Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç Açıklaması

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, asgari ücretin 4 kişilik bir ailenin asgari harcamalarını karşılayacak düzeyde olması gerektiğini ancak belirlenen ücretlerin bir kişinin dahi ihtiyaçlarını karşılamadığını söyledi.

02.01.2012 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, asgari ücretin 4 kişilik bir ailenin asgari harcamalarını karşılayacak düzeyde olması gerektiğini ancak belirlenen ücretlerin bir kişinin dahi ihtiyaçlarını karşılamadığını söyledi.

Kılıç, partisinin İzmir İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, yeni asgari ücretin devlet kurumlarının açıkladığı açlık sınırının bile altında olduğunu belirterek, 5 milyona yaklaşan asgari ücretliye aylık 42 lira zam yapılacağına, bunun günlük tutarının 1,4 liraya karşılık geldiğine işaret etti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun karar verirken "halktan ve gerçeklerden kopuk, sanal enflasyon rakamlarını esas aldığını, işçilerin geçim düzeyinin görmezlikten gelindiğini" ileri süren Kılıç, "Çünkü asgari ücretlilerin giderlerinde büyük pay tutan kira, ulaşım, elektrik, su, yakıt ve gıda harcamalarındaki artış, resmi enflasyon oranının çok daha üzerinde gerçekleşmektedir. Bu artış, bir ailenin kira giderinin bile 500-600 lira olduğu sosyoekonomik bir ortamda yetersizdir" dedi.

Kılıç, açlık sınırının 926 lira, yoksulluk sınırının 3 bin 18 lira olduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda iktidarın milyonlarca vatandaşa "karın tokluğuna yaşamı bile layık görmediğini" iddia etti.

Sosyal Güvenlik Kurumunun verilerine göre, sigortalı ücretlilerin yaklaşık yarısının asgari ücret düzeyinde gelire sahip olduğunu kaydeden Kılıç, "Bu nedenle asgari ücret zammı aileleriyle birlikte yaklaşık 20 milyon kişiyi doğrudan etkilemektedir. Asgari ücret 4 kişilik bir ailenin asgari harcamalarını karşılayacak düzeyde olmalıdır ancak belirlenen ücretler bir kişinin dahi ihtiyaçlarını karşılamamaktadır. Gelir dağılımının ve vergi adaletsizliğinin en büyük mağduru asgari ücretlilerdir" diye konuştu.

Şerafettin Kılıç, hükümet yetkililerinin, "Avrupa'nın ekonomik kriz yaşayan ülkelerini örnek gösterip Türkiye'nin ne kadar iyi durumda olduğunu" dile getirmelerine de tepki göstererek, "Açlık sınırına bile bu kadar uzak bir asgari ücret düzeyi varken hangi iyilikten, hangi refahtan, hangi iyileşmeden bahsedilebilir" sorusunu yöneltti.

Asgari ücretin işçinin ailesiyle birlikte tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde tespit edilmesi ve asgari ücretin üzerindeki vergilerin kaldırılması gerektiğini ifade eden Kılıç, "Milletvekilleri emekli vekil maaşlarına yapılan yüzde 100 zammı ne derece normal görüyorlarsa aynı oranda asgari ücrete zam yapmaları gerekirdi. Adalet ve eşitliğin yoklukta değil varlıkta sağlanması gerekirdi" dedi.

- İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement