Sağlık Bakanı Akdağ: "Hastaneler Birilerinin Ticaret Merkezi Olamaz" - Son Dakika
Güncel

Sağlık Bakanı Akdağ: "Hastaneler Birilerinin Ticaret Merkezi Olamaz"

Sağlık Bakanı Prof Sağlık Bakanı Prof.Dr.Recep Akdağ, Tam Gün Yasası ile hastanelerin, "birilerinin ticaret merkezi" gibi kullanılmasına engel olunacağını söyledi.

12.01.2012 13:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanı Prof Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Tam Gün Yasası ile hastanelerin, "birilerinin ticaret merkezi" gibi kullanılmasına engel olunacağını söyledi.

Akdağ, düzenlediği basın toplantısında Tam Gün Yasası'nın amacının, "dışarıda muayenehanesi olan üniversite hocasının, bu özel hizmeti üniversite hastanesi içine taşımasına engel olmak" olduğunu belirterek, "Tam gün Yasası'nı kaldıralım da, değerli hocalarımıza ihtiyacımız olduğunda gidip para mı ödeyelim? Bu, halka yapılan en büyük haksızlıktır. Böyle bir haksızlığı biz halkımıza nasıl yaparız? Tartışma sayısı bini geçmeyecek hocamız üzerinden yürüyor. Bunu da çözecek güce sahibiz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ameliyatında Tam Gün Yasası'nın delindiği iddialarını da yanıtlayan Akdağ, "Tabi ki Başbakanımızın durumu farklı. Bir ülkenin Başbakanını ameliyat ederken birtakım güvenlik şartları oluşturmak gerekiyor. Tabii olarak belli tedbirler almak lazım. Dolayısıyla onu, tartışmanın dışında bırakıyorum. Anlamsız bir tartışmayla ortalığı bulandırmak isteyenleri de iyi niyetli olarak görmüyorum, çok açık olarak da ifade ediyorum" dedi.

-"HASTANE RANDEVU SİSTEMİMİZ DÜNYADA TEK"-

Akdağ, uygulamaya başlanan hastane randevu sisteminin dünyada tek olduğunu belirterek hastanelere acil dışındaki başvuruların yüzde 20'sinin bu sistemle yapıldığını söyledi. Günde 100 binle 120 bin kişinin hastane randevu sisteminden yararlandığını bildiren Akdağ, şunları ekledi:

"Bu kadar nüfusu olan bir ülkede 800 hastanenin randevularının ortak verildiği ikinci bir ülke yok. Her hastane iş planını, doktorların çalışma saatlerini dijital ortama yüklüyor. 182'yi arayıp istediğiniz hastaneden, istediğiniz doktordan randevu alıyorsunuz. İşin eğitimini almış bin 800 çağrı operatörü bu işi yapıyor ve sizi yönlendiriyor. Bu sistem hastalar, çalışanlar ve hastane yöneticileri, yani hepimiz için büyük kolaylık sağlıyor. Bu hattı, vatandaş memnuniyetini ölçmek için de kullanacağız. Böylece sistem iki taraflı çalışmış olacak."

-"TEMEL SAĞLIK KANUNU OLUŞTURACAĞIZ"-

Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nde öncelikle vatandaşların ihtiyaçlarını gözettiklerini dile getiren Akdağ, 20'ye yakın kanunu toparlayarak, temel sağlık kanunu yapacaklarını bildirdi. Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin başarıya ulaşmasında en büyük rolün sağlık çalışanlarına ait olduğunu ifade eden Akdağ, "Onlar bunu içselleştirmiş olmasaydı, biz bunları başaramazdık. Özellikle Van depreminde müthiş işler başardılar. Kurtarma, tedavi ve bulaşıcı hastalıklar konusunda çok ciddi bir sıkıntı yaşamadık. Tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum" dedi.

Kayseri'deki şehir hastanesinin ihalesinin tamamlanıp yapımına başlandığını açıklayan Akdağ, Ankara'daki iki şehir hastanesinin de ihalesinin tamamlanmak üzere olduğunu vurguladı. Şehir hastaneleri projelerinin finans kaynağının kamu özel ortaklığı, genel bütçe ve Sağlık Bakanlığı'na tahsisli arsalar olduğunu aktaran Akdağ, 2015'in sonuna kadar Türkiye'deki tüm sağlık yapılarının dönüştürülmüş olacağını, depreme dayanıklılığının arttırılacağını belirtti.

-"ORGAN NAKLİ 5 YILDA GELİŞME GÖSTERDİ"-

Organ naklinin son 5 yılda ciddi ölçüde geliştiğinin altını çizen Akdağ, şunları söyledi:

"Geçmişte birikmiş organ nakli ihtiyacı olmasa, şu anda bağışlanan organlarda böbrek nakli ihtiyacını hemen hemen karşılamış durumda olurduk; ancak havuzda bekleyenler var. Beyin ölümü gerçekleşmiş vatandaşımızın organları birkaç kişiye hayat oluyor. Bu konuda vatandaşlarımızı teşvik etmeye çalışıyor, duyarlı davranmaya davet ediyoruz. Beyin ölümü gerçekleşenlerin organ bağışı oranı yüzde 30-40 civarında. Uygun şartlarda beyin ölümü gerçekleşen hastaların organları bağışlanabilir. Şartlar uygun olduğunda yakınlarını ikna etmeye gayret ediyoruz."

Sigortası ve yeşil kartı olmayan vatandaşların, gelir testi yaptırmaları gerektiğini hatırlatan Akdağ, gelir testi yaptırmayanların en yüksek seviyeden prim ödemek zorunda kalacaklarını söyledi. Akdağ, sigara bıraktırma ilaçlarının sonuçlarının bir yıl boyunca inceleceğini, yüksek yarar görülürse yeniden ücretsiz dağıtılabileceğini bildirdi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Sağlık Bakanı Akdağ: 'Hastaneler Birilerinin Ticaret Merkezi Olamaz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement