Sabancı Gönüllüleri unutulmaya yüz tutmuş meslekler için kolları sıvadı - Son Dakika
Genel

Sabancı Gönüllüleri unutulmaya yüz tutmuş meslekler için kolları sıvadı

Sabancı Gönüllüleri unutulmaya yüz tutmuş meslekler için kolları sıvadı Kaybolmaya yüz tutan meslekleri Sabancı Gönüllüleri ayağa kaldıracak TEMSA Motorlu Araçlar'dan Sabancı Cumhuriyet Seferberliği'ne anlamlı destek TEMSA Motorlu Araçlar, 'Sabancı Cumhuriyet Seferberliği' çerçevesinde...

08.11.2022 09:47  Güncelleme: 10:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sabancı Gönüllüleri unutulmaya yüz tutmuş meslekler için kolları sıvadı

Kaybolmaya yüz tutan meslekleri Sabancı Gönüllüleri ayağa kaldıracak

TEMSA Motorlu Araçlar'dan Sabancı Cumhuriyet Seferberliği'ne anlamlı destek

BURSA - TEMSA Motorlu Araçlar, 'Sabancı Cumhuriyet Seferberliği' çerçevesinde 'Kaybolmadan Keşfet' projesi ile unutulmaya yüz tutmuş mesleklere dikkat çekiyor. Bursa'da başlayan projede TEMSA Motorlu Araçlar Gönüllüleri çinicilik deneyimi yaşarken, ipek dokumacılığı da anlatıldı.

TEMSA Motorlu Araçlar, Sabancı Topluluğu'nun doğaya, canlılara ve yeni nesillere güzel bir gelecek bırakmak için geçen yıl başlattığı 'Sabancı Cumhuriyet Seferberliği' çerçevesinde çalışanları ile "Kaybolmadan Keşfet" projesini hayata geçirdi. Bursa'da başlayan ve Türkiye'nin 7 bölgesinde 7 meslek grubunu hedefleyen proje çerçevesinde Türkiye'de kültürel mirası devam ettiren, unutulmaya yüz tutmuş çeşitli meslek gruplarına faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için satış ve pazarlama alanında eğitim desteği veriliyor. Proje doğrultusunda 50 TEMSA Motorlu Araçlar gönüllü çalışanı, Genel Müdür Ilgaz Korkmaz'ın da katılımıyla düzenlenen atölye çalışmasında çini ustası Zerrin Sarıgül ile çini sanatının inceliklerini keşfetti.

TEMSA Motorlu Araçlar, Sabancı Topluluğu'nun geçtiğimiz yıl başlattığı, 41 ilde 15 bin gönüllü ile devam eden Sabancı Cumhuriyet Seferberliği'ne "Kaybolmadan Keşfet" projesiyle katılıyor. Bursa'da başlatılan proje ile Türkiye'de kültürel mirası devam ettiren ve geleneksel değerleri yansıtan dokumacılık, yorgancılık, çinicilik gibi unutulmaya yüz tutmuş çeşitli meslek gruplarına faaliyetlerini devam ettirmeleri ve işlerini satış ve pazarlama konusunda geliştirmeleri için destek olunuyor. Zanaatkarlara ve meslek erbaplarına yeni medya kullanımı, fotoğraf çekimi, ürün sergileme, online kanalda müşteri ilişkileri gibi konuları kapsayan eğitimler veriliyor, günümüzün değişen koşullarına ayak uydurmalarına katkı sağlanıyor.

Proje çerçevesinde Bursa'da TEMSA Motorlu Araçlar Genel Müdürü Ilgaz Korkmaz'ın ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte 50 TEMSA Motorlu Araçlar gönüllü çalışanı, çini ustası Zerrin Sarıgül'ün koçluğunda çini sanatını uygulamalı olarak deneyimleme fırsatı buldu. Proje çerçevesinde eğitim alan ipek dokumacılığı ustası, Kültür Bakanlığı tarafından somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı seçilen Kasım Uzunöz de atölye çalışmasına katıldı.

Ilgaz Korkmaz: "Türkiye'nin en geniş katılımlı sosyal sorumluluk hareketi için sahadayız"

Sabancı Topluluğu'nun bir parçası olarak bu yıl da Cumhuriyetimizin kuruluş yıl dönümünü çalışarak yaşatmaya devam ettiklerini söyleyen TEMSA Motorlu Araçlar Genel Müdürü Ilgaz Korkmaz, şu değerlendirmede bulundu: "Sabancı Topluluğu'nun bir parçası olarak kurulduğumuz günden itibaren hep sahada ve bu toprakların insanlarıyla bir arada olmaya çalıştık. Şimdi de bu topluluğun, bu büyük ailenin tüm fertleri olarak hep birlikte eş zamanlı olarak sahalardayız. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99'uncu yıl dönümünü kutlamak için Türkiye'nin dört bir yanında, toplam 41 ilde, 15 binden fazla Sabancı Topluluğu çalışanı ve paydaşıyla Türkiye'nin en geniş katılımlı sosyal sorumluluk hareketini başlattık. Bu seferberliğe biz de Kaybolmadan Keşfet projemizle katılıyoruz.2017'de doğal hayatta kaybolmaya başlayan hayvan türlerini keşfetmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla başladığımız projemizde, bu yıl kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin faaliyetlerini devam ettirmelerine katkımızı sunmak ve Cumhuriyet gibi bize miras bırakılan değerlere sahip çıkmak adına yeni bir yolculuğa çıktık" dedi.

"Sabancı Gönüllüleri olarak geçen sene doğal afetlerle baş ederken sahalara inelim ve faaliyetlerde bulunalım. Bir nebzede olsa dertlere derman olalım istedik" diyerek sözlerini sürdüren Korkmaz, "Sabancı Topluluğu'nun şiarı, 'Bu topraklardan aldığımızı, bu toprakların insanlarıyla paylaşmaktır'. Biz bir paylaşımlar bütünü başlatmak istedik. Çok sayıda sosyal sorumluluk projesi hayata geçirdik. Ağaçlar diktik, okullar yaptık, bisikletler monte ettik, ağılları yeniledik, yangından etkilenen evleri bir nebze de olsa onarmaya çalıştık. Bugün de burada çinicilik sanatını denedik ve ne kadar zor olduğunu gördük. Aynı şekilde ipekçilik de öyle. Bu el emeği, göz nuru sanatlarla uğraşan insanlara destek olmak, bunların birer sanat eseri olduğunu ve yüzyıllardan bu yana gelen bilgi ve birikim içerdiğini kitlelere anlatmamız ve bu değerleri kaybetmemiz lazım." diye konuştu.

Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler e-ticarete taşınacak

Proje için TEMSA Motorlu Araçlar bünyesinde 50 kişilik bir gönüllü ekibi oluşturduklarını söyleyen Korkmaz, "Ticaret Bakanlığının yayınladığı ve güncellediği Geleneksel, Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler Listesi'ni kaynak olarak aldık. Projemizde pilot il olarak Bursa'yı seçtik ve bu listedeki mesleklerden yola çıkarak Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği'nin yönlendirmesi ile pek çok ustayla, zanaatkarla tanıştık. Projemizi kendilerine anlattık. Yaptığımız görüşmelerin neticesinde zanaatkarlarımız için yeni medya kullanımı, fotoğraf çekimi, ürün sergileme, online kanalda müşteri ilişkileri gibi konuları kapsayan bir eğitim planı hazırladık ve eğitimlere başladık. Bu eğitimler sayesinde kaybolmuş veya kaybolmaya yüz tutmuş bu meslekleri e-ticaret alanına taşıyarak hem onları hatırlatma hem de ürünlerini pazarlayabilecekleri alternatif bir alan oluşturarak işlerinin gelişimine katkı sağlayacağız. Geniş bayi ağımızın da dahil olduğu gönüllülerimiz ile bir çarpan etkisi oluşturmayı umuyoruz" dedi.

Sabancı Gönüllüleri deneyimlerini anlattı

Gönüllü Ozan Özdemir, geçen yıl Akdeniz Bölgesi'nde çıkan yangınların yaralarının sarılmasında aktif rol oynadığını belirterek, "Benim orada görevim yanan ahırların tamiri ve boyanmasıydı. Bu çalışmalar topluluk genelinde bir vizyon olarak belirlendi. Bugün 'Kaybolmadan Keşfet' projesi çerçevesinde Bursa'dayız. Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin geri kazandırılması ve ustalara destek verilmesi gerekiyor. Bu meslekleri aslında bizler de unutuyoruz. Bunların halka ve geniş kitlelere duyurulması gerekiyor. En büyük faydası bu meslekleri hatırlamamızı sağladı. Teknik olarak ustalarımıza destek verdik. Bugün de atölye çalışmasından mesleğin ne kadar ince ve zor olduğunu öğreniyoruz. Ben bu gönüllü hareketin parçası olmaktan sonra derece mutluyum" ifadelerini kullandı.

Bir diğer gönüllü Gamze Gençer ise "Sabancı Gönüllüleri olarak bu projede yer almaktan çok gururluyum. El ele verdiğimizde aşamadığımız hiçbir şeyin olmadığına inanıyorum. Bugüne kadar çini noktasında bir deneyimim yoktu. Kültürel mirasımızın, geleneksel esintilerimizin burada yansıtılıyor olması bizler için çok büyük güzellik. Ortaya çıkan her ürünün bir hikayesi var ve bu hikayeyi insanlar elleriyle yazıyor. Bu emeğin başkalarına aktarılması konusunda bizlerin de bir katkısı varsa ne mutlu bizlere" dedi.

Sabancı Gönüllüleri'nden Ceren Muslu, nesli tükenmekte olan hayvanların fotoğraflarını çekerek bir farkındalık oluşturmak için projeye başladıklarını vurgulayarak, "Bu yıl da projemizin odağını değiştirdik ve kaybolmakta olan geleneksel mesleklere odaklandık. Bursa'da çinicilik ve ipek dokumacılığı üzerine bir toplantı yaptık. Çiniyi ilk defa deneyimledik. Çok odak gerektiriyor ve inanılmaz emek isteyen bir iş. El emeğinin önemini bir kez daha anladım" ifadelerini kullandı.

"Bizlere verilen destekten dolayı teşekkür ederiz"

Kültür Bakanlığı tarafından somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı seçilen Kasım Uzunöz, "TEMSA Motorlu Araçlar, Sabancı Gönüllüleri ile bir araya gelerek unutulmaya yüz tutmuş çinicilik ve ipekçiliği, yaptığımız çalışmaları anlattık. Bizlere destek verdiler. Sosyal medya ve diğer yerlerde bizlerin daha iyi bilinirlik kazanması için çalışmalar yaptık. Bizlere verilen desteklerden dolayı çok teşekkür ederiz. Gençlerimiz ve orta kuşak ipekçiliği bilmiyor. Daha yaşça büyük insanlar ipekle bir şekilde tanışmışlar. Günümüzde gençler kozayı şeker sanıyor. İpekböceği dediğimiz zaman Bursa'daki tramvay akıllarına geliyor. Dünyada köklü tarihi olan ipekçiliği insanlarımızın tanıması lazım" şeklinde konuştu.

Kaybolmadan Keşfet projesinin sürdürülebilir olması için ticarileşme konusunda sıkıntı yaşamış ve alanında uzun yıllardır deneyimli kişilerle çalışmaya 2023 yılında da devam etmeyi planlayan TEMSA Motorlu Araçlar, ilk etapta projesini 7 bölgede 7 meslek grubuyla sürdürmeyi hedefliyor.

Ustalar için sosyal medya kullanım rehberi hazırlandı

Küçük işletmelerin kısa vadede dijital dünyada varlıklarını devam ettirmeleri için destekleyici, bilinçlendirici ve değerli ürünlerini satışa dönüştürülebilecekleri bir eğitim programını hayata geçiren TEMSA Motorlu Araçlar, alanında uzman kişilerden aldığı profesyonel destekle bir sosyal medya kullanım rehberi de hazırladı. Rehberde dijital ayak izi, sosyal medya kullanmanın avantajları ve önemi, işletmelerin nasıl sosyal medya kullanması ve sosyal medyada kriz yönetiminin nasıl olması gerektiği gibi konu başlıklarına yer verildi ve detaylandırıldı. Hesapların bilinirliğini artırmak üzere sosyal medya reklam çalışmaları planlandı.

Sabancı Gönüllüleri unutulmaya yüz tutmuş meslekler için kolları sıvadı
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Sabancı Gönüllüleri unutulmaya yüz tutmuş meslekler için kolları sıvadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da turfanda soğan hasadı başladı, fiyatlar düşmesi bekleniyor
    06 Nis Adana'da turfanda soğan hasadı başladı, fiyatlar düşmesi bekleniyor

    Adana'da hasat başlayan turfanda soğanın fiyatlarının bayramdan sonra düşmesi bekleniyor. Bu yıl Adana'da verim düşüklüğü yaşanan soğanlarda, bayramdan sonra sökülecek olanların daha yüksek verim getirmesi bekleniyor. Türkiye genelindeki depolarda soğan stoklarının azaldığı belirtiliyor. Tarladaki fiyatlar şu anda kilogramı 18-20 lira arasında değişiyor. Ramazan Bayramı'ndan sonra fiyatların düşmesi ve ihracat kapılarının açılması bekleniyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Milletlerarası Anlaşmayı Onayladı
    06 Nis Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Milletlerarası Anlaşmayı Onayladı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan 2 milletlerarası anlaşma Resmi Gazete'de yayımlandı. Anlaşmalar, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Avrupa Komisyonu arasında yapılan değişiklikleri içeriyor. Ayrıca, Ankara'da imzalanan Tarım ve Kırsal Kalkınma için IPARD III Yardımı 2021-2027 Finansman Anlaşması da onaylandı.

  • TBD Eskişehir Şubesi Üyeleri İftar Programında Buluştu
    06 Nis TBD Eskişehir Şubesi Üyeleri İftar Programında Buluştu

    Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Eskişehir Şubesi üyeleri, TBD Eskişehir Şube Başkanı Barış Günaydın'ın konuşmasıyla başlayan bir iftar programında bir araya geldi. Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yalnızoğlu ve Eskişehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Ahmet Kapanoğlu'nun da katıldığı iftarda, bilişim sektörüyle ilgili gelişmeler ele alındı.

  • İstanbul Boğazı'nda Sis Nedeniyle Geçici Trafiğe Kapatıldı
    06 Nis İstanbul Boğazı'nda Sis Nedeniyle Geçici Trafiğe Kapatıldı

    İstanbul Boğazı'nda sabah saatlerinden itibaren etkili olan sis nedeniyle İstanbul Boğazı çift yönlü ve geçici olarak askıya alındı. Sis nedeniyle bazı yerlerde görüş mesafesi de zaman zaman düştü. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre Boğaz hattının çift yönlü olarak gemi trafiğine kapandığı öğrenildi.

  • İstanbul'da Sis Nedeniyle Vapur Seferleri İptal Edildi
    06 Nis İstanbul'da Sis Nedeniyle Vapur Seferleri İptal Edildi

    İstanbul'un bazı bölgelerinde sis etkili olurken, Sarıyer'de Boğaz'da sis bulutları görüntülendi. Şehir Hatları tarafından yapılan açıklamada, olumsuz hava şartları nedeniyle bazı vapur seferlerinin iptal edildiği duyuruldu.

  • Emniyet Genel Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü: Hayatları pahasına müdahale
    06 Nis Emniyet Genel Müdürlüğü Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü: Hayatları pahasına müdahale

    Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı bünyesinde yer alan Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri, şüpheli cisim ve patlayıcı düzeneklere müdahale ediyor.

  • Zonguldak'ta batan geminin kayıp mürettebatı hala aranıyor
    06 Nis Zonguldak'ta batan geminin kayıp mürettebatı hala aranıyor

    Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde geçen yıl batan Kafkametler gemisinin kayıp 7 mürettebatını bulma çalışmaları hala devam ediyor. Geminin enkazının kaldırılması için özel bir şirket tarafından çalışmalar sürdürülüyor.

  • Kırklareli Büyükkarıştıran Belediye Başkanlığı Seçimi İptal Edildi
    06 Nis Kırklareli Büyükkarıştıran Belediye Başkanlığı Seçimi İptal Edildi

    Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Büyükkarıştıran beldesinde gerçekleşen belediye başkanlığı seçimi iptal edildi. İl Seçim Kurulu, kısıtlı 2 kişinin oy kullanmasına itiraz üzerine seçim tekrarına karar verdi.

  • Keban-Malatya Enerji İletim Hattı Projesi Kapsamında Taşınmazlar Kamulaştırılacak
    06 Nis Keban-Malatya Enerji İletim Hattı Projesi Kapsamında Taşınmazlar Kamulaştırılacak

    Cumhurbaşkanı Kararı ile Keban ile Malatya arasında tesis edilecek enerji iletim hattı projesi kapsamında bazı taşınmazlar kamulaştırılacak. Proje kapsamında güzergah değişikliği yapılması gerektiğinden 220 numaralı direk yeri mülkiyet şeklinde, iletken salınım gabarisi ise irtifak hakkı kurulmak suretiyle Türkiye Elektrik İletim AŞ Genel Müdürlüğü tarafından acele istimlak edilecek.

  • Bayram Tatili Boyunca Ülkede Sağanak Yağış Bekleniyor
    06 Nis Bayram Tatili Boyunca Ülkede Sağanak Yağış Bekleniyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapora göre, bayram tatili boyunca ülkede hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında ve yer yer altında seyredeceğini, yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış olacağını açıkladı. Vatandaşların bu duruma dikkat etmeleri ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarılarını takip etmeleri gerektiği belirtildi.

  • TESK Genel Başkanı: Bayram tatilinde trafik kurallarına riayet edin
    06 Nis TESK Genel Başkanı: Bayram tatilinde trafik kurallarına riayet edin

    TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bayram tatilinde şehirlerarası yolculuk yapacak vatandaşlara trafik kurallarına uymaları konusunda uyarıda bulundu. Palandöken, geçmiş yıllarda bayram ziyaretlerinde meydana gelen kazaların büyük bir çoğunluğunun ihmallerden kaynaklandığını belirterek, sürücülerin aşırı hız, alkollü direksiyon başına geçme, emniyet kemeri takmama gibi hatalardan kaçınmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen trafik kaza kara noktalarını incelemeleri gerektiğini vurguladı.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın Personeliyle Bayramlaştı
    06 Nis Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın Personeliyle Bayramlaştı

    Yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, personeliyle bayramlaşmaya başladı. Başkan Akın, tüm personelle bir araya gelerek çalışmalarında kolaylıklar diledi ve Balıkesir için birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti.


Advertisement