Sağlık Saçan? Kır Çiçekleri Kayıt Altına Alınıp Kitaplaştı - Son Dakika
Güncel

Sağlık Saçan? Kır Çiçekleri Kayıt Altına Alınıp Kitaplaştı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde öğretim üyeliği görevini sürdüren Prof. Dr. Neriman Özhatay öncülüğünde, Prof.Dr. Engin Özhatay ve Uzm. Biyolog Mustafa Keskin'den oluşan ekip ile yürütülen araştırma bir yıl sürdü.

11.03.2018 00:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğu Akdeniz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde öğretim üyeliği görevini sürdüren Prof. Dr. Neriman Özhatay öncülüğünde, Prof.Dr. Engin Özhatay ve Uzm. Biyolog Mustafa Keskin'den oluşan ekip ile yürütülen araştırma bir yıl sürdü. Araştırmanın sonunda doğal bitki çeşitliliğinin fotoğraflarıyla birlikte tanıtıldığı 'Çekmeköy'ün Kır Çiçekleri' isimli bir kitap, 650 bitki örneğinin yer aldığı bir herbaryum ve 20 adet endemik ve nadir türün özel çizimlerinden oluşan bir koleksiyon hazırlandı. Literatür ve saha çalışmaları sonucunda Çekmeköy'de doğal yetişen bitki türleri listelendi. Çekmeköy 30 nadir türe ve dünyada başka bir yerde doğal olarak yetişmeyen 17 endemik türe ev sahipliği yapmaktadır. Kitapta ilçenin bu endemik ve nadir türler bakımından zengin alanları tanıtılırken, tehditler belirtilip, bu bitkileri korumak için alınması gereken önlemlere dikkat çekildi.

"1 YILLIK ÇALIŞMANIN ESERİ"

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz konuyla "Bu olay 1 yıllık bir çalışmanın eseri.Bölgemizdeki bitkileri halkımıza tanıtmak ve geleceğe taşımak amacındayız. Çekmeköy çok önemli bitkilerin olduğu bir coğrafya. Önce bu bitkilerin yerlerini tespit ettik. 50 yıl sonra bile bizim bulduğumuz bu tabiat bitkilerinin, bu güzelliklerimizin yerleri belli olacak."dedi.

PROF. ÖZHATAY: 'ÇOK ÖNEMLİ BİR KOLEKSİYON'

Prof. Dr. Neriman Özhatay "Yaklaşık 50 yılımı doğal bitkileri tanımaya adadım. Ülkemizin ihtiyacı olan bir konuydu. İstanbul'un bu doğal bitkileriyle ki bunu kır çiçekleri diye lanse ettik. İstanbul'da 2300 doğal tür var. Bir ülkeyle karşılaştırılabilecek kadar büyük zenginlik. İngiltere'nin 1800 İstanbul'un ise 2300. Bir düşünün.Dünyada sırf İstanbul'da yetişen bitkiler var. Bu nadir, endemik tüm doğal zenginlikleri tanıtmak görevimiz. Arazi çalışması yaptık. Bitki örnekleri topladık, tek tek kuruttuk, isimlerini ve nerede yetiştiğini kaydettik. Buna herbaryum diyoruz ve ilk defa bir belediye böyle bir herbaryuma sahip oldu. Buna Çekmeköy Herbaryumu dedik. Çok önemli bir koleksiyon. Bizden sonraki nesille onları görebilecek. Ayrıca sadece fotoğraf değil, elle çizilmiş 20 koleksiyonunun tablolarını hazırladık, bitkilerin hayat hikayelerini de verdik" dedi.

Haber -Kamera (DHA)

(Tür: Ankara)

Sağlık Saçan? Kır Çiçekleri Kayıt Altına Alınıp Kitaplaştı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sağlık Saçan? Kır Çiçekleri Kayıt Altına Alınıp Kitaplaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement