Şahintepeli Yurttaşlar, Kentsel Dönüşüm Projesine Karşı Bir Araya Geldi: "Hazine, Mülklerimize Ortak Edilmiş. - Son Dakika
Güncel

Şahintepeli Yurttaşlar, Kentsel Dönüşüm Projesine Karşı Bir Araya Geldi: "Hazine, Mülklerimize Ortak Edilmiş.

İstanbul Başakşehir’de bulunan Şahintepe Mahallesi’nde, Başakşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen kentsel dönüşüme karşı çıkan yurttaşlar, “‘Hacımaşlı sürgünü’ dediğimiz davalar sürerken bir şey daha öğrendik. 2020 yılında da mahallemizin içerisinde bir imar transferi yapılmış, metrekarelerimizden kesintiler yapılmış, hazine, mülklerimize ortak edilmiş. Bu hukuksuzluğa da dur demek için itirazlarımızı bakanlığa yaptık. 7 Aralık’ta da davalarımızı açacağımızı buradan bildiriyoruz” açıklamasını yaptı.

27.11.2022 15:50  Güncelleme: 16:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Başakşehir'de bulunan Şahintepe Mahallesi'nde, Başakşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen kentsel dönüşüme karşı çıkan yurttaşlar, "'Hacımaşlı sürgünü' dediğimiz davalar sürerken bir şey daha öğrendik. 2020 yılında da mahallemizin içerisinde bir imar transferi yapılmış, metrekarelerimizden kesintiler yapılmış, hazine, mülklerimize ortak edilmiş. Bu hukuksuzluğa da dur demek için itirazlarımızı bakanlığa yaptık. 7 Aralık'ta da davalarımızı açacağımızı buradan bildiriyoruz" açıklamasını yaptı.

İstanbul'un Başakşehir ilçesine bağlı Şahintepe Mahallesi'nde bir süredir kentsel dönüşüm sorunu devam ediyor. Şahintepe Mahallesi sakinleri, Başakşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen projenin hukuka aykırı olduğunu iddia ederek, söz konusu projeye karşı çıkıyor. Yapılmak istenen kentsel dönüşüm projesinin rant odaklı olduğunu savunan Şahintepe sakinleri, projenin iptali için mücadele ediyor.

Bugün de bir araya gelen Şahintepe Mahallesi sakinleri, "Bu dönüşümün altında rant var. Titizlikle mahallemizi koruyacağız" ve "Rantsal dönüşüm uygulamalarını onaylamıyoruz" yazılı pankartlar açarak basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını, Şahintepe Barınma Hakkı Meclisinden Navihan Kamçı ile Servet Çınar okudu.

Şahintepe Mahallesi sakinleri adına yapılan ortak basın açıklaması şöyle:

"ESKİNİN KAPI GİBİ TAPUSUNUN YÖNETİCİLER NEZDİNDE HİÇBİR ANLAM İFADE ETMEDİĞİNİ DE ÖĞRENDİK"

Unutulmamalıdır ki, masumu ezen, kendini mahküm eder. Sonrasında sıfatına 'çılgın' denilen Kanal İstanbul Projesi ile bu proje güzergahında kalan evlerimizin birer yalı olacağını öğrendik. Bu çılgın projenin rantından da 'Kapı gibi tapu' sahipleri olan biz Şahintepelilerin faydalanamayacağı aklımıza geliyordu. Aklımıza gelen başımıza geldi, gün geldi ismi 'taşınmaz' olan mülklerimizin 15 kilometre öteye 'imar transferi' denilen bir hukuk tanımamazlıkla taşındığını öğrendik. Eskinin kapı gibi tapusunun yöneticiler nezdinde hiçbir anlam ifade etmediğini de öğrendik. Unutulmamalıdır ki, ayarını bozduğunuz kantar gün gelir sizi de tartar.

ŞAHİNTEPELİLER, AVUKAT CAN ATALAY'A DA SELAM GÖNDERDİ

Biz Şahintepeliler olarak hak arama hürriyetimizi kullandık, hukuka, anayasaya, kanuna, haklarımıza sahip çıktık, bizlerle hukuk dayanışması gösteren avukatlarımızla davalarımızı açtık, hala da Danıştay'da hakkımızı arıyoruz. Bu vesileyle bizden hukuki ve fiili desteğini hiçbir zaman esirgemeyen avukat Can Atalay'a selamlarımızı gönderiyoruz. 'Hacımaşlı sürgünü' dediğimiz davalar sürerken bir şey daha öğrendik, 2020 yılında da mahallemizin içerisinde bir imar transferi yapılmış, metrekarelerimizden kesintiler yapılmış, hazine mülklerimize ortak edilmiş. Bu hukuksuzluğa da dur demek için itirazlarımızı bakanlığa yaptık. 7 Aralık'ta da davalarımızı açacağımızı buradan bildiriyoruz.

"BARINMA HAKKIMIZIN GASP EDİLMEYE ÇALIŞILMASINA SESSİZ KALMAYACAK VE DİRENECEĞİZ"

Hukuksuzluklar durmuyor. Geçtiğimiz haziran ayında Başakkent Belediyesi Meclisi kararıyla önünde bulunduğumuz Başakkent A.Ş. isimli iştirak firması, Anayasaya aykırı olarak kentsel dönüşüm ve benzeri yetkilerle donatılıyor, Kanal İstanbul Su Yolu'nda kalan parsellerde dahi kentsel dönüşüme başlanıyordu. Teşhir ediyoruz, önünde bulunduğumuz Başakkent A.Ş. Başakşehir Belediyesi tarafından Anayasaya aykırı yetkilerle donatılmakta, üstelik yetki sınırını aşıp yetkilendirilmediği parsellerde kentsel dönüşüm çalışmaları yapmaktadır. Devlet ve belediye yetkililerine sözümüzdür, özel bir şirket tarafından barınma hakkımızın gasp edilmeye çalışılmasına sessiz kalmayacak ve direneceğiz. ve günün sonunda bu kirli oyunu bozarak mahallemizde keyfimize göre yaşamaya devam edeceğiz.

"O MASALARDA KONUŞTUKLARINIZI TANIMIYORUZ"

Burada bizim yapmış olduğumuz açıklamaları Başakkent Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu'nun bizzat kendisinin yapmasını ve halka gerçeklere anlatmasını isterdik. Ama kendisi 'Şeffaf kürsü' isimli programında şu ifadeleri kullandı: 'Bizler, titizlikle halkımızın yararına olan bir süreci işletiyoruz ama Şahintepe'de bazı gruplar halkı yanlış bilgilendiriyor. Bu gruplara itibar etmeyin.' Mahallede eski ve yeni muhtarlar ve de bazı kanaat önderleri ile halktan habersiz bir şekilde imar uygulamaları yapılmadan önce yapmış olduğunuz toplantıların hepsinden haberdarız ve biz o masalarda konuştuklarınızı tanımıyoruz. Bizler yıllardır mahallenin çamurunu, ezasını, cefasını, cezasını çeken Şahintepe'nin asli unsuru olan halkız.

ŞAHİNTEPELİLER, SORULARINA CEVAP BEKLİYOR

Sayın Başkan, 'Çok titiz bir şekilde mahalleyi yönetiyoruz' diyorsunuz. Basın açıklamamızı sonlandırmadan önce titizlikle hazırladığımız şu soruları da Şeffaf Kürsü isimli programınızda titizlikle cevaplamanızı talep edeceğiz.

SORUYORUZ: Yerlerimizin yüzde 50'lere varan kesintilere tabi tutulması mı titizlik? Vatandaşın değil sadece Başakkent A.Ş'nin yararlanabildiği imar uygulamaları hazırlamak mı titizlik? Yerlerimizin bir sabah ansızın Arnavutköy'e taşınması mı titizlik? Aynı parsel içerisinde yer alan taşınmazlarda bile adaletsiz bir şekilde kesinti yapılması mı titizlik? 2020 imar uygulaması ile taşınmazlarımıza hazineyi ve Başakkent A.Ş isimli şirketi ortak etmek mi titizlik? 2020 imar uygulaması ile parsellerde büyük ortak haline getirdiğiniz Başakkent A.Ş'nin bizleri defalarca arayarak psikolojik baskı uygulaması ve tehdit etmesi mi titizlik? Başakkent A.Ş'nin 7 adada yaptığı gibi, noter onayı dahi olmayan sözleşmeye imza almak mı titizlik? Başakkent A.Ş'nin 7 adada yaptığı gibi yerlerimizi eksik hesaplayıp devamında 100 binlerce lira borç çıkarmak mı titizlik? 2020 haziran belediye meclisi kararı ile yetkilendirdiğiniz Başakkent A.Ş 'nin yetkisi olmadığı adalardan birinde komşularımızdan Çetinkaya Ailesi'nin evinin tuğla ve metal bariyerler ile kapatılması mı titizlik?

"ARTIK RANT SEVDALILARININ İŞİ ŞAHİNTEPE'DE ÇOK ZOR"

Şimdilik bu sorularımızı cevaplayın ve şunu unutmayın: Şahintepe halkı cahil değildir. Artık haklarımızı biliyoruz ve haklarımızı nasıl arayacağımızı da öğrendik. Artık rant sevdalılarının işi Şahintepe'de çok ama çok zor. Gelin bu sevdadan vazgeçin mahallemizin geleceğini bizlerin şekillendireceği bir süreci birlikte başlatalım. Herkes şunu bilsin ki, Şahintepe halkı uygulanan bunca zulme rağmen bir ses ve tek yürektir ve öyle kalmaya devam edecektir. Bizler, Şahintepeliler olarak Şahintepe'de yaşayan bizleri sokaklarında dolaşan kedileri ve köpekleri, gökte uçan kuşları birlikte savunalım. Bu yağma düzenine ve rantsal dönüşüm saldırılarına karşı tek yürek olalım. Evlerimize, sokaklarımıza, mahallelerimize sahip çıkalım ve sahip çıkmak içinde gelin hep birlikte olalım."

Şahintepeli Yurttaşlar, Kentsel Dönüşüm Projesine Karşı Bir Araya Geldi: "Hazine, Mülklerimize Ortak Edilmiş.
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Şahintepeli Yurttaşlar, Kentsel Dönüşüm Projesine Karşı Bir Araya Geldi: 'Hazine, Mülklerimize Ortak Edilmiş. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement