Saç Kılıyla Yazılan Kuran I Kerime Özel Bakım - Son Dakika
Kültür Sanat

Saç Kılıyla Yazılan Kuran I Kerime Özel Bakım

Saç Kılıyla Yazılan Kuran I Kerime Özel Bakım

Mevlana Müzesi'nde sergilenen, yaklaşık 2 santimetre büyüklüğündeki, saç kılıyla yazılan Kuran ı Kerim, bakımdan geçiriliyor

14.08.2013 11:59  Güncelleme: 12:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

RIFAT YERLİKAYA - Mevlana Müzesi'nde sergilenen yaklaşık 2 santimetre büyüklüğündeki, saç kılıyla yazılan Kuran-ı Kerim, bakımdan geçiriliyor.

Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hz. Mevlana'nın kabrinin bulunduğu alanın, 1926 yılındaki çalışmalarla Mevlana Müzesi haline getirilerek Dergah'taki tüm eşyaların tek tek kayıt altına alındığını söyledi.

Bu çalışmalarla özelikle Said Hemdem Çelebi'nin oluşturduğu dergahtaki kütüphanede yer alan yazma eserlerin de Müze içinde sergilenmeye başladığını ifade eden Benli, şunları kaydetti:

"Müze içindeki Huzur-u Pir bölümünde bu eserler sergilenmeye çalışılmış ve sergilenmeye devam ediliyor. Bu bölümde, birçok yazma eser, Kuran-ı Kerimler, mecmualar ve benzeri eserler sergileniyor. Bunlar içerisinde en dikkat çekenlerden biri de sancak Kuran-ı Kerimi'dir ki; özel muhafazası içinde bulunmaktadır. Osmanlı döneminden günümüze ulaşan, tamamlanması yıllar sürdüğü tahmin edilen, yaklaşık 2 santimetre büyüklüğe sahip Kuran-ı Kerim, çok ince saç kılıyla yazılmıştır. Bu günlerde Mevlana Müzesi içinde bir restorasyon çalışması başlatıldı. Müzenin Huzur-u Pir bölümünde başlatılan restorasyon çalışması nedeniyle, sergilenmekte olan bu küçük Kuran-ı Kerim'i bakımdan geçiriyoruz. Önümüzdeki günlerde tekrar sergilenmeye devam edecek."

Yusuf Benli, bakım sırasında Kuran-ı Kerimde yıpranma ve yapraklarında sararma olup olmadığının kontrol edileceğini aktardı. Bu Kuran-ı Kerim'in Türkiye'de nadir bulunan eserlerden olduğunu dile getiren Benli, "Küçük Kuran-ı Kerimler sanatçıların özenerek yazmaya çalıştığı Kuran-ı Kerimlerdir. Selatin camilerine konulan büyük Kuran-ı Kerimler nasıl nadirse, bu küçücük sancak Kuran-ı Kerim de nadir olan Kuran-ı Kerimlerdendir. Özellikle tamamı yazılı olan bir Kuran olması çok önemli... Fatiha'dan başlayıp Nas suresi ile bitiyor" dedi.

Hayranlık uyandırıyor

Bu tür nadir bulunan eserlerin paha biçilemez değerde olduğunu anlatan Benli,  Mevlana Müzesi eserleri arasında yer alan bu küçük Kuran-ı Kerimin ziyaretçilerde hayranlık uyandırdığını kaydetti.

Benli, bakım çalışmalarının sürdüğü Kuranın battal boyuttaki Kuran-ı Kerim ile yan yana sergilendiğini vurgulayarak, "Vitrin içerisinde bir tarafta büyük battal boy Kuran-ı Kerim, diğer tarafta küçücük sancak Kuran-ı Kerimin olması herkesin dikkatini çekiyor. Bu küçücük Kuranı gören ziyaretçiler şaşkınlıklarını ve hayranlıklarını gizleyemiyor" diye konuştu. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Saç Kılıyla Yazılan Kuran I Kerime Özel Bakım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement