Sağlıklı bir tiyatro için hekimlerden sanatçılara büyük destek! - Son Dakika
Sağlık

Sağlıklı bir tiyatro için hekimlerden sanatçılara büyük destek!

Sağlıklı bir tiyatro için hekimlerden sanatçılara büyük destek!

Tiyatro sanatı ve sanatçıların sağlık sorunları üzerine önemli konulara değinilen etkinlikte, bilim ve sanatın önemi hekimler ve sanatçılar tarafından vurgulandı.

29.03.2017 13:52  Güncelleme: 13:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Tiyatro Günü kapsamında Academic Hospital Yönetim Kurulu tarafından düzenlenen etkinlikte sanata kattıkları değerli emeklerinden dolayı başta Enis Fosforoğlu olmak üzere Pekcan Türkeş, Tarık Şerbetçioğlu ve daha birçok tiyatro sanatçısına ödülleri takdim edildi.

Tiyatro sanatçılarında ses kısıklığı sık görülüyor

Etkinlikte bulunan Enis Fosforoğlu, Tarık Şerbetçioğlu, Binnur Şerbetçioğlu, Seren Fosforoğlu, Nazan Yatgın Palabıyık, Çağatay Palabıyık, Pekcan Türkeş, Arda Esen, Nami Esatgil, Selen Görgüzel Alkan ve Barış Manço Kültür Merkezi'ne sanata verdikleri emeklerden dolayı teşekkür eden, sağlıklı ve sanat dolu bir yaşam dileyen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı KBB Uzmanı Prof. Dr. S. Alper Tutkun yaptığı açıklamada; "Sözlerime başlamadan önce Avrupa İş Konseyi (EBA) Socrates Komitesi tarafından 2016 yılının International Socrates Awards ödülünü almak için İngiltere'de olan Sn. Yönetim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak'ın selamlarını ve sevgilerini sunmak isterim. Tiyatro sanatı, yaşama arkadaştır ve kültürümüzün bir aynasıdır. Tiyatro hayattır... Bilim ve sanat asla birbirinden bağımsız düşünülemez. 1. Academic Hospital Tiyatro Günü Ödülleri'ne hoşgeldiniz." dedi ve sözlerine şöyle devam etti;

"Sahne ve ekran önündeki arkadaşlarımız başta stres ve yorgunluğa bağlı olarak birçok sağlık problemi yaşamaktalar. Mesleki olarak psikolojik ve fiziksel yorgunluklar hastalıklara davetiye çıkarırken sağlıklı bir sanat için özellikle ses hastalıklarının önemi büyük. Ses günlük yaşamda önem taşıyan, çevre ile iletişimi sağlayan kişiye özel bir oluşumdur. Konuşma sırasında ses tellerinde titreşime neden olan solunuma dikkat edilmesi gerekir. Ses hastalıklarında gözlenen en sık belirti ses kısıklığıdır. Genellikle sesin yoğun kulanıldığı meslek gruplarında ses hastalıklarına daha çok rastlanır. Ses kısıklığı KBB, nöroloji, psikiyatri doktorlarından ve konuşma patoloğundan oluşan bir ekip tarafından değerlendirilmelidir." dedi.

Enis Fosforoğlu, "Tiyatro insanları iyileştirir"

Prof. Dr. S. Alper Tutkun'dan ödülünü alan ünlü sanatçı Enis Fosforoğlu, tiyatronun insanları iyileştirdiğini belirtirken, tiyatroyla sağlığın hayatın her alanında iletişim içinde olması gerektiğini söyledi. Pekcan Türkeş ise; "Sanat ve sağlığı birleştiren ve tiyatroculara bu ödülü layık gören bu etkinlik için teşekkür ediyorum." dedi.

"Tiyatro aslında bizi insan yapan sanattır"

Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Hikmet Beştaş sanat ve bilimin birbirinden bağımsız düşünülemeyeceğini belirtti. Academic Hospital ailesi olarak sanatın ve sanatçının her zaman yanında olduklarını açıkladı ve sözlerine şöyle devam etti, "Tiyatro aslında bizi insan yapan sanattır. Tiyatro ekmek kadar, su kadar önemlidir. Kadim kültürlerde insanlar tiyatroya sarılmışlardır. Dilerim ki sanat ve bilim dünyada tekrar önem görmeye başlar."

Ödülünü almak için sahneye çıkan ünlü sanatçı Arda Esen, "Hayatımda ilk kez bir sağlık kuruluşu tarafından böyle bir ödüle layık görülüyorum. Bir sağlık kuruluşu olarak tiyatroya önem verilmesi
gerçekten çok önemli bir durum. Sağlık çalışanları beden sağlığına, biz tiyatrocular ise ruh
sağlığına hitap ediyoruz. Türkiye olarak zor dönemlerden geçerken bizi bir arada tutacak olan şey sanattır. Bu anlamda sanat ve bilimle kalmanızı diliyorum."

Başhekim Uzm. Dr. Türkan Özel'den ödülünü almak için sahneye çıkan Tarık Şerbetçioğlu tiyatro ve sağlığın önemini sözlerinde, "Toplumları iyileştiren tiyatrodur. Antik Yunan ve Roma toplumlarında Anadolu'nun Bergama başta olmak üzere Pamukkale ve daha birçok antik kentinde tiyatro bulunurdu. Bu kentler birer sağlık alanlarıydı. Tiyatro ve sağlık bu anlamda birbirinden bağımsız düşünülemez." diye vurguladı.

"Bir sağlık çalışanı olmak ve aynı zamanda bir tiyatroda görev almak gerçekten zor bir durum"

6 yıldır hastanede çalışan ve ortaokuldan beri tiyatro sanatına gönül veren Sorumlu Anestezi Teknisyeni Volkan Yaman, ödülünü Op. Dr. Fikret Düşünceli'den aldı.

Volkan Yaman, "Bir sağlık çalışanı olmak ve aynı zamanda bir tiyatroda görev almak gerçekten zor bir durum. Önceki zamanlarda vazgeçmeyi bile düşündüm ama hem sağlığı hem de sanatı çok seviyorum. Bu yüzden birini bile mecburiyetten yürütüyor olsaydım ikisini bir arada yürütemezdim. Ayrıca hastanemizinde sanata değer vermesi ve desteklemesi benim de tiyatrodan vazgeçmeme katkıda bulundu. Çalıştığım kurumdan bu anlamlı günde ödül almam beni çok mutlu etti. Sanata değer veren tüm insanlara ve kurumlara teşekkür ederim." dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Sağlıklı bir tiyatro için hekimlerden sanatçılara büyük destek! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bahçesaray'da iki hasta ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi
    00:40 Bahçesaray'da iki hasta ambulans helikopterle hastaneye sevk edildi

    Van'ın Bahçesaray ilçesinde göğüs ağrısı olan 75 yaşındaki hasta ile 22 yaşındaki hamile kadın, ambulans helikopterle Van'a sevk edildi. Bahçesaray Devlet Hastanesine göğüs ağrısı şikayetiyle kaldırılan 75 yaşındaki hasta ile doğum sancısı çeken 22 yaşındaki hamile kadının ileri tetkik ve tedavi için Van'a sevkine karar verildi. Karayoluyla sevkin sıkıntılı olmasından dolayı Van İl Sağlık Müdürlüğünden helikopter ambulans talep edildi. Kısa sürede hazırlanan ambulans helikopter, Bahçesaray ilçesine giderek 75 yaşındaki hasta ile gebe kadını Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine ulaştırdı.

  • Kütahya'da Yeni Sağlık Yerleşkesi İnşa Edilecek
    21:20 Kütahya'da Yeni Sağlık Yerleşkesi İnşa Edilecek

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binasının yıkılıp yerine 'Sağlık Yerleşkesi' yapılacağını duyurdu. Yerleşkede Aile ve Halk Sağlığı Merkezi, Verem Savaş Dispanseri gibi birimlerin bulunacağı belirtildi.

  • Siirt'te Doktor Ersin Arslan Anıldı
    18:39 Siirt'te Doktor Ersin Arslan Anıldı

    Siirt Tabipler Odası üyeleri, Gaziantep'te görevi başındayken hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen doktor Ersin Arslan'ı anmak için basın açıklaması yaptı. Açıklamada, sağlıkta şiddetin önlenmesi için birlikte hareket edilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Mardin'de kayalıklardan düşen kişi ağır yaralandı
    18:34 Mardin'de kayalıklardan düşen kişi ağır yaralandı

    Mardin'in merkez Artuklu ilçesinde Kabala Mahallesi'nde kayalıklara çıkan Hamdullah Buray, dengesini kaybederek düştü. Olay yerine AFAD, jandarma ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Buray, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Festivali düzenliyor
    17:54 Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Festivali düzenliyor

    Karabük Üniversitesi, sağlık alanında yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek amacıyla Sağlık Bilimleri Festivali düzenleyecek. Festival, 6-7 Kasım tarihlerinde Türkiye'deki birçok paydaşın katılımıyla gerçekleştirilecek. Festivalde akademisyenler, profesyoneller ve öğrenciler bir araya gelerek sağlık alanına dair yenilikçi yaklaşımlar geliştirecek ve mevcut yapıyı geliştiren model tasarımlarının ortaya çıkmasına katkıda bulunacak. Ayrıca festivalde yarışmalar, atölye çalışmaları, tiyatro, müzik ve şiir dinletisi, konser, kültürel etkinlikler, spor turnuvaları gibi birçok etkinlik düzenlenecek.


Advertisement