Safiye Ayla Ölümünün 17. Yılında Anıldı - Son Dakika
Güncel

Safiye Ayla Ölümünün 17. Yılında Anıldı

Safiye Ayla Ölümünün 17. Yılında Anıldı

Türk Eğitim Vakfı, Türk Sanat Müziği sanatçısı ve vakfın bağışçısı Safiye Ayla Targan'ı ölümünün 17. yılında da unutmadı.

15.01.2015 10:57  Güncelleme: 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk eğitim Vakfı (TEV), Türk Sanat Müziği sanatçısı  ve vakfın  bağışçısı Safiye Ayla Targan'ı ölümünün 17. yılında da unutmadı. Safiye Ayla Targan, dün Zincirlikuyu Mezarlığı'nda bulunan kabri başında yakınları, sevenleri ve TEV ailesinin katıldığı bir törenle anıldı.

Kalkınmanın yolunun eğitimden geçtiğine inandığı için tüm malvarlığını TEV'e bağışlayan Safiye Ayla Targan'ın burs fonundan bugüne kadar 1.351 adet burs verildi.  Anma töreninde sanatçının yakınları, dostları, TEV yetkilileri ve bursiyerleri ile TEV'in 3 yılda bir gerçekleştirdiği Safiye Ayla- Zeki Müren Ses Yarışması'na katılan gençler yer aldı.

Sesi ve yorumuyla olduğu kadar Türk sinemasına da oyunculuğuyla adını altın harflerle yazdıran Safiye Ayla Targan, mal varlığının tamamını ihtiyacı olan gençlerin eğitimine katkı sağlamak adına TEV'e bağışlamıştı. Sanatçının vasiyetnamesi üzerine; 1999-2000 eğitim-öğretim yılından bu yana, müzik ve güzel sanatlar alanlarında eğitim gören yetenekli, ancak maddi imkanlardan yoksun öğrencilere TEV tarafından burs sağlanıyor. Safiye Ayla Targan Fonu ile bugüne kadar toplam 1.351 öğrencinin eğitimine katkı sağlandı.

...//KUTU 1//..

TEV HAKKINDA

Başarılı öğrencilere burs veren, okul, öğrenci yurdu ve merkezleri açan, eğitim ve öğretim alanında çeşitli projeleri hayata geçirerek milli eğitime katkıda bulunan, Türkiye'nin en köklü vakıflarından TEV, bugüne kadar yurt içinde 210 bin, yurt dışında ise yüksek lisans için 1.590 öğrenciye eğitim bursu sağladı. Eğitime katkılarını 27 adet eğitim tesisi yaptırarak destekleyen TEV, 15 İlköğretim Okulu, 1 Anaokulu, 3 Anadolu Lisesi, 4 Yurt Binası, 1 Çıraklık Eğitim Merkezi, 1 Çok Amaçlı Toplum Merkezi ile 1 Çocuk Kütüphanesi'ni Türk Milli Eğitimi'nin hizmetine sundu. Ayrıca 2001 yılında üstün yetenekli öğrencilerin eğitim gördüğü Türkiye'deki tek okul olan TEVİTÖL'ü (TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi) devraldı.

...//KUTU 2//..

SAFİYE AYLA

1907'de İstanbul'da dünyaya gelen Ayla, daha doğmadan babasını, henüz 3 yaşındayken de annesini kaybedince, Bebek'deki, Çağlayan Darüleytam'da büyütüldü. İlkokuldan sonra, Bursa Kız Muallim Mektebi'ni bitiren Ayla, öğrenimini tamamladıktan sonra, kısa bir süre öğretmen olarak çalıştıysa da, mesleğine devam etmedi. Müziğe, küçük yaşta piyano çalarak başlayan Ayla, sesinin güzelliğinin fark edilmesinden sonra ilk ciddi musiki derslerini, önce, besteci Mustafa Sunar'dan, sonra da, Yesari Asım Arsoy, Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Udi Nevras, Mesut Cemil ve Refik Fersan gibi ünlü bestekar ve söz yazarlarından yararlandı. İlk hocası Sunar'ın desteğiyle, ilk plağını çıkarttıktan sonra ülke çapında tanınan bir ses sanatçısı haline gelen Ayla'nın, bundan sonra doldurduğu, 500'ü aşkın sayıda plağının her biri, satış rekorları kırdı. İlk kez 1931'de, Darüttalim-i Musiki Heyeti'nin konserlerinde sahneye çıkan Ayla, İstanbul, Ankara Radyoları ile İstanbul Konservatuarı İcra Heyeti'nde görev yaptı. Uzun yıllar gazinolarda şarkı söyleyen Ayla'nın, en büyük hayranlarından bir de, Mustafa Kemal Atatürk idi. Onu dinlemekten büyük haz alan Mustafa Kemal, yapılan toplantılarda ve düzenlenen yemeklerde, ona sık sık sevdiği şarkıları söyletirdi. Özel solo konserler veren ve pek çok plak doldurdu. Sesini geniş dinleyici kitlelerine duyurabilen kadın okuyucuların en ünlüsü olan Safiye Ayla, 1950'de, udi bestekar, Şerif Muhittin Targan'la evlendi ve eşinin soyadını aldı. Seslendirdiği, Çile Bülbülüm, Ah Bu Gönül Şarkıları, Niçin Baktın Bana Öyle, Bir İhtimal Daha Var, Menekşe Kokulu Yarim gibi, zamanın gözde şarkılarıyla olduğu kadar, Rumeli Türküleri ve klasik örnekleri de içine alan, geniş repertuarlarıyla, büyük bir dinleyici kitlesine ulaşan Ayla'nın, kendinden önceki ve kendi dönemindeki, kadın ses sanatçılarından farklı, kendine özgü bir okuyuş tarzı vardı. Ölçüye uyarak, iyi bir diksiyonla, düzgün, aynı zamanda da coşkun, çekici bir tavırla okuyan Ayla'nın, en tiz perdelerde bile, sesindeki pürüzsüzlük bozulmazdı. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Safiye Ayla Ölümünün 17. Yılında Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement