Sabancı Holding'den 9 Ayda 1,9 Milyar TL Net Kar - Son Dakika
Güncel

Sabancı Holding'den 9 Ayda 1,9 Milyar TL Net Kar

Sabancı Holding\'den 9 Ayda 1,9 Milyar TL Net Kar

Sabancı Holding'in bu yılın 9 ayındaki net karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 1 milyar 890 milyon TL olarak gerçekleşti.

04.11.2016 12:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sabancı Holding'in bu yılın 9 ayındaki net karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 1 milyar 890 milyon TL olarak gerçekleşti.

Sabancı Holding'den yapılan açıklamaya göre, holdingin konsolide satışları bu yılın ilk 9 ayında 2015'in aynı dönemine kıyasla yüzde 17 artarak 25 milyar 551 milyon TL oldu.

Yılın 9 ayındaki net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 1 milyar 890 milyon TL olan Sabancı Holding'in toplam varlıkları 30 Eylül 2016 itibarıyla 290 milyar 567 milyon TL'ye, toplam konsolide öz kaynakları da 22 milyar 530 milyon TL'ye ulaştı.

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, konuya ilişkin değerlendirmesinde, bu yılın 9 ayında oldukça başarılı bir dönem geçirdiklerini ifade ederek, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da hedeflerinin, faaliyet gösterdikleri her alanda hızlı büyümeyle içinde bulundukları sektörlerdeki liderliklerini korumak olduğunu vurguladı.

Kurtul, bu dönemde 3 milyar TL yatırım yaptıklarını, son 5 yılda yaptıkları yatırım miktarının ise 22 milyar TL'yi aştığını bildirdi. Yatırımlarının büyük bölümünü Türkiye'ye yaptıklarını belirten Kurtul, Sabancı Topluluğu'nun inovasyon ve Ar-Ge'deki gücünü daha da artırmak ve faaliyet gösterdikleri her alanda daha fazla çalışıp daha fazla üreterek Türkiye'ye faydalı olmaya, paydaşlarına da daha fazla değer yaratmaya devam edeceklerini kaydetti.

"Reel sektöre ve bireylere 202 milyar TL destek sağladık"

Zafer Kurtul, holdingin bankacılık faaliyetlerine ilişkin, Akbank'ın güçlü bilanço performansını ve aktif kalitesini korumaya devam ettiğini, bu dönemde ekonomiye sağladıkları desteği geçen yılın sonuna kıyasla yüzde 9 büyüttüklerini, kredilerini ise 169 milyar TL'si nakdi olmak üzere toplam 202 milyar TL seviyesine çıkardıklarını bildirdi.

Kurtul, "Aktiflerimizi yüzde 10 artırarak 277 milyar TL seviyesine ulaştırdık. Yılın ilk 9 ayında yüzde 10 artan toplam mevduatımız 164 milyar TL'nin üzerine çıktı. Bankamız 1 milyar TL vergi karşılığı ayırarak 3 milyar 682 milyon TL konsolide net kar elde etti. Bu dönemdeki sağlıklı büyümemizin bir başka göstergesi de sadece yüzde 2,2 seviyesinde tuttuğumuz takipteki kredi oranımız oldu." ifadelerini kullandı.

"Enerjisa, 3 bin 536 megavat kurulu güce ulaştı"

Enerjisa'nın da 2016'nın 9 ayında başarılı bir performans sergilediğini ifade eden Kurtul, şunları kaydetti:

"Enerjisa üretim, dağıtım ve satış faaliyetlerinden oluşan üç ana iş kolunda da başarılı çalışmalarını sürdürdü. Elektrik dağıtım ve satış alanlarında yatırımlarımız ve verimli operasyonlarımızla hizmet kalitemizi iyileştirmeye devam ettik. Üretimde arz fazlası ve düşük elektrik fiyatlarıyla kendini gösteren zorlu pazar koşullarında, portföyümüzdeki yenilenebilir enerjinin önemli payı sayesinde verimliliğimizi ve performansımızı artırdık. Bugün geldiğimiz noktada her 4 kişiden birinin enerjisini sağlayan Enerjisa, ilk 9 aylık dönemde faaliyet karını geçen yılın aynı dönemine göre tek seferlik etkiler hariç yüzde 30'dan fazla artırdı."

Kurtul, elektrik dağıtımında 110 bin kilometrekarelik bir alanda ve hizmet verilen 14 ilde yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini, müşteri odaklı yaklaşımlarıyla da sektörde fark yaratmayı hedeflediklerini, müşteri tercihlerini önceliklendirerek yeni hizmet kanalları yaratan Enerjisa'nın ekim ayında Adana'da yeni bir çağrı merkezi açtığını belirtti.

Enerjisa'nın elektrik satışında 200'e yakın hizmet noktasıyla faaliyet gösterdiğini, Enerjisa çağrı merkezlerinde yılda 1,3 milyon çağrının yanıtlandığını bildiren Kurtul, Enerjisa'da bu yıl içerisinde işletmeye alınan bin 139 megavat kurulu güçle toplam 3 bin 536 megavat kurulu güce ulaştıklarını kaydetti.

Kurtul, "Bugün geldiğimiz noktada Türkiye'nin en büyük özel elektrik üreticisi olan Enerjisa'nın üretim portföyünde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yüzde 55 olan payı, bu kaynaklara verdiğimiz önemin bir göstergesidir. Verimli ve enerji kaynakları bakımından dengeli bir üretim portföyü zorlu piyasa koşullarında rekabetçilik bakımından büyük önem taşımaktadır. Enerjisa, rezervuarlı hidroelektrik santrallerinin üretimlerinin etkin optimizasyonuyla da önemli değer yaratmaktadır." ifadelerini kullandı.

Ekim ayı başında yapılan doğal gaz fiyat indiriminin sektör için olumlu olduğuna işaret eden Kurtul, şunları kaydetti:

"Yerli kömür santrallerinden elektrik enerjisi teminine ilişkin olarak düzenlenen yeni teşvik mekanizması, Türkiye'nin enerji arz güvenliğinin güçlendirilmesi ve cari açığın azaltılması bakımından önem taşıyan bu tür yatırımlara pozitif katkı sağlamaktadır. Bugüne kadar daha rekabetçi bir elektrik piyasası için atılan adımlar çok değerli. Geldiğimiz aşamada bu adımlara devam edilmesi gerekiyor. Bu çerçevede serbestleşme için piyasa bozucu etkilerin azaltılması, kamu kontrolündeki santrallerin piyasa koşullarında çalıştırılması, elektrikte serbest tüketici limitinin sıfırlanması, çapraz sübvansiyonların sonlandırılması ve perakendede regüle tarifelerin kaldırılması daha verimli, serbest ve rekabetçi bir enerji piyasasının gelişmesini sağlayacaktır."

"Sanayi şirketlerimiz üretim ve inovasyonda atılıma devam ediyor"

Zafer Kurtul, Sabancı Holding Sanayi Grubu'nun 2016'nın 9 ayında oldukça başarılı işlere imza attığını, özellikle Kordsa Global'in geçen yılın aynı dönemine göre faiz, vergi ve amortisman öncesi karını (FAVÖK) yüzde 25 artışla 215 milyon TL'ye, satışlarını ise yüzde 9 yükselterek 1 milyar 403 milyon TL'ye çıkardığını bildirdi.

Kurtul, Kordsa Global'in yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları ve değer yaratan buluşlarıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri Zirvesi'nde tüm sektörler arasında "En İyi Ar-Ge Merkezi" 3'üncülük ödülüne ve tekstil sektöründe "En İyi Ar-Ge Merkezi Ödülü"ne layık görüldüğünü belirtti.

Geçen aylarda hizmete giren, Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi'nin aynı çatı altında buluşacağı Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi'nin üniversite-sanayi iş birliğinin Türkiye'de öncü, dünyada ise önemli bir örneği olduğunu vurgulayan Kurtul, "Ar-Ge çalışanlarının yanı sıra, Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin de araştırma yaptığı bu merkez, Sabancı Topluluğu olarak inovasyon odaklı büyüme stratejimize büyük katkı sağlayacaktır. Bu merkez, metalden 10 kat daha hafif ve 3 kat daha sağlam olan ve ülkemizin geleceği için de önemli bir değer olacağına inandığımız kompozit malzemeler için Ar-Ge ve üretim merkezi olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin yüzde 100 yerli ilk elektrikli otobüsünü ürettik"

Sabancı Holding CEO'su Kurtul, Brisa'nın da bu yılın 9 ayında pazar liderliğini koruyarak 1 milyar 300 milyon TL ciro elde ettiğini, brüt kar seviyesinde ise 378 milyon TL'ye ulaştığını bildirdi.

Kurtul, özellikle Lassa markasıyla uluslararası rekabet gücünü de artıran Brisa'nın Avrupa lastik pazarının üzerinde büyüme sergilediğini ve global çapta 70 ülkedeki başarılı faaliyetleriyle satış gelirlerinde yüzde 5,2 artış elde ettiğini, bugün Türkiye'de satılan her 3 lastikten birinin Brisa markalı olduğunu. Aksaray ilinde inşaatına devam ettikleri ve 300 milyon dolar yatırım yaptıkları ikinci fabrikalarıyla da lastik üretim kapasitelerini yüzde 30 artırmayı, Türkiye'deki sektör liderliğini daha da pekiştirmeyi ve uluslararası pazarlarda Türkiye'nin ihracatçı gücünü daha da artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Adetsel olarak Lassa markalı ihracatın yüzde 9, Bridgestone markalı ihracatın ise yüzde 12 arttığını bildiren Kurtul, "Brisa olarak, yenilikçi uygulamalarımızla tüm paydaşlarımıza değer katmak üzere çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Kış koşullarının başladığı bugünlerde biz de müşterilerimizin yaz lastiklerinden kış lastiklerine geçişinde kolaylıklar sağlamak üzere Lastik Oteli kapasitemizi artırdık. Bu zor piyasa koşullarında Şirketimizin yatırımlarına kesintisiz devam etmesi ve pazardaki liderliğini güçlendirmesi için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kurtul, Temsa Otobüs'ün ilk 9 ayda satış adedi olarak ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre iki katına çıkardığını belirterek, Temsa Maraton aracının pazara sunulmasıyla yurt içi otobüs pazarı seyahat segmentinde geçen yılın ilk 9 ayında yüzde 26 olan pazar paylarının 2016'nın aynı döneminde yüzde 37'ye yükseldiğini bildirdi.

Yurt içi midibus segmentinde ise pazar paylarının aynı dönemde yüzde 29'dan yüzde 34'e yükseldiğini belirten Kurtul, Temsa markalı otobüsleri artık dünyanın 66 ülkesinde görmenin mümkün olduğunu, Silikon Vadisi'nde bile Temsa otobüslerinin tercih edildiğini kaydetti.

Temsa Otobüs olarak 2016 yılında birçok yeni ürünün tanıtımını yaptıklarını ifade eden Kurtul, Türkiye'nin yüzde 100 yerli ilk elektrikli otobüsünü Aselsan ile ürettiklerini, gelecek ay içinde bu otobüsün tanıtımını yapmayı planladıklarını ve 8 dakikada şarj olma özelliğiyle de dünyada bir ilk olacak bu otobüsle topluluğun inovasyon gücünü bir kez daha göstermiş olacaklarını vurguladı.

"Çimento şirketlerimiz sektör liderliğini sürdürüyor"

Sabancı Holding çimento şirketlerinin faaliyetlerine de değinen Kurtul, şunları kaydetti:

"Türkiye bugün dünyanın 4'üncü, Avrupa'nın ise en büyük çimento üreticisi konumunda. Çimento iç talebindeki artış 2016 yılında da devam ediyor. Çimento şirketlerimiz Akçansa ve Çimsa ile sektördeki liderliğimizi bu dönemde de sürdürdük. 2017 yılında açılışını yapacağımız ve 165 milyon dolar yatırımla hayata geçireceğimiz Afyon Çimento, sektörde Çimsa için önemli atılım olacaktır. Akçansa şirketimiz ise yılın ilk 9 aylık döneminde 1 milyar 90 milyon TL ciro elde etti ve karını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artırarak 234 milyon TL'ye çıkardı. Akçansa, dünyanın en geniş, en uzun ve en yüksek betonarme asma köprüsü unvanına sahip Yavuz Sultan Selim Köprüsü için bakım gerekmeksizin 100 yılın üzerinde dayanım gücüne sahip özel bir ürün geliştirdi ve kullandı."

Kurtul, perakende sektörünün de Sabancı Topluluğu'nun en önemli iş kollarından biri olduğunu, bu sektörde alanının iki önemli oyuncusu Carrefoursa ve Teknosa markalarıyla hizmet vermeye devam ettiklerini hatırlatarak, Carrefoursa'nın satışlarında 2016'nın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23 artış olduğunu bildirdi.

Zafer Kurtul, Teknosa markasıyla mağaza lokasyonları, ürün portföyü ve personellerini daha verimli hale getirmeye yönelik attıkları adımların yanı sıra çoklu kanal stratejilerinin meyvelerini almaya başladıklarını kaydetti.

"Bireysel emeklilikte katılımcı sayımız 860 bini aştı"

Zafer Kurtul, Avivasa'nın da bireysel emeklilik ve hayat sigortaları sektöründe lider olduğunu belirterek, Emeklilik Gözetim Merkezi'nin son verilerine göre şirketin Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fon büyüklüğünde devlet katkısı dahil toplam 11,2 milyar TL'ye ulaştığını, katılımcı sayısında da 860 bin kişiyi aştıklarını bildirdi.

Aksigorta ile de 56 yıllık bir deneyimle sektördeki en iyi hizmeti vermeyi hedeflediklerini kaydeden Kurtul, Aksigorta ile bu yılın 9 ayında 1 milyar 377 milyon TL prim üreterek 73,4 milyon TL teknik kara ulaştıklarını, geçen yılın aynı dönemine göre prim üretiminde yüzde 12 büyüme gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Kurtul, şunları kaydetti:

"Biz Sabancı Topluluğu olarak, çalışanlarımızla biz büyük bir aileyiz. Ülkemize ve çevremize olan sorumluluğumuzun hep farkında olduk. Sabancı Vakfımız 42 yıldır Türkiye'de kadın, genç ve engelli bireylerin daha iyi yaşamaları için var gücüyle çalışmaya devam ediyor. Ülkemizin dört bir yanındaki kalıcı eserlerimiz, ödül programlarımız ve bugüne kadar verdiğimiz 42 binden fazla bursla geleceğe çok daha güvenle bakıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye'nin Sabancı'sı olarak, yabancı ortaklarımızla ve çalışanlarımızla birlikte ülkemiz ve paydaşlarımız için çalışmaya, üretmeye ve değer yaratmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda 2016 yılının ilk 9 aylık bölümünde de başarılı performansımıza katkıda bulunan hissedarlarımıza müşterilerimize ve çalışanlarımıza teşekkür ederiz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sabancı Holding'den 9 Ayda 1,9 Milyar TL Net Kar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Madagaskar'ı vuran kasırgada can kaybı 18'e çıktı
    17:43 Madagaskar'ı vuran kasırgada can kaybı 18'e çıktı

    Hint Okyanusundaki ada ülkesi Madagaskar'ı vuran Gamane Kasırgası'nda hayatını kaybedenlerin sayısı 18'e yükseldi. Kasırga nedeniyle 3 kişi yaralandı, 4 kişi kayboldu ve 20 binden fazla kişi yerinden oldu. Ülkenin farklı bölgelerinde şiddetli yağış sele yol açtı.

  • Küçük çocuğuna tır kullandıran baba yakalandı
    17:42 Küçük çocuğuna tır kullandıran baba yakalandı

    İzmir'de küçük yaştaki çocuğuna tır kullandıran ve o anları sosyal medyada paylaşan baba, idari para cezası kesilerek hakkında işlem başlatıldı. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, tırda bulunan küçük çocuğunun ehliyetsiz araç kullanmak ve kullandırmak suçundan dolayı babasına ceza kesildiğini tespit etti. Ayrıca baba ve kızı hakkında trafik güvenliğini tehlikeye atma suçlamasıyla adli işlem başlatıldı.

  • AK Parti AR-GE ve Eğitim Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın cenazesi toprağa verildi
    17:41 AK Parti AR-GE ve Eğitim Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın cenazesi toprağa verildi

    Rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede vefat eden AK Parti AR-GE ve Eğitim Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın cenazesi, başkentte düzenlenen törenle toprağa verildi. Cenazeye Karaaslan'ın ailesi, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya ve diğer siyasi isimler ile vatandaşlar katıldı.


Advertisement