Rüzgar Enerjisi Ön Lisans İhalelerinde İkinci Gün - Son Dakika
Ekonomi

Rüzgar Enerjisi Ön Lisans İhalelerinde İkinci Gün

Rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim santrali kurulması amacıyla yapılan ön lisans ihalelerinin ikinci gününde, 8 bölge için toplamda planlanan 370 megavattan en düşük teklif alınan 350 megavatlık kapasitenin tahsisi tamamlandı.

26.12.2017 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim santrali kurulması amacıyla yapılan ön lisans ihalelerinin ikinci gününde, 8 bölge için toplamda planlanan 370 megavattan en düşük teklif alınan 350 megavatlık kapasitenin tahsisi tamamlandı.

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Mustafa İzgeç'in komisyon başkanlığını yaptığı toplam 370 megavat kapasiteli ihaleler için 108 firmanın başvurusu alındı.

İhalelerde en düşük teklif, Hatay bölgesi için verildi. Söz konusu bölge için verilecek 30 megavatlık ön lisansa yönelik 7 firmanın teklif dosyaları incelendi.

Hatay bölgesinde kilovatsaat başına -1,83 dolar/cent teklif veren Böğürtlen Yenilenebilir Enerji ve Elektrik Üretim AŞ'ye 30 megavat kapasite tahsisi uygun bulundu. Şirketin bu bölgede kuracağı santralin adı Böğürtlen RES olacak.

Malatya bölgesi için düzenlenen ihalede 11 şirket yarıştı. Toplamda 80 megavatlık kurulu güç için Tunna Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ, kilovatsaat başına -1,81 dolar/cent teklif vererek 30 megavat kapasitenin sahibi oldu. Kalan 50 megavat, Sandal Yenilenebilir Enerji ve Elektrik Üretim AŞ'ye tahsis edildi. Tunna Enerji'nin burada kuracağı santralin adı Gülümuşağı RES, Sandal Enerji'nin kuracağı santralin adı ise Sandal RES olacak.

Adıyaman bölgesindeki 40 megavatlık kapasite için 6 şirket yarıştı. Errol Enerji Üretimi Sanayi ve Ticaret AŞ kilovatsaat başına -1,40 dolar/cent teklif vererek 20 megavat kapasitenin sahibi oldu. Kalan 20 megavat ise kilovatsaat başına -0,77 dolar/cent teklif veren Özgül Lilyum Yenilenebilir Enerji ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi'ne tahsis edildi.

Toplam kapasitesi 40 megavat olan Ardahan - Kars bölgesi için Ceres Elektrik Üretim AŞ kilovatsaat başına 7,29 dolar/cent teklif vererek 20 megavat kapasitenin sahibi oldu. Kalan 20 megavat ise uygun teklif bulunmadığından tahsis edilemedi.

Erzincan bölgesindeki 50 megavatlık kapasite için 4 şirket teklif sundu. Arapgir Elektrik Enerjisi Üretim AŞ, kilovat saat başına -1,33 dolar/cent teklifle 48 megavatlık kapasiteyi almaya hak kazandı. Kalan 2 megavatlık kısmın lisans sahibi ise kilovatsaat başına 6,20 dolar/cent teklif veren Bengü Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ oldu. Arapgir Şirketi'nin bu bölgede kuracağı santralin adı Arapgir RES olacak, Bengü Enerji ise Bengü RES adlı santrali inşa edecek.

Toplamda 40 megavatlık kapasiteye sahip Kahramanmaraş - Osmaniye bölgesinde, en düşük teklifi veren Güney Res Enerji ve Ak Jeo Enerji'ye 20'şer megavatlık kapasite tahsis edildi. Bu bölge için 11 şirket teklif sundu.

Kocaeli - Yalova bölgesi için 40 megavatlık kapasite, kilovatsaat başına -1,41 dolar/cent ile en düşük teklif veren Karanfil Yenilenebilir Enerji ve Elektrik Üretim AŞ'ye kapasitenin tamamı tahsis edildi. Şirketin burada kuracağı santralin adı Karanfil RES olacak.

Toplam 50 megavat kapasiteye sahip Yozgat Bölgesi için kilovatsaat başına -1,58 dolar/cent teklif veren Sandeks Enerji Üretimi Sanayi ve Ticaret AŞ 30 megavatlık lisansın sahibi oldu, 20 megavat ise Menekşe Yenilenebilir Enerji ve Elektrik Üretim Ticaret AŞ'ye tahsis edildi. Bu bölge için 15 şirketin teklifi yarıştı.

Böylece rüzgar enerjisi ön lisans ihalelerinde bugün 8 bölge için toplam 350 megavatlık ön lisans verildi. Toplamda planlanan 370 megavatlık kapasiteden kalan 20 megavat ise tahsis edilemedi.

Rüzgarda 21-23 Haziran'da tamamlanan ön lisans ihaleleriyle toplamda 11 bölge için 710 megavatlık ön lisans verilmişti. 29 Aralık'a kadar devam edilecek rüzgar ön lisans ihalelerinde şirketlere bin 330 megavat kapasite daha tahsis edilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Rüzgar Enerjisi Ön Lisans İhalelerinde İkinci Gün - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement