutanı olan Albay Mürsel Çıkrıkçı'nın da katıldıgˆı, 13-14 Temmuz'da aynı birlik içerisinde tertip edilen toplantılarda darbe kalkıs¸masında görev ve sorumluluk bölgelerinin belirlendigˆi, Kuleli Askeri Lisesi'nin sorumluluk bölgelerinin bogˆaz köprülerinin Anadolu ayakları ile Çengelköy, Vaniköy ve okulun çevresi olarak kararlas¸tırıldığının belirlendiği kaydedildi.

Darbe girişiminden bir gün önce okul komutanlığına Kurmay Albay Muammer Aygar'ın yerine Kurmay Albay Mürsel Çıkrıkçı'nın atanması sebebiyle görev devir teslim ve 170. dönem Kuleli mezunları diploma töreninin gerçekles¸tirildigˆi bilgisi verilen iddianamede, törene tüm rütbeliler ile bin 154 öğrencinin katıldıgˆı, tören sonrasında, bütünleme sınavlarına katılacak olan 31 ögˆrenci haricindeki ögˆrencilerin okuldan ayrıldıklarının anlaşıldığı bildirildi.

"Öğrencileri, 'kokteyl düzenleniyor' diyerek okula çağırdılar"

Şüpheli Çıkrıkçı'nın talimatıyla 15 Temmuz günü sabah saatlerinde darbe kalkıs¸ması kapsamında alınan kararların uygulanmasını sagˆlamak için okulda görevli tüm rütbeli personelin okula çagˆrıldığı ve I·stanbul'da ikamet eden ögˆrencilerin, 'önceki okul komutanı Aygar'ın yolcu edilmesiyle ilgili olarak kokteyl düzenlendigˆi' söylenerek okula gelmelerinin istendiği anlatılan iddianamede, 15 Temmuz'da okula çağrı üzerine gelen 46 ögˆrenci ve bütünleme sınavına hazırlanmak için okulda bulunan 31 ögˆrenci ile toplam 77 öğrencinin olduğu vurgulandı.

İddianamede, 15 Temmuz S¸ehitler Köprüsü ve Çengelköy bölgesinde faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle toplam 77 askeri ögˆrenci hakkında adli sorus¸turma bas¸latıldıgˆına işaret edilerek, lisede görevli bir kısım personelin, okul çevresi ile Çengelköy ve Vaniköy bölgesinde konus¸lanarak bu bölgeleri kontrol altında bulundurduğu, bir kısım personelin ise bogˆaz köprülerinin Anadolu ayaklarını kontrol altına almakla görevlendirildiği aktarıldı.

"Emirler, okul komutanı Mürsel Çıkrıkçı'dan"

Her iki boğaz köprüsünün kapatılması ve kontrol altına tutulması görevi verilen Kuleli Askeri Lisesi Komutanlıgˆı'na 2. Zırhlı Tugay Komutanlıgˆı'nın da takviye olması yönünde karar alındıgˆı ve bu karar doğrultusunda 15 Temmuz'da mesai saatinin bitimine dogˆru 2. Zırhlı Komutanlıgˆı'ndan 4 askeri Unimog aracın s¸oförleri ile birlikte darbe giris¸iminde kullanılmak üzere Kuleli Askeri Lisesi'ne sevk edildigˆi anlatılan iddianamede, lisede görevli olan askeri personelin hazırlanması, darbe giris¸imi kapsamında belirlenen bölgelere sevki ve harekat tarzları hususlarındaki emir ve talimatların, Kurmay Albay Mürsel Çıkrıkçı tarafından verildigˆi kaydedildi.

Şüphelilerin görevlendirildiği bölgelere ayrıntılı şekilde yer verilen iddianamede, eski okul komutanı Kurmay Albay Muammer Aygar'ın, gerek I·stanbul, gerekse Ankara'da darbe tes¸ebbüsüne is¸tirak eden s¸üphelilerin birbirleri arasında bilgi akıs¸ını sagˆlamak üzere kurulan "Yurtta Sulh" WhatsApp grubuna dahil edildigˆi, bu grup içerisinde görev ve sorumluluk alanlarıyla ilgili bilgiler paylas¸arak yazıs¸malar yaptıgˆının anlas¸ıldığı belirtildi.

"Kalkışmanın erkene alındığının bildirilmesiyle restorandan ayrıldılar"

İddianamede, soruşturma kapsamında Kuzguncuk'ta bulunan "Nakkaş Kebap" isimli is¸ yerinin 15 Temmuz tarihine ait güvenlik kamerası görüntülerinin incelendiği bilgisi verilerek, görüntülere göre saat 18.20 sıralarında eski okul komutanı Albay Muammer Aygar, Albay Mehmet Karabekmez, yarbaylar Turgay ? Ödemiş, Adnan Uygun ve Erdal Kılınç'ın aileleriyle birlikte restorana gidip yemek yemeye başladıkları, saat 20.25 sıralarında, darbe kalkıs¸ması öncesinde I·stanbul'da gerçekles¸tirilen toplantılara katılan Kurmay Albay Uzay S¸ahin'in lisenin yeni komutanı Çıkrıkçı'yı, Çıkrıkçı'nın da Muammer Aygar'ı telefonla aradıgˆı, telefon görüs¸mesinden yaklas¸ık 3 dakika sonra Aygar'ın digˆer s¸üphelilerle birlikte restorandan ayrıldıgˆının görüldüğü ifade edildi.

Söz konusu görüntüyle ilgili değerlendirme yapılan iddianamede, "Adı geçen s¸ahısların esasen darbe kalkıs¸masından haberdar oldukları, 16 Temmuz günü saat 03.00 sıralarında icra edilmesi planlanan kalkıs¸manın erken saate çekilmesi nedeniyle telefonla arandıkları ve birligˆe intikal ettikleri degˆerlendirilmis¸tir." denildi.

Çıkrıkçı'nın "ordu yönetime el koydu" konuşması

İddianamede, 15 Temmuz günü saat 20.00 sıralarında alarm verilmesi üzerine Kuleli Askeri Lisesi Komutanlıgˆı'nda bulunan tüm rütbeli personel ile askeri ögˆrenci, er ve eratın içtima alanında toplandığı ve burada okul komutanı Çıkrıkçı'nın tüm askeri personele hitaben bir konus¸ma yaptıgˆı aktarılarak, Çıkrıkçı'nın, "Ordu yönetime el koymus¸tur, herkes emirlere riayet edecektir, etmeyen rütbeli, asker fark etmez, ellerinden silahları alınıp geregˆi yapılsın" s¸eklinde sözler söyledigˆi, kısa bir süre sonra tüm askeri personelin silah alarak nizamiye önünde toplanması emrini verdigˆi, rütbelilerin ve askerlerin tam teçhizatlı, silahlı bir s¸ekilde nizamiye önünde toplandığı ve bas¸larındaki rütbelilerle gruplara ayrıldıklarının anlas¸ıldığı ifade edildi.

Darbe girişimi esnasında Kuleli Askeri Lisesi'ndeki faaliyetlere ilis¸kin 14,15 ve 16 Temmuz'a ait komutanlık güvenlik kamera kayıtlarının incelendiği vurgulanan iddianamede, Çıkrıkçı'nın konuşmasından kısa bir süre sonra askeri personelin birçogˆuna rastgele G3 otomatik tüfek dagˆıtıldıgˆı, nizamiye önünde toplanmalarının söylendigˆi, rütbelilerin ve askerlerin tam teçhizatlı, silahlı bir s¸ekilde nizamiye önünde toplandıkları belirtildi.

İddianamede, askeri personelin gruplara ayrılarak bas¸larındaki rütbelilerle belirlenen bölgelere (Vaniköy, Beykoz, Çengelköy) ulas¸mak üzere çıkıs¸ yapmaya bas¸ladıkları, yas¸anan bu hareketlilik esnasında bazı s¸üphelilerin misafirhanede kaldıgˆı, hizmet bölügˆünde görev yapan bazı erlerin olay günü nöbetçi oldukları, olaylar devam ederken bazı rütbelilerin durumu fark etmeleri üzerine giris¸imden uzak durdukları, bazılarının ise halen eylemlerine devam ettikleri ve dıs¸ birliklerden gelen s¸üphelilerin ise lise içerisinde görevlendirildiklerinin anlaşıldığına vurgu yapıldı.

"Sıkıyönetim emrini polislerle gönderdi"

Şüphelilerin eylemlerinin sıralandığı iddianamede, Mürsel Çıkrıkçı'nın saat 23.15 sıralarında s¸üpheli Mahmut Dağüstü ile 3 çevik kuvvet polisini sözde sıkıyönetim emrini tebligˆ etmeleri için Çengelköy Polis Merkezi Amirligˆi'ne gönderdiği ve Dağüstü'nün Çengelköy bölgesinde toplanan vatandas¸ların üzerine yürümesi üzerine ates¸ açarak Kuleli Askeri Lisesi'ne geri geldiği anlatıldı.

Çıkrıkçı'nın komutası altında bulunan 36 şüphelinin, Çengelköy Polis Merkezi Amirligˆi'ni kontrol altına almak amacıyla saat 00.15 sıralarında yaya olarak polis merkezine dogˆru hareket ettikleri belirtilen iddianamede, saat 00.31 sıralarında eski okul komutanı s¸üpheli Muammer Aygar'ın da olay tarihinde Üsküdar I·lçe Emniyet Müdürlügˆü görevini vekaleten yürüten Mehmet Baykara'yı makamından arayarak, 'arkadas¸lar gelecek, direnç göstermeyin' s¸eklinde söylemlerde bulunduğu ifade edildi.

"Selayı susturmak için camiye gittiler"

Aynı gece, "halkın sokagˆa çıkması ve darbe giris¸imine tepki göstermesi" için camilerden anonslar yapılıp ve sela okunması üzerine, şüpheliler Gökhan Ceren ve Ferhat Bayar'ın Aygar'ın emri üzerine sela ve anonsları susturmak için lise nizamiyesi kars¸ısındaki Kuleli Kaymak Mustafa Camisi'ne gittikleri bildirilen iddianamede, şüphelilerin cami imamı olan müs¸teki Osman Nuri Keskin'i cami üstündeki ikametinden alarak Aygar'ın yanına götürdükleri ve Aygar'ın da bu kişiyi uyardıktan sonra serbest bıraktığı dile getirildi.

Çengelköy ve diğer bölgelerdeki şüpheli eylemlerinin de anlatıldığı iddianamede, meydana gelen olaylar, ölüm ve yaralanmalar ile müşteki ifadelerine ayrıntılı olarak yer verildi.

İddianamede, şüphelilerin Türk Ceza Kanunu'nda yer alan "darbeye teşebbüs" suçları haricinde ayrıca bölgelerde is¸lenen digˆer suçlardan da sorumlu tutulmaları gerektigˆinin degˆerlendirildiği belirtilerek, tüm s¸üphelilerin faaliyet gösterdikleri bölgelerde bulundukları zaman dilimi içerisinde is¸lenen tüm suçlardan dolayı "müs¸terek fail" olarak sorumlu tutulmaları gerektigˆi sonuç ve kanaatine varıldığı bildirildi.

- İstenen cezalar

Şüphelilerin "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "TBMM'yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, farklı bölgelerde meydana gelen 8 kişinin ölümüyle ilgili de o bölgelerde görev alan ve emir veren rütbeli subaylarla ilgili, "iştirak halinde kasten nitelikli öldürme" suçlarından, öldürülen kişi sayısı kadar ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

Buna göre, "silahla iştirak halinde kasten öldürme" suçundan 24 şüphelinin Mustafa Cambaz, Kader Sivri, Gökhan Esen, Halil Kantarcı, Burak Cantürk, Osman Yılmaz ve Fatih Dalgıç'a yönelik yedişer kez, şüpheli Aykut Satmaz'ın maktuller Gökhan Esen, Halil Kantarcı, Burak Cantürk ve Osman Yılmaz'a yönelik dörder kez, şüpheli S¸afak Korkut'un maktul Fatih Dalgıç'a yönelik bir kez, şüpheliler Ümmet Dede ve Yas¸ar Çıra'nın maktuller Gökhan Esen, Halil Kantarcı, Burak Cantürk ve Osman Yılmaz'a yönelik dörder kez, şüpheli Mahbub Ulusoy'un maktuller Mustafa Cambaz ve Kader Sivri'ye yönelik ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edilirken, "azmettiren" olarak öldürme suçlarına bizzat iştirak ettikleri belirtilen Mürsel Çıkrıkçı'nın yedişer kez, daha önceden bölgelerde bulunmayan Aygar'ın ise maktul Fatih Dalgıç'ın ölümüne yönelik bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi.

İddianamede şüphelilerin ayrıca, "silahlı terör örgütüne üye olma", "üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütü adına suç işleme", "kasten yaralama", "iştirak halinde kasten öldürmeye teşebbüs", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "iş yeri dokunulmazlığı ve çalışma hürriyetinin ihlali", "mala zarar verme", "kamu malına zarar verme" gibi suçlardan da çeşitli oranlarda hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rütbeli Personel ve Öğrenciler Kokteyl Bahanesiyle Çağrılmış' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tekirdağ'da Uyuşturucu ve Silah Operasyonu: 6 Gözaltı
    10:25 Tekirdağ'da Uyuşturucu ve Silah Operasyonu: 6 Gözaltı

    Tekirdağ'da jandarma ekipleri tarafından yapılan operasyonlarda uyuşturucu madde ve silahlar ele geçirildi. Yapılan aramalarda toplamda 5 gram metamfetamin, 3 adet uyuşturucu madde içme aparatı, bin 3 adet sentetik hap, 58 adet uyuşturucu hap, 12 gram bonzai, 1 adet av tüfeği, 1 adet ruhsatsız tabanca, 50 adet tabanca fişeği ve 14 adet av tüfeği fişeği bulundu. Operasyonlar sonucunda 6 şüpheli gözaltına alındı.

  • Afyonkarahisar'da FETÖ üyesi yakalandı
    10:25 Afyonkarahisar'da FETÖ üyesi yakalandı

    Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) üye olma suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası ile aranan şahıs jandarma operasyonu ile yakalandı. İ.Ç. isimli şahıs, Hüdai Kaplıcaları civarında gerçekleştirilen operasyon sonucunda gözaltına alındı ve tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • ASO Başkanı Seyit Ardıç, ASO Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden seçildi
    10:25 ASO Başkanı Seyit Ardıç, ASO Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden seçildi

    Ankara Sanayi Odası (ASO) Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına ASO Başkanı Seyit Ardıç yeniden seçildi. ASO Teknopark AŞ Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda Ardıç, oy birliğiyle tekrar başkan seçildi. Ayrıca, Mehmet Cansız ASO Teknopark AŞ Genel Müdürlüğü görevine atandı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Uşak'ta Projeler Hakkında Bilgi Aldı
    10:24 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Uşak'ta Projeler Hakkında Bilgi Aldı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uşak'ta hayata geçirilen ve devam eden projeler hakkında Belediye Başkanı Mehmet Çakın'dan bilgi aldı. Bakan Kacır, Uşak Belediye Başkanlığı'nı ziyaret ederek Başkan Çakın'la bir araya geldi. Ayrıca sanayicilerle istişare toplantısı gerçekleştirdi ve 3. Sanayi Sitesi'nde yapılan çalışmaları inceledi.

  • Samsun'da Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi
    10:23 Samsun'da Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

    Samsun'da Vali Orhan Tavlı başkanlığında gerçekleştirilen Seçim Güvenliği Toplantısı'nda, 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için alınması gereken tedbirler görüşüldü. Samsun'da toplam 3 bin 656 sandıkta 1 milyon 38 bin 91 seçmen oy kullanacak ve 4 bin 634 personel seçimlerin huzur ve güven içinde yapılmasını sağlayacak.

  • Esenler Belediyesi, Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi
    10:23 Esenler Belediyesi, Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi

    Esenler Belediyesi, ilahiyatçı-yazar Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi. Programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

  • AK Parti Karabük Kurmayları Özkan Çetinkaya'ya Destek Verdi
    10:22 AK Parti Karabük Kurmayları Özkan Çetinkaya'ya Destek Verdi

    AK Parti Karabük kurmayları, 31 Mart Mahalli İdareler seçimlerine sayılı günler kala Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya'nın yanında kenetlendi.

  • İş makinesinin darbesiyle 6 katlı bina yerle bir oldu
    10:21 İş makinesinin darbesiyle 6 katlı bina yerle bir oldu

    Hatay'ın Antakya ilçesinde, deprem sonrası yıkım süreci devam eden 6 katlı bir bina, iş makinesinin darbesiyle kontrollü olarak yıkıldı. O anlar cep telefonu kamerasına saniye saniye yansıdı. Yıkılma sırasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

  • Yunanistan'ın güneyinde 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    10:19 Yunanistan'ın güneyinde 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Yunanistan'ın güneyinde 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.


Advertisement