Sabancı: ''Zorunlu Eğitim 12 Yıla Çıkarılmalı'' - Son Dakika
Güncel

Sabancı: ''Zorunlu Eğitim 12 Yıla Çıkarılmalı''

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması ve müfredat yenileme çalışmalarının da tüm okul kademelerine yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

19.06.2006 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması ve müfredat yenileme çalışmalarının da tüm okul kademelerine yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

TÜSİAD tarafından hazırlatılan ''Eğitim ve Sürdürülebilir Büyüme: Türkiye Deneyimi, Riskler ve Fırsatlar'' raporunun tanıtımı dolayısıyla düzenlenen seminerde konuşan Sabancı, Türkiye ekonomisinin büyüme yapısını eğitim göstergeleri çerçevesinde inceleyerek, önümüzdeki dönemde politika uygulamalarına ışık tutmayı amaçlayan bu raporda, Türkiye'nin insan sermayesinin geliştirilmesi bakımından dünyadaki karşılaştırmalı konumunun yetersiz kaldığının gözüktüğünü ifade etti.

Sabancı, ''Yatırım oranının artırılması ve verimlilik artışı ile insan sermayesi arasındaki bağın güçlendirilmesi durumunda Türkiye'nin 2006-2020 döneminde potansiyel büyüme oranı yıllık ortalamada yüzde 7'ye kadar ulaşabilecektir. Başka bir deyişle, kişi başına gelir düzeyimizin 2020 yılına kadar iki katından daha fazla artarak 10 bin dolara yaklaşması olanağı bulunmaktadır'' diye konuştu.

Sabancı, eğitim sisteminde yapılması gereken reformları da şöyle sıraladı:

''Türkiye, kendisiyle aynı gelir düzeyine sahip olan ülkelerle karşılaştırıldığında okul öncesi eğitim programlarına katılan çocuk sayısında geri konumdadır. Okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve 6 yaş için zorunlu kılınması konusunda kapsamlı bir idari, hukuki, mali ve teknik reforma ihtiyaç vardır. Artık zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılmalı ve müfredat yenileme çalışmaları da tüm okul kademelerine yaygınlaştırılmalıdır. Dar meslek alanları yerine geniş tabanlı sektörel eğitimin verildiği, modüler yapısıyla esneklik özelliğine sahip ve çalışma yaşamının ihtiyaçlarına cevap verebilen bir mesleki ve teknik eğitim sistemi için çalışmalar hızlandırılmalıdır. Yüksek öğretim sisteminde çeşitliliği vurgulayan, adem-i merkeziyetçi, kurumların yaratıcılığını ve kimliklerini ön plana çıkaran, üniversitelerin birbirleriyle rekabet edebilmelerine fırsat tanıyan bir sistem tasarlanmalıdır.''

Türkiye'de yaşam boyu öğrenim hakkında henüz bir strateji geliştirilemediğini ifade eden TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, okullaşma oranları bakımından kızlar ile erkekler arasındaki farklılığın giderilmesi için devlet, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin çalışmalarının kesintisiz şekilde sürdürülmesi, eğiticilerin eğitimi için daha fazla kaynak aktarılması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sabancı: ''Zorunlu Eğitim 12 Yıla Çıkarılmalı'' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement