Şah Fırat Operasyonu" Dünya Medyasında Geniş Yer Buldu - Son Dakika
Güncel

Şah Fırat Operasyonu" Dünya Medyasında Geniş Yer Buldu

"Şah Fırat Operasyonu", uluslararası haber ajanslarının yanı sıra yabancı televizyon, gazete ve medya kuruluşlarında geniş yer buldu.

22.02.2015 15:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Şah Fırat Operasyonu", uluslararası haber ajanslarının yanı sıra yabancı televizyon, gazete ve medya kuruluşlarında geniş yer buldu.

Dünyanın önde gelen haber ajanslarından İngiliz Reuters ajansı, "Türk ordusu, askerleri tahliye etmek, türbeyi boşaltmak için Suriye'ye girdi" başlığıyla yayımladığı haberde, operasyonun ayrıntılarına ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarına yer verildi.

Amerikan haber ajansı Associated Press de operasyonla ilgili haberi, gündemde öne çıkan gelişmelerin ilk sırasına yerleştirdi.

Fransız haber ajansı Agence France-Press de haberi, "Türk birlikleri, Suriye'nin IŞİD kontrolündeki bölgesinde yer alan Osmanlı türbesini koruyan askerlerini tahliye etti" şeklinde verdi.

Avrupa basını

BBC, France 24 ve Euronews gibi popüler haber kanalları, operasyona internet sitelerinde ve bültenlerinde ilk haber olarak yer verdi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, operasyonu "Türkiye Süleyman Şah türbesini kurtarmak için Suriye'ye girdi" başlığıyla duyurdu. Haberde, yüzlerce Türk askerinin zırhlı araçlarla Suriye'nin kuzeyinden giriş yaparak türbeyi ve ona muhafızlık eden askerleri kurtardığı belirtildi. BBC ayrıca eşzamanlı olarak Suriye Eşmesi köyüne Türk bayrağı dikildiğini vurguladı.

BBC, haberinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın operasyonla ilgili yaptığı yazılı açıklamaya da yer vererek "operasyonun amacının Süleyman Şah Türbesi'ni, savaş şartlarının hakim olduğu Suriye'de daha güvenli bir yere nakletmek olduğunu" belirtti.

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden "The Guardian" da haberi okuyucularına "Türk ordusu türbeyi koruyan askerleri kurtarmak için Suriye'ye girdi" başlığıyla duyurdu. Haberde, Türk askerinin kurtarma operasyonu sırasında herhangi bir çatışmaya girmediği, bir askerin kaza sonucunda şehit olduğu belirtildi. The Guardian, haberinde, Başbakan Davutoğlu'nun operasyonun son derece başarılı geçtiği yönündeki açıklamalarına da yer verdi.

France 24, "Türk ordusu askerlerini tahliye etmek ve türbeyi nakletmek için Suriye'ye girdi" başlığını kullandı.

Euronews, haberi "Türkiye'den kritik Suriye operasyonu" başlığıyla verirken, "Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye sınırları içindeki toprakları olan Süleyman Şah Türbesi'ndeki askerlerini gece yarısı operasyonuyla tahliye etti. Suriye'deki iç savaşın başından bu yana güvenlik durumunun bozulması yüzünden tehdit altında olan türbe boşaltıldı, kullanılamaz hale getirildi. Osmanlı hanedanının büyük babası Süleyman Şah'ın naaşı sınıra daha yakın bir noktaya nakledilecek" bilgisini verdi.

Le Monde gazetesinin haberinde, Süleyman Şah Türbesi'nin Türkiye için önemi vurgulanırken türbenin bulunduğu alanın uluslararası anlaşmalar kapsamında Türk toprağı kabul edildiği belirtildi.

Le Figaro gazetesi de AK Parti iktidarının Osmanlı konusundaki hassasiyetine işaret ederek Süleyman Şah'ın mezarının Türkiye sınırına daha yakın bir bölgeye taşındığını kaydetti.

Alman Spiegel dergisinin internet sitesinde, "Türk Özel Kuvvetleri arkadaşlarını özel bölgeden kurtardı" başlığını kullandı. Sitede ayrıca "Türk ordusu yüzlerce özel harekat askerini Suriye'ye gönderdi. Misyonları 38 arkadaşlarını emniyet altına almaktı" ifadesine yer verildi.

Alman Bild gazetesi de haberi "Türk özel kuvvetler birliği arkadaşlarını IŞİD'den kurtardı" başlığıyla yayınladı. Gazete ayrıca Anadolu Ajansı'nın Twitter adresindeki operasyonla ilgili linki okuyucularına sundu.

Alman Stern dergisinin internet sitesinde yer alan haberde, IŞİD'in kuşatması altında bulunan bölgede görev yapan Türk askerlerinin operasyonla kurtarıldığı belirtildi.

Operasyonu görüntüler eşliğinde haberleştiren Hollanda yayın kurumu NOS televizyonu, Türkiye'nin türbeyi güvenliğe alarak Suriye'deki askerlerini tahliye ettiğini duyurdu. 38 askerin koruduğu türbenin taşınması ve askerlerin tahliyesinin ardından geride kalanların kullanılamaz hale getirildiğine vurgu yapılan haberde, operasyonda 600 asker, 39 tank ve 100 askeri aracın görev aldığı kaydedildi. Başbakan Davutoğlu'nun operasyona ilişkin değerlendirmelerine de yer verilen haberde, bir Türk askerinin kaza sonucu hayatını kaybettiği ifade edildi.

Hollanda haber ajansı ANP de haberi, "Türkiye Suriye'deki askerlerini tahliye etti" başlığıyla verdi. Türkiye'nin büyük bir askeri birlik ve tanklar eşliğinde Suriye sınırını geçtiğine işaret edilen haberde, Süleyman Şah Türbesi'ni koruyan birimlerin tahliye edildiği belirtildi. Haberde, herhangi bir çatışmanın çıkmadığı ama bir askerin kaza sonucu hayatını kaybettiği, operasyondan sonra geride kalanların terör örgütü IŞİD'in eline geçmemesi için imha edildiği kaydedildi. Ajans, tarihi geçmişine ilişkin bilgiler de verdiği Süleyman Şah'ın naaşının Suriye'de Türkiye'nin kontrolündeki başka bir bölgeye nakledileceğini duyurdu.

Avusturya devlet televizyonu ORF'nin haberinde, operasyonun başarılı olduğu ancak bir askerin hayatını kaybettiği belirtildi. Haberde operasyonun, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in dedesi Süleyman Şah'ın türbesinin, kabirlere saygıyı putperestlik olarak gören IŞİD ve diğer militanlardan korumak üzere gerçekleştirildiği belirtildi. Haberde, türbenin bulundu toprağın 1921'de Fransa ile yapılan anlaşmayla Türkiye'ye devredildiği ifade edildi.

Avusturya Haber Ajansı APA da "Türkiye, Suriye'deki muhafızları tahliye etti" başlığını kullandı. Türk askerlerinin, Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu bölgeyi kuşattığı, bölgedeki emanetler ve 40 kadar askerin güvenli bir şekilde ülkeye getirdiğine vurgu yapıldı.

Yunan basını da operasyona geniş yer verirken "Proto Thema" gazetesi, "Türk ordusu Süleyman Şah Türbesi'ndeki askerleri tahliye etti" başlıklı haberinde, Başbakan Davutoğlu'nun Süleyman Şah Türbesi'ndeki 38 Türk askerininTürk birlikleri tarafından gece saatlerinde başlatılan büyük operasyonla tahliye edildiğini açıkladığını yazdı.

Yunan "Naftemboriki" gazetesi de "Türk birlikleri Osmanlı türbesinde operasyon düzenledi" başlıklı haberinde, Başbakan Davutoğlu'nun Osmanlı türbesini koruyan askerlerin dev bir operasyonla tahliye edildiği yönündeki açıklamalarına geniş yer verdi. Haberde, Davutoğlu'nun türbenin Suriye'de başka bir bölgeye nakledileceğini de açıkladığı kaydedildi.

"Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi'ndeki askerler tahliye edildi" başlığını kullanan "In.gr" internet sitesi de Başbakanı Davutoğlu'nun Türk birliklerinin Suriye'de bulunan ve Süleyman Şah Türbesi'nde görev yapan askerleri dev bir operasyonla tahliye ettiğini açıkladığını duyurdu. Davutoğlu'nun açıklamalarına geniş yer verilen haberde, Türk medyasının Süleyman Şah naaşının nakledileceği bölgeyi görüntülediği kaydedildi.

ABD ve Kanada basını

New York Times, Türk medyasına dayandırdığı haberde, Türk ordusunun IŞİD'in ablukaya aldığı Süleyman Şah Türbesi'ni koruyan askerleri tahliye etmek için Suriye'ye askeri operasyon başlattığını belirtti.

USA Today gazetesi, "Türk askeri, türbedeki birliklerini tahliye etmek için Suriye'ye girdi" başlığıyla verdiği haberde, bölgede çatışmaların devam ettiğini vurguladı.

Amerikan yayın kuruluşu ABC, Başbakan Davutoğlu'nun Suriye'deki askeri birliğin bu ülkeden tahliye edildiğini açıkladığını yazdı.

Amerikan FOX kanalı ve Huffington Post da Türkiye'de yapılan resmi açıklamalara yer verdi.

Kanada'nın CBC kanalı, Türkiye'nin askeri birliklerini Osmanlı türbesini koruyan askerleri getirmek için Suriye'ye gönderdiğini duyurdu.

Balkan medyası

Şah Fırat Operasyonu Balkan ülkelerinin medyasında da geniş yer buldu.

Bosna Hersek'teki önemli gazetelerden "Nezavisne", "Türkiye, Suriye'deki Osmanlı mezarını ve askerlerini tahliye etti" başlığıyla duyurduğu haberde, mezarın Suriye içerisinde Türk askerinin kontrolünde olan başka bir yere nakledildiği aktarıldı.

"Oslobodjenje" gazetesi de "Türk ordusu Suriye'ye girdi, Süleyman Şah'ın kabri başka bir yere nakledildi" başlığıyla yayımladığı haberde, Şah Fırat Operasyonu kapsamında bölgedeki askerlerin ve Süleyman Şah'ın kabrinin tahliye edildiğini belirtti.

Hırvatistan'daki "Jutarnji" gazetesi, operasyonla ilgili haberi, "Türk ordusu Suriye'ye girdi. IŞİD kontrolündeki bölgeye büyük bir askeri harekat düzenlendi" başlığıyla okuyucularına duyurdu.

Sırbistan resmi haber ajansı TANJUG da "Türkiye, Suriye'deki Osmanlı türbesini ve askerlerini tahliye etti" başlığını kullandı.

Rus basını

Rus haber ajansı İtar-Tass, "Türkiye, Suriye topraklarında askeri operasyon yaptı" başlığıyla duyurduğu haberde, "Operasyonla  Süleyman Şah'ın türbesini koruyan askerler güvenli bölgeye çıkartıldı" ifadesi kullanıldı.

Ria Novosti ajansı, operasyonla ilgili birden fazla haber yayımladı. Ajans haberlerinde, operasyona katılan asker ve mühimmat sayısına yer verilirken, Başbakan Davutoğlu'nun açıklamaları aktarıldı.

Haber kanalı "Rossiya 24", Süleyman Şah Türbesi'nden görüntülere yer verdiği haberinde, "38 askerin tehlikeli bölgeden çıkartılması için yapılan operasyona, tanklar, hava unsurları ve özel tim katıldı" denildi. Haberde, "Türkiye, Suriye'de ilk askeri operasyonunu düzenledi" ve "Operasyonda, 100 zırhlı araç kullanıldı" spotları kullanıldı.

Russia Today televizyonu, "Türk ordusu askerlerini kutsal mekandan tahliye için kara operasyonu yaptı" başlığını kullandı. Haberde, "Türk tank konvoyu Osmanlı İmparatorluğu'nun atasının türbesini ve onu koruyan küçük garnizonu tahliye için Suriye'ye girdi. Kutsal mekanı kurtarmak için başlatılan operasyon Kürtler ile koordinasyon içinde yürütüldü" ifadesi yer aldı.

Çin ve Avustralya basını

Çin'in resmi haber ajansı Şinhua, "Türkiye, Süleyman Şah Türbesi'nden askeri birliğini çekiyor" başlığıyla verdiği haberde, Türkiye'nin Suriye'ye askeri operasyon yaptığı belirtilerek Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin dedesi Süleyman Şah'ın türbesinde görev yapan Türk askerlerinin tahliye edildiğine dikkati çekildi. Terör örgütü IŞİD'in türbenin bulunduğu bölgede etkinliğini arttırdığı ve ortaya çıkan güvenlik tehlikesinden dolayı böyle bir operasyonun düzenlendiği, tahliye operasyonunda bir Türk askerinin şehit olduğu kaydedildi.

Avustralya'daki ABC yayın kuruluşu, Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarına yer vererek haberi, "Türk askerleri Suriye'de IŞİD'in hakim olduğu bölgedeki anıt mezarı koruyan askerleri tahliye etti, bir asker öldü" başlığıyla verdi.

The Sydney Morning Herald, Şah Fırat Operasyonu haberini, "Türk tankları Suriye'ye girdi, anıt mezarı koruyan askerleri tahliye etti" başlığıyla okuyucularına duyurdu.

ABC ve The Sydney Morning Herald, operasyonun başarıyla tamamladığı ifade edilen haberin sonunda, Selefi görüşe sahip IŞİD ve diğer grupların mezarları putperestlik olarak görmeleri yüzünden, anıt mezarın, tahrip edilmesi tehlikesi sebebiyle taşındığı görüşüne yer verdi.

Kazakistan ve Azerbaycan basını

Kazakistan basını, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun taşınması için yapılan operasyonu flaş haber olarak verdi.

Kazakistan devlet ajansı Kazinform haberinde, "Türk askeri Süleyman Şah Türbesi'ni korumak için Suriye sınırını geçti" başlığıyla duyurdu. Haberde "zırhlı araçların da dahil olduğu Türk tanklarının Suriye sınırını geçerek Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu efsanevi atasının gömülü olduğu Türk toprağı olan yerleşim bölgesine ulaştığını ve tahliye operasyonunu gerçekleştirdiği" belirtildi. Operasyonun yapıldığı bölgeye dikkati çekilen haberde, bölgede aralarında Kürt milisler, Suriyeli isyancılar ve terör örgütü IŞİD'in de bulunduğu çok sayıda grubun çatıştığına dikkati çekildi.

Azeri "Musavat" gazetesi haberi "Türk ordusunun Şah Fırat Operasyonu" başlığıyla duyurdu. Başbakan Davutoğlu'nun değerlendirmesinin de yer aldığı haberde, operasyona ilişkin bilgiler fotoğraf ve görüntüler eşliğinde aktarıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şah Fırat Operasyonu' Dünya Medyasında Geniş Yer Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu
    08:27 Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu

    Erzincan Valiliği, bu hafta sonu yapılacak olan ALES sınavı saatlerinde vatandaşlardan gürültü kirliliği yapmamalarını istedi. Sınavın yapılacağı binaların yakınında klakson çalınmaması, sirenlerin çalışmaması ve her türlü gürültünün yapılmaması gerektiği belirtildi.

  • İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur
    08:25 İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur

    Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, erken uyarı sisteminin can kurtarıcı olmadığını, asıl önemli olanın İstanbul'un depreme hazırlanması olduğunu belirtti. Görür, çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul'un depreme hazır olabileceğini ifade etti.

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.


Advertisement