Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu Açıklaması - Son Dakika
Politika

Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu Açıklaması

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Son zamanlarda ranta dönük şehirleşme, şehirlerin kimliklerinin yok olmasına neden oldu.

18.11.2017 13:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Son zamanlarda ranta dönük şehirleşme, şehirlerin kimliklerinin yok olmasına neden oldu." dedi.

Karamollaoğlu, Saadet Partisi Mahalli İdareler Başkanlığınca düzenlenen Şehircilik Çalıştayı'na katıldı.

"Şehirlerin fiziksel altyapısı", "kentsel dönüşüm", "şehrin kültürü ve felsefesi", "sosyal belediyecilik", "belediyelerin sorunları ve geleceği" konularında görüşlerin dile getirileceği çalıştayın açılışında konuşan Karamollaoğlu, belediye hizmetleri görülürken, "şehir planlaması"nın en öncelikli konu olduğunu, ancak şehir planlarında sürekli değişiklik yapılması nedeniyle kargaşa yaşandığını söyledi.

Belediye faaliyetlerinin yürütülmesinde, belediye meclisinin önemini dile getiren Karamollaoğlu, "Belediye meclisinde eğer birtakım konular enine boyuna tartışılabiliyorsa benim kanaatim daha iyi neticeleri almak mümkün ama belediye meclisi sadece onay kurulu haline gelmişse orada zaten herhangi bir şeyin mütalaa edilmesi gibi bir mesele mevzu bahis olmaz." diye konuştu.

Şehir planlamasının her şeyin başı olduğunu vurgulayan Karamollaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siz bir şehirde belediye hizmeti verecekseniz. O şehirde en önemli konu özellikle inşaatların bir plan dahilinde yapılmasıdır. O planı, müşterekliği belediye, belediye meclisi sağlar ama siz TOKİ gibi kurumlara 'Artık siz belediyenin denetimi altında değilsiniz' derseniz, o şehir yaşanmaz hale gelir. TOKİ'nin yaptığı inşaatlar belediye denetimi altında mı? Hayır. Kendisi planını yapıyor, getiriyor şehrin göbeğine, oranın altyapısıyla bağdaşmayacak binaları dikiyor. Şikayet edilen binalar maalesef genelde TOKİ'nin yaptığı binalar. Ben bunun mantığını anlamakta cidden zorlanıyorum."

"Kargaşa çıkar, planlar altüst olur"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) döneminde İstanbul valisi ile belediye başkanının aynı kişi olduğunu, şehri, başbakanın talimatları doğrultusunda aynı ismin yönettiğini hatırlatan Karamollaoğlu, "Bugün maalesef böyle bir istikamette evrilme var gibi. Bu, belediyeciliği mahveder." dedi.

Belediye başkanlarının kapısının, kendisine oy veren veya vermeyen herkese açık olması gerektiğini vurgulayan Karamollaoğlu, "Bir şehir güzel olacaksa şehir planlamasında hakikaten bölgelerin, 'başkana oy veren ve vermeyen' diye ayırt edilmeden hizmete hazırlanması icap eder. Siz belediye hizmetlerinde 'bana oy veren, vermeyen' diye ayrım yapmaya başladığınız zaman kargaşa çıkar, planlar altüst olur." şeklinde konuştu.

Belediye başkanlarının hükümete bağlı olmamalarının temel özellikleri arasında yer aldığını Karamollaoğlu, belediye başkanlarının, hükümetin direktiflerine göre hizmet vermeye başlamaları halinde kargaşa yaşanacağını ifade etti.

"Eskiden her şehrin kendine özgü kimliği vardı"

Karamollaoğlu, "Son zamanlarda ranta dönük şehirleşme, şehirlerin kimliklerinin yok olmasına neden oldu. Eskiden her şehrin kendine özgü kimliği vardı. Beğenirsiniz, beğenmezsiniz ama o kimlikler kalktı. Tarihi binalara baktığınız zaman o kimliklerin kısmen bugünkü hayata yansıdığını görürsünüz. Şimdi çoğunlukla şehirlerde bunu görmek imkansız hale geldi." ifadelerini kullandı.

Şehirlerdeki otopark sıkıntısına değinen Karamollaoğlu, sorunun çözümüne ilişkin belediyelerin önlem alması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement