Şadırvanda Şaşırtan Akustik - Son Dakika
Yerel

Şadırvanda Şaşırtan Akustik

Şadırvanda Şaşırtan Akustik

Konya'da İplikçi Cami şadırvanının, birbirine 3 metre mezafedeki sütunlarının yanında karşılıklı olarak duran iki kişi, birbirlerine sırtlarını dönüp kısık sesle konuşunca, rahatlıkla birbirlerini duyabiliyor.

07.08.2011 11:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'da Selçuklular döneminde yapılan İplikçi Cami şadırvanının, birbirine 3 metre mezafedeki sütunlarının yanında karşılıklı olarak duran iki kişi, birbirlerine sırtlarını dönüp sütunun arkasından kısık sesle konuşunca, sanki telefonla konuşuyormuş gibi rahatlıkla birbirlerini duyabiliyor. Şadırvanın akustik özelliği şaşırtıyor. Meram İlçesi Kürkçü Mahallesi Alaeddin Caddesi'nde bulunan İplikçi Camisi'nin, Sultan II. Kılıçaslan döneminde Vezir Şemsettin Altun-aba tarafından yaptırıldığı biliniyor. Tarihi caminin şadırvanındaki ses yansıması ise Konya'ya ziyarete gelenlerin ilgi odağı oldu.

ŞADIRVanIN YAPIMIYLA İLGİLİ BİLGİ YOK

13 yıldır İplikçi Camisi'nin imamlığını yapan Mehmet Ali Kaya ise, şadırvanın ilgi gördüğünü belirtti. Şadırvanın ne zaman yapıldığına dair kayıtlarda bilginin olmadığını ifade eden Kaya, "Şadırvanın ses düzeni deneyenleri hayrete düşürüyor. Bir çok ünviversite öğrencisi de araştırma yapmak için caminin bahçesindeki şadırvana gelerek inceleme yaptı. Ancak şu ana kadar şadırvandaki sesin nasıl gerçekleştiği anlaşılamadı" diye konuştu.

ASKERLİK YAPTIĞI Konya'YI GEZMEYE GELDİ

İstanbul'dan, askerlik yaptığı Konya'yı yeniden görmek için geldiğini belirten 54 yaşındaki Ahmet Metin Pelin şunları anlattı: "Daha önce Konya'da askerlik yapmıştım ve şimdi ailem ile birlikte yeniden ziyarete geldim. Burada İplikçi Camisi'ni de görmek istedik. Bahçesinde bulunan şadırvanda otururken, gelen bazı çocukların sütunlara karşılıklı geçerek kısık sesle sanki telefonla konuşur gibi birbirleriyle konuştuklarını gördüm. Ben de eşimle aynı şekilde deneme yaptığım zaman inanamadım. Kısık sesle konuşmamıza rağmen telefonla konuşuyormuşuz gibi ses net olarak geliyordu ve birbirimize uzak olmamıza rağmen rahatlıkla konuşabiliyorduk. İlk defa böyle birşeyle karşılaştım. "

50 yaşındaki Türkan Pelin de, "Eşimle karşılıklı olarak sütunlarda konuştuk. Bu bizi şaşırttı. Bunun manevi bir ortamda olması nedeniyle duygulandım. Çok farklı bir his" dedi.

İPLİKÇİ CAMİİ

Sultan II. Kılıçaslan döneminde Vezir Şemsettin Altun-aba tarafından yaptırıldı. Yapım tarihi kesin olarak bilinmiyor. Bununla berber caminin yapı üslubu ve ilgili vakfiyesine dayanılarak, cami ve yanındaki medresenin 12'nci yüzyılın sonlarında yapıldığı biliniyor. Cami ilk yapıldığı yıllarda Ebülfazl Mescidi, daha sonra Ahmed Bey Camisi ismiyle anıldı. Bitişiğindeki Altun-aba Medresesi'nin vakfiyesinde belirtilen İplikçi Necibüddin Ayaz'ın bu medresenin mütevellisi olması ve yakınında da İplikçiler Çarşısı'nın bulunması nedeniyle cami, İplikçi Camisi ismini aldı.

- Konya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Şadırvanda Şaşırtan Akustik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement