Şah civanperçemi bitkisi Pursaklar'daki Endemik Vadide doğaya kazandırılıyor - Son Dakika
Güncel

Şah civanperçemi bitkisi Pursaklar'daki Endemik Vadide doğaya kazandırılıyor

Pursaklar Belediyesince ilçeye kazandırılan Endemik Vadi'de, bölgeye özgü Şah civanperçemi bitkisi de yetiştiriliyor.

01.01.2023 13:16  Güncelleme: 13:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pursaklar Belediyesince ilçeye kazandırılan Endemik Vadi'de, bölgeye özgü Şah civanperçemi bitkisi de yetiştiriliyor.

Endemik Vadi, Ankara'ya özgü endemik bitki, hayvan ve tıbbi aromatik bitkilerin korunması, yaşatılması, üretilmesi çalışmaları kapsamında 2021 yılında kuruldu.

Gazi Üniversitesi iş birliğinde endemik türlerle ilgili ilk etapta adını kentten alan Angora Tırfılı, Ankara Şah civanperçemi ve Ankara aşotunun da aralarında olduğu 12 endemik bitkiyle ilgili çalışmalara başlandı.

Doğal ortamında tespit edilen bitkiler, Tarım ve Orman Bakanlığının izniyle alanında uzman öğretim üyelerince yerlerinden alınıp Pursaklar Belediyesi Endemik Vadi'deki seralarda yetiştirilerek, doğaya kazandırıldı.

Kanama durdurma özelliği bulunuyor

Pursaklar Belediyesi Endemik Vadi Botanik Uzmanı Osman Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vadide endemik bitki türlerine ilişkin özel çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Belirledikleri bitkileri yerlerinde tespit ederek, akademisyenler eşliğinde toprağıyla beraber Endemik Vadiye getirdiklerini ifade eden Erdoğan, aynı zamanda farklı tortu, toprak, perlit ve kum karışımları hazırlayarak türün, ortama uyumunu sağladıklarını belirtti.

Papatyagiller familyasından olan ve her yıl temmuz ayında çiçek açan Ankara Şah civanperçeminin de kente özgü bitkiler arasında yer aldığını aktaran Erdoğan, bitkiyle ilgili akademik çalışmalar sırasında özellikle sağlık alanında kullanıldığını belirledikleri kaydetti.

Şah civanperçeminin Endemik Vadide yetiştirilen ilk bitkiler arasında bulunduğunu, burada bizim için ilk defa üretilen ilk defa üzerine çalışmalar yapılan bir tür." diyen Erdoğan, şu bilgileri verdi:

"Araştırmanın önemi çok büyük, özellikle kanama durdurucu, yara kapatıcı özelliği nedeniyle ilerleyen süreçlerde yapılacak araştırmalarla umarız çok daha verimli bir kullanım alanına kavuşacaktır. Yıllar önce, savaşlar sırasında bu türün çiçekleri ve gövdelerinden kanamaları durdurucu olarak faydalandığı biliniyor.

Ankara Şah civanperçemi, Endemik Vadi dışında Ankara'nın çok kısıtlı bölgelerinde yetişiyor. Araştırmalarımıza göre Polatlı ilçesi civarında çok dar bir alanda yayılış gösteriyor. Bu türün her sene hem burada hem de arazilerde takibini sağlıyoruz."

Şah civanperçemi bitkisi Pursaklar\'daki Endemik Vadide doğaya kazandırılıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şah civanperçemi bitkisi Pursaklar'daki Endemik Vadide doğaya kazandırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement