Türkiye, Son Dönemeç'te Harekete Geçti: Sabancı Suikasti Tetikçisini İade Edin - Son Dakika
Güncel

Türkiye, Son Dönemeç'te Harekete Geçti: Sabancı Suikasti Tetikçisini İade Edin

Türkiye, 20 yıl sonra Sabancı suikastının kilit isimlerinden İsmail Akkol'u, Yunanistan'dan istedi. Akkol, 1 yıl 3 ay içinde iade edilmezse dosya zaman aşımından rafa kalkacak.

26.12.2015 07:49  Güncelleme: 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk iş dünyasının önemli isimlerinden Özdemir Sabancı ve iş arkadaşları Nilgün Hasefe ile Haluk Görgün 9 Ocak 1996'da DHKP/C örgütünün üyeleri Mustafa Duyar, İsmail Akkol ve Fehriye Erdal tarafından öldürüldü. Cinayetten sonra teslim olan Duyar cezaevinde öldürülürken diğer iki kişi yurt dışına kaçtı. Türkiye 19 yıl 11 ay sonra cinayetin faillerinden olan İsmail Akkol için yeniden harekete geçti.

MART 2017'DE DOLUYOR, ACİL İADE İSTENDİ

İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi, Akkol hakkında 16 Aralık 2015 tarihinde kırmızı bülten istemli 'İade Talepnamesi'ni hazırladı. Çarpıcı ifadelerin yer aldığı talepnamede, Sabancı Suikastı'nın nasıl işlendiği, İsmail Akkol'un çeşitli bağlantılar kurarak yurt dışına kaçtığı ve 20 yıldır yakalanamadığı belirtildi. Yer gösterme, fotoğraf, video görüntüleri, maktullere ait otopsi raporları ve Akkol'un kimlik fotokopisi ile kapatılan 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 7 Kasım 2013 tarihli yakalama emri de eklendi. Sanık hakkındaki davanın 28 Mart 2017 tarihinde zaman aşımına uğrayacağı da vurgulanarak Akkol'un acil iadesi istendi.

TEMİZLİK GÖREVLİSİ KILIĞINDA GİRDİLER

9 Ocak 1996 tarihinde, Maslak'taki Sabancı Center'a temizlik görevlisi kılığında giren Mustafa Duyar ile İsmail Akkol, daha önceden binada çaycı olarak işe başlayan Fehriye Erdal'ın yardımıyla 25'inci kattaki yönetim katına çıkmış, sekreter Nilgün Hasefe, ToyotaSa Genel Müdürü Haluk Görgün ve Özdemir Sabancı'yı öldürmüştü.

ZAMAN AŞIMI NE ZAMAN DOLUYOR?

TCK'ya göre normalde örgütlü cinayet davalarında zaman aşımı süresi 30 yıl. Ancak Akkol'un iade talepnamesinde, "Suç tarihi ve zaman aşımını kesen mevcut nedenler dikkate alındığında sanık hakkındaki dava, 28 Mart 2017 tarihinde zaman aşımına uğrayacağı anlaşılmaktadır" denilerek zaman aşımı süresi 21 yıl 3 ay olarak gösterildi. 'Zaman aşımını kesen mevcut nedenler' ise belirtilmedi.

BAŞKA SUÇTAN YARGILANMAYACAK

Türkiye Cumhuriyeti ile Yunanistan Devleti arasında suçluların iadesine yönelik Avrupa Sözleşmesi (SİDAS) ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Adli Yardımlaşma Avrupa Sözleşmesi'nin (CİKAYAS) bulunduğu belirtilen iade talepnamesinde, "Türkiye AİHS'ne taraftır. Yetkili makamlarınız tarafından muvafakat verilmezse sanık iade işlemine konu olan suçu dışında kalan suçlardan yargılanmayacaktır" denildi.


Fehriye Erdal

BİR TEK O KALDI

- FEHRİYE KAYIP: Cinayetin faillerinden Fehriye Erdal ise Belçika'da yakalandı. Türkiye'nin tüm iade talepleri Belçika tarafından reddedilirken, Erdal'ın sığınma başvuruları kabul görmedi. Yıllar süren adli oturumların ardından Erdal, Belçika'da işlediği suçlar çerçevesinde 2007 yılında 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Belçika'da bir ikamette göz hapsinde bulunduğu varsayılan ve karardan 2 gün önce "izini kaybettiren" Erdal halen firarda. Belçika gazeteleri ise geçtiğimiz yıllarda öldürüldüğünü iddia etti.

Mustafa Duyar

- DUYAR ÖLDÜ: 9 Ocak 2006'daki suikastın ardından Fehriye Erdal, Mustafa Duyar ve İsmail Akkol hakkında soruşturma başlatıldı. Mustafa Duyar, suikasttan 11 ay sonra Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'ne teslim oldu. 26 yaşındaki Duyar, 15 Şubat 1999 tarihinde Afyon E Tipi Kapalı Cezaevi'nde çıkan bir isyanda Karagümrük çetesi mensuplarınca tabancayla vurularak öldürüldü. Duyar'ın konuşmaya karar verdiği ve suikastla ilgili ifade vermeye hazırlandığı dönemde öldürüldüğü iddia edildi.


İsmail Akkol

- 2014'TE İZİ BULUNDU: Cinayetten sonra kayıplara karışan İsmail Akkol'un ise izine 2014 yılında rastlanıldı. 12 Şubat 2014'de Akkol, Yunanistan'da yapılan bir DHKP/C operasyonunda yakalandı. 2000'li yılların başından beri Yunanistan'da Çetin Bayır sahte ismiyle siyasi mülteci olarak kalan Akkol için Türkiye'nin iade başvurusu kabul edilmedi. Silah ve patlayıcı madde bulundurmak suçundan 8 yıl ceza verildi ama Temmuz 2015'de şartlı tahliye kararıyla serbest bırakıldı. (Kaynak: Vatan)

Türkiye, Son Dönemeç\'te Harekete Geçti: Sabancı Suikasti Tetikçisini İade Edin

Son Dakika Güncel Türkiye, Son Dönemeç'te Harekete Geçti: Sabancı Suikasti Tetikçisini İade Edin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • islam devleti: sabancı ailesi çok cimri o kadar çok profesyonel katil varki ver ücretini uygula niye devletten halktan medet umuyorsunuz sizde ki zenginlik başka bir iş adamında olsaydı o katilleri saklayan devleti çökertirdi 9 4 Yanıtla
  • Müminler Ancak KARDEŞTİRLER: “Kavmiyet dâvasına çağıran, bizden değildir. Kavmiyet uğruna savaşan da bizden değildir. Keza kavmiyet dâvası üzerine ölen de bizden değildir” 1 2 Yanıtla

Advertisement