Sahne "Damdan Düşen" Girişimcinin - Son Dakika
Ekonomi

Sahne "Damdan Düşen" Girişimcinin

Güzel hayallerle başladıkları işlerinde iflas bayrağını çeken girişimcilerin hikayelerini anlattığı "İş Batırdım Geceleri", dünyayla birlikte Türkiye'de de hızla yayılıyor.

22.03.2018 13:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TOLGA ALBAY - Güzel hayallerle başladıkları işlerinde iflas bayrağını çeken girişimcilerin hikayelerini anlattığı "İş Batırdım Geceleri", dünyayla birlikte Türkiye'de de hızla yayılıyor.

İzmir'de bir toplantı salonunu dolduran farklı yaş gruplarından insanlar, stand-up formatında hazırlanan sahnede "damdan düşen" girişimcileri dinliyor.

Kimi ABD'de kurduğu şirketi nasıl batırdığını kimi babasından devraldığı markayı büyütmek isterken işlerin nasıl kötü gittiğini, kimi de ödül alan bir girişimciyken nasıl iflas ettiğini anlatıyor.

Hikayeleri dikkatle izleyen girişimcilerin yaşananları analiz eden sorularıyla ilerleyen toplantı, her girişimcinin "kulağına küpe olacak" derslerin çıkarılmasıyla sona eriyor.

Dünyada 252 kentte

"İş Batırdım Geceleri", aslında 2012 yılında Meksika'da 5 girişimcinin başlattığı bir hareketin adı. Halen 80 ülkede 252 kentte düzenli olarak organize edilen buluşmaları Türkiye'ye getiren ise İzmirli girişimci Banu Güsar.

Uluslararası şirketlerde yöneticilik yaptıktan sonra danışmanlık yapmak için kendi şirketini kuran Güsar, yaptığı ikinci işten parasını alamayınca iflas etme korkusuyla yüz yüze geldi.

Durumunu anlattığı Meksikalı arkadaşının "işin batarsa da İş Batırdım Gecesi'ne katılırsın" demesi üzerine bu etkinlikten haberdar olan Güsar, yaptığı araştırma sonucu dünyada hızla yayılan bu etkinliğin henüz Türkiye'de düzenlenmediğini gördü.

Meksika'daki girişimcilerle temasa geçtiğini anlatan Güsar, "İşe İzmir'de bir dost sohbetiyle başladık. İlgi duyan insan sayısının hızla artmasıyla artık geniş salonlara taşındık. Zamanla etkinlik İstanbul ve Ankara'ya da yayıldı. İzmir'de 39, İstanbul'da 20, Ankara'da 12 buluşma yaptık. Gece başına 3-4 konuşmacı oluyor. Bugüne kadar 120'nin üzerinde girişimci sahne aldı. Her buluşmada izleyicilerin yüzde 70-80'i ilk kez katılanlar oluyor." dedi.

Girişimcilerin bir sunum eşliğinde, kurdukları işin hangi seviyeye ulaştığını, nelerin ters gittiğini, nerede tökezlediklerini anlattığını ifade eden Güsar, sunumların genelde esprili bir dille ilerlediğini kaydetti.

"Ağlama duvarı değiliz"

"Bizde şirketler 'kervan yolda düzülür' mantığıyla kuruluyor, burada kervanın yolda nasıl dağıldığını net biçimde görebiliyoruz." diyen Güsar, bu etkinlikle hataları konuşma kültürünü yaygınlaştırmayı umduklarını dile getirdi.

Güsar, şöyle konuştu:

"Başarı veya başarısızlık dememeyi tercih ediyoruz. Duygusallaşmadan, kişiselleştirmeden gerçekleri analiz etmeye gayret ediyoruz. Esprili bir ortamda konuşuyoruz, ağlama duvarı değiliz. Sahneye çıkmak kolay değil. Buraya ancak küllerinden yeniden doğanlar çıkabiliyor ama son dakikada 'ben konuşamayacağım' diyenler de oluyor. Sahneye çıkanlar nasıl battıklarını esprili bir dille anlatıyor. 'Bak kardeşim kulağına küpe olsun, ister kullan ister kullanma ama benim hikayem budur' diyor.

Toplantıların eğlenceli geçmesi de insanların dikkatini çekiyor. 7 yaşındaki bir çocuk dahi konuşulanlar hakkında fikir yürütebiliyor. Çok farklı yaş gruplarından insanlar geliyor ama özellikle aklında bir fikri olup nereden başlayacağını bilemeyenler veya yeni girişimcilerin daha çok ilgi gösterdiğini gözlemliyoruz."

Aile şirketleri ve tahsilat

Banu Güsar, bugüne kadar sunumu yapılan 200'ün üzerinde kötü giden girişim öyküsünü analiz ettiklerini, başlıca 10 tip hata çıkardıklarını belirterek, en fazla aile şirketlerinin battığını gördüklerini kaydetti.

Akrabalar arasında duygularla rollerin karıştığını, bunun için aile anayasalarının uygulanmasının şart olduğunu ifade eden Güsar, "İkinci önemli konu ise finans. Herkes finanstan anladığını sanıyor ama anlamıyor. İşler kötüye gidince danışmandan rapor istiyor ama uygulamıyor. Tahsilatlar dönmeyince de iş batıyor." dedi.

Anadolu'ya yayma planı

Her ay düzenlenen buluşmaları İzmir, İstanbul ve Ankara'nın ardından Anadolu kentlerine de yaygınlaştırmayı planladıklarını, bir ekip hazırlığı içinde olduklarını kaydeden Güsar, bunun için sponsor desteğine ihtiyaç duyduklarını bildirdi.

Güsar, buluşmalara katılım için belirlenen ücretin düşük tutulduğunu, elde edilen gelirin organizasyon harcamalarına yönlendirildiğini dile getirdi.

"İnsan rahatlıyor"

Gecede başından geçenleri anlatan Orkun Hiçyılmaz, Türkiye'de bir dönem çok ünlü olan Gırgır süpürgelerinin kurucusu olan babasından devraldığı şirketi büyütmek isterken kapatmak durumunda kaldığını belirterek, "Bu etkinliği internette gördüm. Bir iki kez geldim. Yaşadıklarımı anlatayım, birilerine faydası olur düşüncesiyle sunum yapmaya karar verdim. Bir işi kapatmak güzel bir şey değil ama insan anlatınca rahatlıyor, yalnız olmadığını anlıyor. Buraya gelen bazı insanların tanışıp yeni işler kurduklarına da şahit oldum." dedi.

ABD'de traverten satışıyla ilgili kurduğu şirketin 2008 krizinde batmasının hikayesini anlatan Hakan Güner ise işler iyi gittiğinde ortaya çıkan "girişimci körlüğüne" karşı uyarılarda bulundu.

Sahne "Damdan Düşen" Girişimcinin
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Sahne 'Damdan Düşen' Girişimcinin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement