Rv ve Rd'nin Hazırladığı "Türk Markaları" Ansiklopedisi 2. Cildi Yayımlandı - Son Dakika
Güncel

Rv ve Rd'nin Hazırladığı "Türk Markaları" Ansiklopedisi 2. Cildi Yayımlandı

Reklamcılık Vakfı (Rv) ve Reklamcılar Derneği (Rd) Tarafından Hazırlanan "Türk Markaları" (Tm) Ansiklopedisinin 2. Cildi Yayımlandı.

28.01.2009 13:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Reklamcılık Vakfı (RV) ve Reklamcılar Derneği (RD) tarafından hazırlanan "Türk Markaları" (TM) ansiklopedisinin 2. cildi yayımlandı.

Ansiklopedinin tanıtımını yapmak üzere düzenlenen basın toplantısı, Reklamcılar Derneği Başkanı Yiğit Şardan, Reklamcılar Vakfı Başkanı Özgür Sağlam ve kitabın yazarı Prof. Dr. Nükhet Vardar'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan, Yiğit Şardan, ansiklopedi yapmanın kolay bir iş olmadığını vurgulayarak," Türkiye, dünyada markalaşmada on birinci sırada. Benzeri ülkelerde 2007 yılında 40 bin marka varken Türkiye'de bu rakam 19 bin. Türkiye'de Gayri Safi Milli Hasıla içindeki reklam payı dünya standartları olan 1-1,5'lara ulaşamadı ve hala 0,5 arasında gidip geliyor. 2009'da krizden dolayı Türkiye'nin ihracatı düştü ve Türkiye için önemli olan iç pazarı canlı tutmanın önemi artıyor. Bunun için de reklam çok önemli. Böyle zamanlarda markanın gücü reklamla fırsata dönebiliyor" dedi.

Yiğit Şardan, "TRT 6'da zamanla reklam almaya başlayacak, reklamlar bu kanalda Kürtçe mi yayınlanacak?" sorusuna da, "Kürtçe dili olmasını yadırgamamak gerekir diye düşünüyorum" yanıtını verdi.

-"HEDEFİMİZ 70 MARKAYLA 4 CİLDE ULAŞMAK"-

Reklamcılar Vakfı Başkanı Özgür Sağlam ise konuşmasında, Türkiye'de markanın önemini artırmak adına bu çalışmayı yaptıklarını belirterek, "İlk ciltte geçen sene 13 marka yer aldı. İkinci ciltte ise 12 marka şu anda toplam 25 markayla devam ediyoruz. Hedefimiz 70 markayla 4 cilde ulaşmak" dedi.

Sağlam, ansiklopedinin hazırlanma aşaması ve amaçlarına değinerek şunları söyledi:

"TM ile amacımız, reklam ve pazarlama iletişiminin güçlenmesine katkıda bulunma inanç ve kararlılığıyla, etkili marka yönetimine ilişkin başarı öykülerini, reklamveren - reklam ajansı verimli iş ortaklığını kayda geçirmek, yol gösterici, eğitsel bir bellek oluşturmak. Marka kriterleri, Türkiye'de doğmuş, reklam ve diğer pazarlama iletişimi araçlarını tutarlılık ve süreklilikle kullanmış, başarısını kanıtlayacak bir zaman sınavından geçmiş, en az 10 yıldır süregelen, pazarda somut başarı göstergeleri olması gerekiyor. TM, Türkiye'de bu kriterler ile 70 kadar başarılı marka öyküsünü derlemeyi hedefleyen, 4 ciltten oluşacak bir ansiklopedi. TM'de markalar kuruluş tarihlerine göre sıralandı. TM-1'de 1878-1950 arasında markalaşmış 13 marka, TM-2'de ise 1944-1964 yılları arasında doğan 12 marka incelendi. Böylelikle bugüne kadar iki ciltte toplam 25 Türk markasının markalaşma öyküsü tamamlanmış oldu."

Sağlam, TM ansiklopedisinin yararlarına ilişkin değerlendirmesinde ise şunları söyledi:

"TM, ekonomi ve sektörler açısından, ekonomik, sanayi gelişim kronolojisinin ortaya konulması, Türkiye'deki markalaşma süreçlerinin en iyi örneklerinin derlenmesi, markalaşma sürecini yaşayacak firmalara yol gösterici bir çalışma oluşturulması ve dış satım amaçlı temel tanıtım malzemesi oluşturulmasında rol oynuyor. Markalar açısından ise TM, tüketici, ilgili kitlelerle buluşma, kurumsal bilgi, bellek, izleğe katkı, markanın performansı, başarısının somutlaştırılması, kayda geçirilmesi, markanın üniversitelerde vaka incelemesi olarak yer alması, eğitim enstrümanı olması gibi yararlar sağlıyor. Reklamveren-ajans iş ortaklığı açısından, reklamveren ile reklam ajansı arasındaki verimli iş ortaklığının vurgulanması ve yaratıcı çalışmaların, süreklilik çizgisinin vurgulanması, Akademisyenler ve öğrenciler açısından da, reklam ve diğer pazarlama iletişimi alanlarına insan kaynağı yetiştiren akademisyenlere destek malzemesi, öğrencilerin pazarlama-markalaşma sürecini kavramalarına yardımcı olacak TM, referans kitap katkısı sağlıyor."

-"RD VE RV ÜYELERİNİN CİROSU SEKTÖRÜN YÜZDE 85'İNİ TEMSİL EDİYOR"-

RV Başkanı, "Reklamcılık Merkezi" çatısı altında buluşan RD ve RV'nin, pazarlama iletişiminin nitel ve nicel gelişimi için çalıştığını, ekonomik gelişmeler ve sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda projeler ürettiğini belirterek,

"Yaratıcılık" ve "hesap verebilen reklam", iki temel değeri. RD, sektörü temsil eder, reklam yatırımının önemini vurgular, sektörel standartların gelişimi ve güçlenmesi için çalışır. RV, nitelikli reklam üretimini destekleyen projeler üretir,bilgi ve deneyim paylaşımına aracılık eder. RD-RV üyelerinin cirosu sektörün yüzde 85'ini temsil ediyor" dedi.

-"162 BİN 500 KELİMEYLE OKUYUCUYA AKTARILDI"-

Ansiklopedinin yazarı Prof. Dr. Nükhet Vardar da, "Markaların rakibi taklit etmek yerine ne yapabiliriz?" i düşünüdüklerini belirterek,markaların denenmişi denemediklerini ve risk alma konusunda tereddüt etmediklerini söyledi.

TM'nin önce kitap olarak basıldığını daha sonra ansiklopedi tanımın uygun geldiğini belirten Vardar, projenin belki de en can alıcı özelliğinin, markaların geçmişlerinde rol oynamış ve markanın pazarlama ve iletişim öykülerini aktaran kişilerle birebir yapılan görüşmeler olduğunu belirterek, "Her markada en az 6-7 kişiyle yüz yüze mülakat gerçekleştirildi. İki ciltte toplam 230 kişiyle görüşülerek, yaklaşık 280 saatlik ses kaydı elde edildi. Ayrıca her markanın öyküsünde en az 10 farklı reklam kampanyasına yer verildi. Böylelikle iki ciltte minimum 250 farklı reklam kampanyasının doğuşu, iletişim stratejisi ve markaya kattıkları belge altına alınmış oldu. Tüm bu bilgiler yardımıyla her bir markanın, markalaşma öyküsü 32 sayfada ve yaklaşık 6 bin 500 kelimeyle özetlenmeye çalışıldı. Böylelikle ilk iki cilt sonunda toplam 25 markanın pazarlama ve iletişim geçmişi toplam 800 sayfada, 162 bin 500 kelimeyle okuyuculara aktarıldı" dedi.

-TM HAKKINDA-

Birinci cildi Ocak 2007, ikinci cildi Ocak 2009'da yayımlanan ansiklopedi de, marka tarihçesi, sektörel pazar ve pazar payı, pazarlama stratejileri, reklam kampanyaları, marka değeri, tüketici gözüyle marka, ürün gamı ve özel röportajlar yer alıyor.

Birinci ciltte, "Komili", "Hacı Şakir", "Tariş Zeytinyağı", "Türkiye İş Bankası", "DYO", "THY", "Vakko", "Petrol Ofisi", "Yapı Kredi", "Garanti", "Akbank", "Hürriyet" ve "Milliyet", İkinci ciltte ise, "Ülker", "Altınyıldız", "Demirdöküm", "Arçelik", "Arko", "İstikbal", "Çanakkale Seramik", "YKM", "Vitra", "Aygaz", "Eti" ve "Mudo" markaları yer alıyor. Bazı markalarla görüşme aşamasında olunan ve 2010'da yayımlanması öngörülen 3. ciltte ise, "Duru", "İdaş", "Efes pilsen", "Beko", "Pınar", "Artema", "Dalin", "Derimod", "Dardanel", "Sabah" ve "UNO" yer alacak. Ansiklopedinin fiyatı 75 TL. İki cilt birarada fiyatı 110 TL.

TM ciltleri Reklamcılık Vakfı ofisi ve tüm kitapçılardan alınabiliyor.

-10 TÜRK MARKASI WARC'TA-

World Advertising Research Center (WARC) tüm dünyada toplam 30 bin reklam ajansı ve pazarlama dünyası çalışanının üyesi olduğu, 45 bin kadar makale ve vakayı içeren bir veri tabanı.

WARC, www.warc.com üzerinde hizmet veren sitede ilk etapta, "Vakko", "Hacı Şakir", "Garanti", "Yapı Kredi", "Akbank" ve "Vitra"nın ingilizce vaka çalışmaları yer aldı.(ANKA)

(ELF/BÜN)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Rv ve Rd'nin Hazırladığı 'Türk Markaları' Ansiklopedisi 2. Cildi Yayımlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.


Advertisement