Sadece Cinsel Yolla Bulaşmıyorlar! - Son Dakika
Güncel

Sadece Cinsel Yolla Bulaşmıyorlar!

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar virüs, bakteri ve parazitlerden kaynaklanıyor ve HPV, Siğil, Uçuk, HIV (AİDS), Hepatit B, C, Bel Soğukluğu, Frengi gibi hastalıklar sadece cinsel yolla bulaşmıyor.

23.01.2012 12:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar virüs, bakteri ve parazitlerden kaynaklanıyor ve HPV, Siğil, Uçuk, HIV (AİDS), Hepatit B, C, Bel Soğukluğu, Frengi gibi hastalıklar sadece cinsel yolla bulaşmıyor. Kan ve ten temasından, başkasının kullandığı tuvaletten, iç çamaşırından, ıslak yüzeylerden kişiden kişiye geçebiliyor.

Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı, virüs kaynaklı HPV, Siğil, Uçuk, AIDS, Hepatit B ve C 'ye bir doktorun cinsel yolla bulaşan hastalık teşhisi koyabileceğine, bunların kan ve ten temasından da geçebileceğine dikkat çekiyor. Cinsel hayatı olan herkesin, hastalıklardan korunma yöntemlerini bilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

VİRÜS KAYNAKLI CİNSEL YOLLA VE BU YOL DIŞINDA BULAŞABİLEN HASTALIKLAR

Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı, Hepatit (Sarılık) ve Siğil (HPV) virüslerinin çok hızlı bir şekilde bulaştığını, bazen cinsel temas olmasa bile, deri çatlaklarından, hasta birinin kullandığı tırnak makası, diş fırçası, jilet gibi hijyenik kullanım ürünlerinden, hamam, sauna gibi ıslak yüzeylerden ve tam steril edilememiş cerrahi, diş ve dövme aletlerinden, manikür pedikür işleminden rahatlıkla bulaşabileceğini söylüyor. HIV (AIDS virüsü), ve frengi

mikrobunun kanda da bulunduğundan cinsel ilişki dışında, kan yolu ile de bulaşabilen hastalıklar olduğunu, bulaşmada kontrolsüz kan naklinin, steril olmayan şırınga ve iğnelerin, kesici ve delici aletlerinin de rol oynadığını dile getiriyor.

BAKTERİ KAYNAKLI HASTALIKLAR

Op. Dr. Serhat Partalcı, rahim, yumurtalık ve tüplerin enfeksiyonlarını oluşturan bakteri kaynaklı hastalıklardan bel soğukluğu, frengi, klamidya'nın kısırlık sebeplerinden olduğuna dikkat çekiyor. Akıntı, ağrılı ve sık idrar çıkma, kasık içindeki organlarda ya da karında ağrı, vajinal bölgede yanma ve batma hissi, kadının dış genital bölgesinde kızarıklık ve kaşıntı, eklem ağrısı, boğaz ağrısı görülebildiğini belirtiyor. Bu belirtileri yaşayan kişilerin gerekli testler için doktora başvurmasının erken

teşhis için önemli olduğuna dikkat çekiyor. Parazit kaynaklı olan kan emerek yaşamını sürdüren kasık ve kıl bitinin cinsel temas ile bulaşabileceği gibi başkasının kullandığı tuvaletten, iç çamaşırından, yatak örtüsünden geçebileceğine dikkat çekiyor. Özel ilaç ve şampuanlarla tedavi edildiğini söylüyor.

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARIN HANGİLERİ ANNEDEN BEBEĞİNE BULAŞABİLİYOR?

HIV enfeksiyonu, hepatit B, sifiliz (frengi), gonore (bel soğukluğu), herpes (uçuk) ve klamidya adı verilen hastalıklar gebelik süresince veya doğum sırasında anneden bebeğine bulaşabiliyor.

ALINACAK ÖNLEMLER NELER?

Serhat Partalcı, tek eşli yada partnerli bir yaşam tercih edilmeli, yeni birlikteliklerde karşı tarafın bu konuda sorgulanması, yeni bir cinsel ilişkide ise prezervatif kullanılmasını öneriyor ve bunun tam bir koruma sağlamayacağını sözlerine ekliyor. Hastalık bulaşan kişilerin cinsel ilişkide bulunduğu kişileri uyarması, hem kendisinin hem de karşı tarafın tedavisini sağlaması gerektiğinin altını çiziyor.

Evlerde ise diğer bireylerin aşılanarak korunmasını, hastalık taşıyan kişilerin hijyenik ürünlerini (Makas, jilet, diş temizliği aletleri) atmasını veya her kullanımdan sonra dezenfekte etmesini öneren Dr. Partalcı, bu ürünlerin küçük çocukların ulaşabileceği yerlerde, banyoda saklanmamasını, kilitli bir yerde tutulmasının gerektiğini söylüyor. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sadece Cinsel Yolla Bulaşmıyorlar! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, yeni kayıt olan seraları denetledi
    11:55 Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, yeni kayıt olan seraları denetledi

    Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Naşa beldesinde bulunan yeni kayıt olan seraların tespitlerini ve ürün kontrollerini gerçekleştirdi.

  • Emekli vatandaşın geçim sıkıntısı: 'Emekli maaşımla zor geçiniyorum'
    11:54 Emekli vatandaşın geçim sıkıntısı: 'Emekli maaşımla zor geçiniyorum'

    Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaşayan emekli vatandaş Süleyman Kısacıkoğlu, emekli maaşıyla geçinemediğini belirtti. Kısacıkoğlu, maaşının düşük olmasından dolayı zorluklar yaşadığını ve ay başından ay başına zor çıktığını ifade etti. Kendisini 'yaşayan ölü' olarak tanımlayan Kısacıkoğlu, giyim ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiğini ve cenaze masraflarını bile karşılayacak parasının olmadığını söyledi.

  • TARİŞ Pamuk Birliği'nde Sahte Delege İddiası Üzerine İnceleme Başlatıldı
    11:53 TARİŞ Pamuk Birliği'nde Sahte Delege İddiası Üzerine İnceleme Başlatıldı

    TARİŞ Pamuk Birliği'nin olağan genel kurulunda yapılan 'sahte delege' şikayeti üzerine Sanayi Ticaret Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldı. Söke Tariş Pamuk Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, sahte belgelerle delege yapıldığını tespit ettiklerini ve dosyaları ilgili bakanlık ve müdürlüklere ilettiklerini belirtti. Müfettişlerin incelemelerine başladığı bildirildi.

  • CHP Milletvekili Suiçmez, Trabzon Nüfus ve Vatandaşlık Çağrı Merkezi'nin Kapatılmasına Karşı Çağrıda Bulundu
    11:52 CHP Milletvekili Suiçmez, Trabzon Nüfus ve Vatandaşlık Çağrı Merkezi'nin Kapatılmasına Karşı Çağrıda Bulundu

    CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya hitaben, Trabzon'da istihdam sağlayan Nüfus ve Vatandaşlık Çağrı Merkezi'nin kapatılacağı iddialarına karşı çözüm üretme çağrısı yaptı. Suiçmez, çağrı merkezinin kapatılması durumunda 350 kişinin işsiz kalacağını ve bu durumun ciddi mağduriyetlere yol açacağını belirtti.

  • Teknolojiye rağmen demircilik mesleğini sürdüren Leyla usta ve eşi
    11:52 Teknolojiye rağmen demircilik mesleğini sürdüren Leyla usta ve eşi

    Zonguldak'ın Devrek ilçesinde yaşayan Leyla ve Erol Keskin çifti, gelişen teknolojiye rağmen unutulmaya yüz tutmuş demircilik mesleğini sürdürüyor. Her gün ateş başında demir döverek ürettikleri ürünleri satarak geçimlerini sağlayan çift, gençlere taş çıkartıyor. Sel felaketi sebebiyle bir süre iş yapamayan çift, borç alarak işyerini yeniden açtı.

  • Adana'da dolandırıcılık ve uyuşturucu satışı suçundan aranan 2 kişi yakalandı
    11:51 Adana'da dolandırıcılık ve uyuşturucu satışı suçundan aranan 2 kişi yakalandı

    Adana'nın Kozan ilçesinde yapılan huzur güven uygulamasında 1 tabanca ve 12 fişek ele geçirildi. Ayrıca uyuşturucu ile mücadele çalışmaları kapsamında 1.97 gram uyuşturucu ve 66 tablet ele geçirilerek 2 şüpheli tutuklandı.

  • Aras Kargo, 23 Nisan'da 11 Bin Fidanı Toprakla Buluşturdu
    11:51 Aras Kargo, 23 Nisan'da 11 Bin Fidanı Toprakla Buluşturdu

    Aras Kargo, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Tarsus'ta 11 bin fidanı toprakla buluşturdu. Ege Orman Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, Aras Kargo çalışanlarının çocukları fidanlara kendi isimlerini verdi. Aras Kargo, doğayı koruma ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma vizyonuyla hareket ederek, erken yaşta farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

  • Atv ile yayaya çarptı, kaçarken yakalanıp darp edildi
    11:49 Atv ile yayaya çarptı, kaçarken yakalanıp darp edildi

    Bursa'da atv motosikleti ile yayaya çarptıktan sonra kaçan sürücü, 1 kilometre ileride vatandaşlar tarafından yakalanıp darp edildi. Sürücü, polis ekiplerine teslim edildi. Olay, merkez Nilüfer ilçesi Özlüce Mahallesi Özlüce Bulvarı üzerinde meydana geldi. Atv sürücüsü çarptığı yayanın arkadaşları tarafından yakalanarak darp edildi. Polis ekipleri olay yerine gelerek sürücüyü gözaltına aldı.


Advertisement