Rüzgar Enerjisi Sektörüne 'İnsan Gücü' Yetiştirecekler - Son Dakika
Güncel

Rüzgar Enerjisi Sektörüne 'İnsan Gücü' Yetiştirecekler

Rüzgar enerjisi sektörüne 'insan gücü' yetiştireceklerİlknur SARGUT/Özgür KUMANOVALI, İSTANBUL, (DHA)- YERLİ ve yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelen rüzgar enerjisi sektörüne 'insan gücü' yetiştirmeyi hedefleyen 'Rüzgar Enerjisi Proje Geliştirme ve Uygulama Sertifika Programı'...

30.05.2018 10:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rüzgar enerjisi sektörüne 'insan gücü' yetiştirecekler

İlknur SARGUT/Özgür KUMANOVALI, İSTANBUL, (DHA)- YERLİ ve yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelen rüzgar enerjisi sektörüne 'insan gücü' yetiştirmeyi hedefleyen 'Rüzgar Enerjisi Proje Geliştirme ve Uygulama Sertifika Programı' 29 Haziran Cuma günü Kadir Has Üniversitesi'nde başlıyor.

Kadir Has Üniversitesi (KHAS) Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Volkan Ediger, Borusan EnBW, Rüzgar ve Güneş Mühendislik Müdürü Dr. Ömer Emre Orhan ve KHAS Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Gökhan Kirkil'in eğitim vereceği 17 saatlik 'Rüzgar Enerjisi Proje Geliştirme ve Uygulama Sertifika Programı' Türkiye'nin rüzgar enerjisi yatırımlarında ihtiyaç duyacağı insan kaynağını yetiştirecek.

Rüzgar enerjisinin Türkiye'de en hızlı geliştiği alanlardan olduğunu belirten Prof. Dr. Volkan Ediger, "Rüzgar kurulu gücümüz 6 bin megawatt civarına erişti. Enerji Bakanlığımızın yaptığı Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihaleleriyle buna 2 bin 300 megawatt daha eklendi. Yakın bir gelecekte 8-9 bin megawattlık rüzgar enerjisi santralimiz olacak. Dünyada bu alanda en hızlı büyüyen ve rüzgar enerjisini artıran ülkelerden birisiyiz. Çünkü Türkiye'de büyük bir potansiyel var" dedi.

"RÜZGAR ENERJİSİNDE BÜYÜK BİR İŞ POTANSİYELİ VAR"

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Volkan Ediger, "Enerjide dışa bağımlılık had safhaya erişti. Dolayısıyla başta rüzgar olmak üzere yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık vermemiz gerekiyor. Bu alanda ülkemizde çok miktarda yatırım yapılmakta. Bu gelişmeler yakın bir gelecekte hatta orta ve uzun vadede de piyasanın ne kadar canlı tutulacağının kanıtları. Dolayısıyla burada büyük bir iş potansiyeli var. İnsan gücüne ve insan kaynaklarına ihtiyaç var. Bu açığı kapatmak için üniversitelerde verilen teorik bilgileri sahada yaşayan insanlar ile sektör çalışanları tarafından uygulamaya yönelik bilgileri birleştirerek onları sektörde gerekli olan insan kaynaklarına hazırlamak" diye konuştu.

HANGİ EĞİTİMLER VERİLECEK

Eğitim kapsamında verilecek derslerin içeriğinden de bahseden Prof. Dr. Ediger şunları söyledi:

"Bu programı 3 modül halinde düzenledik. İlk modülde, dünyadaki enerji trendlerinden bahsederek fosil yakıtların nasıl sonuna geldiğimizi, yenilenebilir enerji kaynaklarının giderek nasıl ve neden önem kazanacağını ve bunun için neler yapılması gerektiğini ben anlatacağım. Daha sonra yenilenebilir kaynaklar içinde rüzgarın önemine değineceğim ve rüzgarın önümüzdeki dönemlerdeki gelişimlerini anlatacağım. Ardından program kapsamında bir arazi gezisi olacak. Borusan'ın Tekirdağ'daki Rüzgar Enerjisi Çiftliği'ne gideceğiz. Öğrencilere arazi ortamında kendi gözleriyle bir rüzgar santralinin nasıl yapıldığını, özelliklerini ve nasıl işletildiğini anlatacağız. Pazar günü iki modülümüz var, sabahki modülü Dr. Emre Orhan verecek; o işin daha çok teknik boyutuna değinecek. Rüzgar santrali kurulmadan önce neler gerekli, rüzgar ölçümleri nasıl yapılır, türbin seçimi ve kurulumu aşamalarında neler yapılması gerekli gibi konuları anlatacak. Öğleden sonra ise Doç. Dr. Gökhan Kirkil eğitim verecek. O da rüzgar santrallerinin ekonomik ve finansman boyutuna değinecek ve lisans alımından kurulum aşamasına kadar ki idari ve hukuki süreçleri anlatacak. Türkiye'de piyasa yapısına ve özelliklerine değinecek. 2.5 günün sonunda öğrenciler katılım sertifikası alacak."

HEDEF KİTLEMİZ SEKTÖR ŞİRKETLERİ

Programa herkesin katılabileceğini söyleyen Ediger, asıl hedef kitlelerinin sektördeki şirketlerde çalışan kişiler olduğunu belirtti. Kapılarının öğrencilere de açık olduğunun altını çizen Ediger, "Türkiye'nin her yerinden enerji alanında master ve doktora yapan arkadaşlarımız var. Onlar kariyer planlaması yaparken konuyla ilgili piyasada neler olup bittiğini anlamaları için onları davet ediyoruz. Bu onlara da büyük bir fırsat olacak. Onun dışında lise öğrencileri ve konu ile ilgisi olmayıp bilgi sahibi olmak isteyenler programa memnuniyetle katılabilirler" ifadelerini kullandı.

(FOTOĞRAF-GÖRÜNTÜ)

(Tür: İstanbul)

Rüzgar Enerjisi Sektörüne \'İnsan Gücü\' Yetiştirecekler
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rüzgar Enerjisi Sektörüne 'İnsan Gücü' Yetiştirecekler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı
    22:54 Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı

    Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde, H.Ç. isimli şüphelinin yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yaptığı bilgisi üzerine Jandarma Komutanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Şüphelinin iş yerinde yapılan aramada 2 tabanca, seri numarası kazınmış ruhsatsız av tüfeği ve 1846 tabanca fişeği ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.

  • Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı
    22:48 Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı

    Elazığ'da bazı öğrencileri taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alınan lise müdürü G.C, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak devam eden soruşturma sürecinde bir öğrenci daha şikayette bulundu ve müdür tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen müdür, 9 öğrenciyi taciz ettiği öne sürüldüğü gerekçesiyle tutuklandı.


Advertisement