Sağlıklı bir hayat için ideal kiloya dikkat - Son Dakika
Sağlık

Sağlıklı bir hayat için ideal kiloya dikkat

Sağlıklı bir hayat için ideal kiloya dikkat

İdeal ağırlıkta olmanın kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltacağına dikkat çeken Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu, "Fazla kilolu olmak kronik hastalıkların zeminini hazırlarken olmanız gereken ağırlıktan az, çok zayıf olmakta hastalıklara davetiye çıkarıyor.

03.07.2020 12:29  Güncelleme: 13:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
İdeal ağırlıkta olmanın kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltacağına dikkat çeken Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu, "Fazla kilolu olmak kronik hastalıkların zeminini hazırlarken olmanız gereken ağırlıktan az, çok zayıf olmakta hastalıklara davetiye çıkarıyor. Fazla kilolu olmanın getirdiği sonuçlardan biri de uyku apnesidir. Uyku esnasında belirli aralıklarla solunum durur, horlamaya neden olur." dedi.

Medicana International İstanbul Hastanesi Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu, sağlıklı bir hayat için ideal kilonun öneminden bahsetti. Bireylerin cinsiyetine, yaşına, boyuna göre uygun kiloda olmasının ideal ağırlık olarak belirtildiğini söyleyen Aksoylu, "İdeal ağırlığı etkileyen birçok faktör vardır. Bunların en başında çalışma şekliniz, fiziksel aktivite düzeyiniz, beslenme düzeniniz ve alışkanlıklarınız, uyku düzeniniz, sağlık durumunuz gelmektedir. Her yönden sağlıklı bir hayat için ideal ağırlıkta olmak çok önemlidir. İdeal ağırlığın yanında ideal yağ ve kas oranında olmakta diğer önemli bir husustur.

Fazla kilolu olmak kronik hastalıkların zeminini hazırlarken olmanız gereken ağırlıktan az, çok zayıf olmakta hastalıklara davetiye çıkarıyor. Yani; obezite sağlık problemlerini tetiklerken, zayıflıkta başka sağlık problemlerini meydana getiriyor" dedi.

Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu şöyle devam etti;

"Obezite problemi olan bireylerde kalp-damar, diyabet, hipertansiyon, solunum yolu hastalıkları (astım vb.) görülme sıklığı her zaman çok fazladır. Kilo almak bu hastalıkları tetikler. İdeal ağırlıkta olan kişilerde bu hastalıklar görülmüyor mu diyeceksiniz, tabi ki görülebilir. Fakat kilo her zaman bu hastalıkların zeminidir. Kilolu kişilerde bu hastalıklar yüksek oranda daha çok görülür. Hayat kaliteniz düşer. Fiziksel ve psikolojik sağlığınız etkilenir"

Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, "Kontrolsüz diyabet hastalarının şekere bağlı anlık sinirlenmelerine hepimizin şahit olduğu olmuştur. Astımı olan kişiler kilo aldıkça solunum problemleri yaşamaktadır." dedi ve ekledi: "Kalp krizi geçirme riskleri artmaktadır. Çok zayıf olan kişilerde de vitamin-mineral ve kan değeri bozukluklarını sıklıkla görüyoruz. Gerek hastalık durumuna bağlı gerek kilo alma korkusuna bağlı olarak yaşanan beslenme bozukları, iştahsızlık enerji kapasitenizi düşürerek yaşamsal faaliyetlerinizi olumsuz yönde etkileyecektir."

"FAZLA KİLO UYKU APNESİNE NEDEN OLABİLİR"

Fazla kilolu olmanın getirdiği sonuçlardan birinin de uyku apnesi olduğunu ifade eden Aksoylu, "Uyku esnasında belirli aralıklarla solunum durur, horlamaya neden olur. Bu gibi durumlar kalp yetersizliği, yüksek tansiyon ve ritim bozukları için risk oluşturmaktadır. Zaten kalitesiz bir uyku tüm hayatımızı olumsuz etkiler.

İDEAL KİLODA OLMAMAK PSİKOLOJİK SORUNLARIN BAŞLANGICIDIR

Olmamız gereken ağırlığın çok üstünde ya da çok altında olmanın getirdiği sorunlar alışverişe gittiğimizde başlıyor. Hepimiz kıyafet ya da ayakkabı denerken kilo problemleriyle yüzleşiyoruz. Devamında spor yaparken bizi takip ediyor. Aksoylu, "Çok kilolu isek hareketlerimiz kısıtlanıyor, çok zayıf isek hareket kapasitemiz azalıyor. İstediğimiz kıyafeti giyememek sinirlerimizi bozuyor." diye konuştu.

ÖĞRENME YETENEKLERİMİZ AZALIYOR, SOSYAL ÇEVREDEN UZAKLAŞIYORUZ

Dyt. Yıldız Melek Aksoylu şunları söyledi:

"Sağlık problemleri bizi fark etmeden etkiliyor. Nefes alamamak beyin kapasitemizi azaltıyor. Oksijenden yeteri kadar faydalanamıyoruz. Öğrenme yeteneklerimiz zorlanıyor. Sosyal çevreden ve kendimizden uzaklaşıyoruz. Cinsel hayatımız, cinsel kimliğimiz etkileniyor. Ameliyat süreçlerini etkileyen nedenlerin başında bile çok zayıf ya da çok kilolu olmak geliyor. İyileşme dönemimiz etkileniyor.

İDEAL AĞIRLIĞA ULAŞABİLMEK İÇİN GERÇEKÇİ HEDEFLER BELİRLEYİN

Kilo vermek ya da kilo almak isteyen kişilerin kısa bir süre içinde yüksek hedefler koymaları süreçten uzaklaşıp eskisi gibi kalmalarına neden olabiliyor. Örneğin vermeniz ya da almanız gereken 20 kg var ve 2 ayda bunu gerçekleştirmek istiyorsunuz. Sizin için ideal olan bu değilse pes etmeyin. 2 ay gibi bir süreç yerine 4-5 aya yayın. Ama hedefinize ulaşın. Mühim olan eskisi gibi kalmaktansa hedefe ulaşmaktır."


- İstanbul
Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık Sağlıklı bir hayat için ideal kiloya dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yarım Asırlık Bir Aşk Hikayesi: Alzheimer Hastası Eşini Bir An Olsun Yalnız Bırakmıyor
    13:14 Yarım Asırlık Bir Aşk Hikayesi: Alzheimer Hastası Eşini Bir An Olsun Yalnız Bırakmıyor

    Gaziantep'te yaşayan Ahmet Kılavuz, eşi Sabiha Kılavuz'a konulan ileri seviye Alzheimer teşhisi sonrasında onu yalnız bırakmıyor. Çift, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Moral Evi'nde tedavi görerek eski güzel günlerini yeniden yaşıyor.

  • Afyonkarahisar'da 32 anne ve anne adayına uyuşturucu ile mücadele eğitimi verildi
    13:00 Afyonkarahisar'da 32 anne ve anne adayına uyuşturucu ile mücadele eğitimi verildi

    Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü TUBIM Büro Amirliği, uyuşturucu madde kullanımının önüne geçme ve farkındalık oluşturma amacıyla 32 anne ve anne adayına eğitim verdi.

  • Toz Taşınımı İnsan Sağlığını Olumsuz Etkiliyor
    12:25 Toz Taşınımı İnsan Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

    ANKA Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Özsaraç, toz taşınımının insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek, astım ve KOAH gibi nefes darlığı hastalığı olanların dışarı çıkmamaları konusunda uyardı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise toz taşınımı beklendiğini belirterek tedbirli olunması çağrısında bulundu.

  • Gazze'deki Çocuk Cerrahisi Uzmanı: Sağlıkçı ve Tıbbi Malzeme İhtiyacı Var
    12:13 Gazze'deki Çocuk Cerrahisi Uzmanı: Sağlıkçı ve Tıbbi Malzeme İhtiyacı Var

    Gazze'de gönüllü olarak çalışan çocuk cerrahisi uzmanı Op. Dr. Taner Kamacı, Türkiye ve dünyadaki meslektaşlarına çağrıda bulunarak, Gazze'deki sağlıkçı ve uzman hekim ihtiyacına dikkat çekti. Kamacı, ayrıca tıbbi malzeme toplanması ve gönderilmesi gerektiğini belirtti. Gazze'deki hastanelerin çoğunun yıkık durumda olduğunu ve acil hastaların müdahale edilebildiğini ancak diğer ameliyatların bekletildiğini ifade etti. Kamacı, Gazze'deki çocukların yaşadığı sıkıntılara ve travmalara da değindi ve insanların normalleştirdiği travmaların kabul edilemez olduğunu söyledi. Gazze'deki temiz su ve elektrik sorunlarına da dikkat çeken Kamacı, Türkiye ve dünyadaki sağlıkçılara yardım çağrısında bulundu.

  • Adıyaman'da merdivenden düşen işçi yaralandı
    12:11 Adıyaman'da merdivenden düşen işçi yaralandı

    Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi'nde bir işletmede çalışırken merdivenden düşen A.T. isimli işçi yaralandı. Olay yerine çağrılan sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan yaralının durumunun iyi olduğu bildirildi.

  • Manisa'da Kayıp Alzheimer Hastası Kadın Dere Yatağında Bulundu
    12:10 Manisa'da Kayıp Alzheimer Hastası Kadın Dere Yatağında Bulundu

    Manisa'nın Köprübaşı ilçesinde kayıp ihbarı yapılan 78 yaşındaki alzheimer hastası kadın, jandarma ekipleri tarafından bir dere yatağında bilinci açık şekilde bulundu. Sağlık ekipleri tarafından kontrol edilen kadın, ailesine teslim edildi.

  • Havza'da Türk Kızılayı Kan Bağışı Çalışması
    11:55 Havza'da Türk Kızılayı Kan Bağışı Çalışması

    Samsun'un Havza ilçesinde Türk Kızılay tarafından 2 gün süren kan bağışı kabul çalışmasında 58 ünite bağış alındı. Türk Kızılay'ın Güvenli Kan Temini Projesi kapsamında Havza'da iftar sonrası kan bağışı kabul edildi. Kevser Camisi önüne konuşlandırılan kan bağış aracında 20.30 ila 23.30 saatleri arasında bağışlar kabul edildi. Genç Kızılay gönüllülerinin destek verdiği çalışmalarda 2 günde 58 ünite kan bağışı toplandı. Türk Kızılay Havza İlçe Koordinatörü Ömer Faruk Çörekçioğlu, azalan kan stoklarının tamamlanmasının önemine dikkat çekerek, tüm bağışçılara teşekkür etti.

  • Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde 5 yataklı hemodiyaliz ünitesi açıldı
    11:40 Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde 5 yataklı hemodiyaliz ünitesi açıldı

    Dicle İlçe Devlet Hastanesi'nde Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan 5 yataklı hemodiyaliz ünitesi açıldı. Diyalize giren hastalar, ilçedeki diyaliz ünitesinin açılması ile tedavilerini ikamet ettikleri ilçede alma imkanına kavuştu. Ünitede doktor, hemşire, diyaliz teknikeri, diyetisyen ve psikolog hizmet veriyor. Hastaların ulaşımı hastane tarafından tahsis edilen araçla sağlanıyor.

  • Samsun'da kanser tedavisi gören hastaya yemek borusu yapıldı
    11:31 Samsun'da kanser tedavisi gören hastaya yemek borusu yapıldı

    Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kanser tedavisi gören Kadir Karataş'a, midesinin alt tarafından alınan parçayla yemek borusu yapıldı. Karataş, ameliyat sonrası tedaviye olumlu yanıt vererek yemek yemeye başladı.

  • Türkiye Sağlık Turizminde Parlayan Yıldız
    11:31 Türkiye Sağlık Turizminde Parlayan Yıldız

    Uluslararası Antalya Sağlık Turizmi ve Eğitim Derneği Başkanı Mehmet Kanpolat, Türkiye'nin sağlık turizminde önemli bir yere geldiğini ve sağlıkta rakip ülkelerden önde olduğunu belirtti. Türkiye, diş tedavisi, saç ekimi ve estetik uygulamaların yanı sıra kanser tedavisi, organ nakli gibi büyük ameliyatlar için de tercih edilen bir destinasyon haline gelmiştir. Türkiye'nin sağlık turizmi hedefini yakaladığı ve çıtayı yükseltmeye başladığı ifade edilmektedir. Ülkede bulunan kamu hastanelerinin yabancı hastalar tarafından tercih edildiği ve Türkiye'nin 160 ülkeye hitap ettiği vurgulanmaktadır. Türkiye'nin sağlık turizmindeki başarısı, rakipleri tarafından tedirginlik yaratmaktadır. Ayrıca, Türkiye'ye sağlık turizmi için hasta gönderen ülkelerin de altyapıya yatırım yapmaya başladığı ve merdiven altı kuruluşlarla mücadele edilmesinin önemine dikkat çekilmektedir.


Advertisement