Sağlıkta şiddet düzenlemesi yasalaştı: Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayana ceza arttı - Son Dakika
Sağlık
BBC

Sağlıkta şiddet düzenlemesi yasalaştı: Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayana ceza arttı

Sağlıkta şiddet düzenlemesi yasalaştı: Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayana ceza arttı

TBMM Genel Kurulu'nda sağlık çalışanlarına karşı şiddet suçunun cezasının artırılması ve salgın hastalık, doğal afet gibi nedenlerle eğitimin yapılaması halinde yaz aylarında "telafi" eğitimi yapılmasına ilişkin düzenlemeyi de içeren yasa teklifi kabul edildi.

15.04.2020 22:40  Güncelleme: 22:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık çalışanlarına karşı şiddet suçunun cezasının artırılması ve salgın hastalık, doğal afet gibi nedenlerle eğitimin yapılaması halinde yaz aylarında "telafi" eğitimi yapılmasına ilişkin düzenlemeyi de içeren yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

AKP ve MHP'nin ayrı yasa teklifi olarak Meclis Başkanlığı'na sunduğu sağlıkta şiddetin önlenmesine ilişkin düzenleme, 5 siyasi partinin ortak önergesiyle, Yükseköğretim Yasası ve bazı yasalarda değişiklik yapan yasa teklifine eklendi.

Kabul edilen düzenlemeye göre, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri nedeniyle işlenen kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmama suçlarında verilecek cezalar yarı oranında artırıldı. Ayrıca bu suçların işleyenler hakkında hapis cezasının ertelenmesi söz konusu olamayacağı gibi "hükmün açıklanmasının geriye bırakılması" hükmü de uygulanmayacak.

Teklif, mağdur sağlık çalışanının, saldırı faili ya da yakınına hizmet vermeyebileceğini de hükme bağlıyor. Buna göre şiddet mağduru sağlık çalışanı, başka bir sağlık personeli var ise fail ve yakınına sağlık hizmeti sunmayacak.

Yasa ile ayrıca, salgın ve afet nedeniyle, uzun süre eğitime ara verilmesi durumunda yaz döneminde "telafi eğitimi" yapılmasına da olanak tanınırken, öğretmenlerin yaz tatilleri de kısaldı.

Ankara Bilim Üniversitesi ve Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi adıyla iki yeni vakıf üniversitesinin kurulmasına olanak tanıyan yasayla getirilen diğer önemli düzenlemeler şöyle:

Telafi eğitim düzenlemesi

-Milli Eğitim Temel Kanunu'nda yapılan değişiklikle, öğretmenlerin izinleri ve tatilleri düzenlendi. Buna göre, il, ilçe veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi nedenlerle eğitim öğretim faaliyetinin 2 haftadan fazla süreyle yapılamaması halinde uygulanacak telafi programlarının ders yılı içinde tamamlanamadığı durumlarda, yaz tatilinde yapılacak eğitim ve öğretim faaliyetleri nedeniyle, Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmenlerin 2 ay olan izinleri, 1 aya kadar indirilebilecek. Bu kural gereksinim duyulması halinde, rehberlik öğretmenleri için de geçerli olacak. Okul müdürleriyle müdür yardımcıları, tatil aylarında okul işlerini ayarlamak ve düzenlemek şartıyla sırayla izinlerini kullanacak.

- Rektör, rektör yardımcısı ve genel sekreterlere döner sermaye hesabından yönetici payı olarak ayrılan tutardan yapılan ek ödemelere ilişkin düzenleme yapılacak.

-Vakıf üniversitelerine yüzde 15 burslu öğrenci zorunluluğu getirildi. Buna göre vakıf yükseköğretim kurumları ön lisans, lisans, tezli yüksek lisans ve doktora düzeyindeki her bir diploma programında öğrenim gören öğrencilerden; ilgili programın en yüksek merkezi yerleştirme puanına sahip en az yüzde 15'i kadar öğrenciyi, söz konusu programın öğrenim süresi boyunca ücretsiz okutmakla yükümlü olacak. Bu öğrencilerden eğitim ve öğretim süreçlerine ilişkin ücret talep edilmeyecek.

-Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına ödenen ücret, devlet yükseköğretim kurumlarında çalışan emsallerinden daha düşük olamayacak.

Borçlu vakıf üniversitesinin faaliyeti durdurulacak

-Faaliyet izni kaldırılan vakıf yükseköğretim kurumu adına, mülkiyeti Hazineye ait veya devletin hüküm ve tasarrufu altında olan taşınmazlara ilişkin tesis edilen irtifak hakları, verilen kullanma izinleri iptal edilecek. Bu taşınmazlar ile fiilen kullanılan taşınmazlar aynı amaçla kullanılmak üzere garantör üniversiteye tahsis edilecek.*

-Kısa vadeli veya hemen ödemesi gereken borçlarını, yıllık eğitim ve öğretim gelirleriyle veya mal varlığıyla ödeyemeyen vakıf üniversitelerinin faaliyeti Maliye Bakanlığı'nın görüşü ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kararıyla tespit edilmesi halinde durdurulacak. Faaliyet izni geçici durdurulan üniversitenin borcunu ödeyecek yeterli taşınmazının varlığının olmadığı veya yetersiz olduğunun tespiti halinde ise faaliyet izni kaldırılacak.

-YÖK tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına başvuracak olanlar hariç, öğretim görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda, en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olma ve 35 yaşından büyük olmama şartı aranacak.

-Yükseköğretim kurumlarının uygulamalı birimlerinde görev yapan ve kanunla kadroları öğretim görevlisi kadrolarına dönüştürülen uzman, çevirici, eğitim öğretim planlamacısı öğretim elemanları da ders verebilecek.

-Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığının uygun görüşü ile YÖK tarafından çıkarılacak yönetmelik uyarınca, üniversitelerin ulusal veya uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen projelerine, toplam proje bedelinin yüzde 30'unu aşmamak kaydıyla kaynak aktarılabilecek, bilimsel araştırma projelerine hakem değerlendirmesi yapan alan uzmanlarına ücret ödenebilecek.

-Rektör, rektör yardımcısı ve genel sekreterlere, döner sermaye gelirleri dışında üniversitenin; teknokent, teknopark, teknoloji transfer ofisi, iktisadi işletmeler ve iştirakleri gibi gelir getirici müesseseler ve birimleri sebebiyle ayrıca huzur hakkı, yönetici payı, koordinatörlük, danışmanlık ve benzeri ücretler ödenmeyecek.

Kaynak: BBC

Son Dakika Sağlık Sağlıkta şiddet düzenlemesi yasalaştı: Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayana ceza arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı
    17:38 Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı

    Karabük'ün Yeşil Mahallesi'nde oynayan 2 yaşındaki Ömer Ali A, dengesini kaybederek yaklaşık 10 metre yükseklikten bir apartmanın istinat duvarı ile toprak zemin arasına düştü. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. Yaralanan çocuk, ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi
    17:17 Fazla kilo takıntısı hayatını kabusa çevirdi: 1 milyon 400 bin lira ödediği ameliyatta midesi delindi

    İstanbul'da yaşayan 61 yaşındaki Sabiha Eldenüstün, kilo vermek için mide balonu ameliyatı oldu. Ancak kısa süre sonra midesinin delindiği ortaya çıktı. Eldenüstün, 2 ayrı mide ameliyatı geçirdi ve toplamda 1 milyon 400 bin lira ödeme yaptı. Şikayetçi olduğu doktor ise iddiaları reddetti.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    17:15 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bozüyük Belediyesi ilaçlama ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, yeşil alanlar ve ağaçlık bölgelerde düzenli olarak ilaçlama yaparken, ayrıca park, bahçe ve yeşil alanlarda bitki ilaçlaması ve kene ilaçlaması da gerçekleştiriyor. İlaçlama çalışmalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor.

  • 1 günlük bebek ambulans helikopterle hastaneye götürüldü
    17:05 1 günlük bebek ambulans helikopterle hastaneye götürüldü

    Konya'nın Seydişehir ilçesinde doğan 1 günlük bebek, solunum sıkıntısı yaşadığı için hava ambulansıyla Konya Şehir Hastanesine sevk edildi.

  • Nazilli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    16:37 Nazilli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Nazilli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ilaçlama servisi ekipleri, ilçe genelinde 6 araç ve 16 personelle ilaçlama çalışmalarına devam ediyor. Nazilli halkının rahat bir yaz geçirmesi ve hastalıkların önüne geçebilmek için periyodik aralıklarla gerçekleştirilen ilaçlama çalışmaları son dönemde yaz sıcaklıklarının erken başlamasıyla hız kazandı.

  • Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen kan bağış kampanyası büyük ilgi gördü
    15:35 Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen kan bağış kampanyası büyük ilgi gördü

    Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Kızılay Adıyaman Kan Merkezi tarafından düzenlenen kan bağış kampanyasına vatandaşlar tarafından büyük ilgi gösterildi. Bir gün sürecek olan etkinlikte 150 ünite kan toplanması hedeflenirken, kan bağışının insan sağlığına iyi geldiği ve hayat kurtardığı vurgulandı. Kan bağışında bulunan vatandaşlar ise mutluluklarını dile getirdi.

  • Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor
    15:32 Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde yetişen ve yayla muzu olarak da bilinen uçkun bitkisi, pazarda satılmaya başlandı. Uçkun toplayanlar, bu bitkinin ilçedeki işsizler için bir umut kaynağı olduğunu belirtiyor. Uçkun, kanser, sarılık, şeker, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği bilinen bir bitkidir.

  • Yalova'da organ bağışı taahhüdünde bulunan genç kızın cenazesi toprağa verildi
    15:24 Yalova'da organ bağışı taahhüdünde bulunan genç kızın cenazesi toprağa verildi

    Yalova'da organ bağışı taahhüdünde bulunduktan 3 gün sonra geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Melek Karakaş'ın cenazesi toprağa verildi. Karakaş'ın organları ise 4 hastaya nakledildi.

  • Sağlık Bakanlığı, Randevu Sisteminde Yeni Adımlar Atıyor
    15:18 Sağlık Bakanlığı, Randevu Sisteminde Yeni Adımlar Atıyor

    Son zamanlarda vatandaşlar, özellikle diş ve göz hastalıkları gibi kliniklerinden randevu alma konusunda büyük zorluklar yaşıyor. Sağlık Bakanlığı, bu soruna çözüm olarak 1 gün öncesinden onaylanmamış randevuları geçersiz kabul edecek yeni bir sistem kullanmaya başlayacak. Bu sistemle randevu alamama sorunu kalıcı olarak çözülmeye çalışılacak.

  • Kuşadası Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarını Sürdürüyor
    15:17 Kuşadası Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarını Sürdürüyor

    Kuşadası Belediyesi, halk sağlığını tehdit eden sinek ve haşerelere karşı vektörel mücadelesini aralıksız sürdürüyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, kentin farklı noktalarında periyodik olarak ilaçlama çalışması yürütüyor.

BBC

Advertisement