'Sahte Çürük Raporu" Davası - Son Dakika
Güncel

'Sahte Çürük Raporu" Davası

Yasal düzenlemeyle kapatılan özel yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen hükümlerin Yargıtay 6. Ceza Dairesi'nce bozulmasının ardından, emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 11 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı.

13.05.2016 14:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yasal düzenlemeyle kapatılan özel yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen hükümlerin Yargıtay 6. Ceza Dairesi'nce bozulmasının ardından, emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 11 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, başka suçtan tutuklu sanık emekli Binbaşı Murat Tugay Tepe ile tutuksuz sanıklar Ahmet Zeki Üçok, Ömer Uçar, Fehmi Suna, İsmail Es, Tahir Mete Turan, Taylan Özgür Düşko, Sibel Fatma Çarmıklı, Murat Can Çarmıklı ve Ahmet Metin Kökenek katıldı. Duruşmaya gelmeyen sanık Erdem Kılıç'ı ise avukatı temsil etti.

Duruşmada Yargıtay 6. Ceza Dairesinin 8 Ekim 2015 tarihli bozma kararı okundu. Ayrıca, hükümlüler Murat Tugay Tepe ve Erdem Kılıç hakkında karar düzeltme taleplerinin incelenmesi için dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği de hatırlatılarak, başsavcılığın "itiraz yoluna gidilmediği"ne yönelik 28 Mart 2016 tarihli yazısının dosyaya konulduğu belirtildi.

Üçok, Yargıtay'ın bozma kararına uyulmamasını istedi

Dava kapsamında aldığı 9 yıl 7 aylık hapis cezası Yargıtay'ca bozulan sanıklardan Ahmet Zeki Üçok, bozma ilamına uyulmamasını talep ederek, "Daha önce bu davanın yargılamasında ve karar aşamasında bulunmuş başkan ve üyeler ile cumhuriyet savcıları hakkında soruşturma ve kovuşturmalar bulunmaktadır. Bazıları yurt dışına kaçmış olup, bir kısmı da meslekten çıkartılmışlardır. Bu davanın bir kumpas davası olduğuna inanıyorum." dedi.

Soruşturma ve kovuşturma aşamalarının tamamının usulsüzlüklerle geçtiğini öne süren Üçok, "Yargıtay'ın bozma ilamında da bu usulsüzlüklere değinilmemesi, ayrıca kovuşturma aşamasında reddi hakim taleplerimizin kabul edilmemesi nedeniyle dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderilmesini talep ederim. Ayrıca ben Hava Kuvvetleri Başsavcısı olarak görev yaptığım esnada Milli Savunma Bakanlığı'ndan izin alınmaksızın hakkımda soruşturma, kovuşturma yürütülmüştür, bu husus da usule aykırıdır, yargılama şartı oluşmamıştır. Bu konu da dikkate alınsın" diye konuştu.

"Biz FETÖ militanlarınca mahkum edildik"

Kayseri'deki "Işık evleri" soruşturmasını kendisinin başlattığına dikkati çeken Üçok, "Biz Fetullahçı terör örgütü (FETÖ) militanlarınca yargılandık ve mahkum edildik. Bu davanın da benim 'Işık evleri' soruşturmasından alınmam için uydurulmuş bir kumpas olduğunu, diğer sanıkların da benden dolayı bu olayın mağduru olduklarını, bu senaryoyu tamamlamak için sahte bir örgüt kurulduğunu düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Ahmet Zeki Üçok, FETÖ'nün Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) illegal yapılanmasıyla ilgili soruşturma yürüttüğü için örgütle arasında husumet oluştuğunu öne sürerek, "Beni 10 bin 54 yıl hapis cezası ile yargıladılar. Hakkımda 24 ayrı soruşturma açtılar. Toplam 4 yıl 10 ay cezaevinde tutuklu kaldım. İki kez TSK'dan atıldım. Atılma kararımdan biri iptal edildi, diğeriyle ilgili inceleme devam ediyor. Mağdur olduğum anlaşılınca tahliye edildim" diye de konuştu.

Sanıklardan Fehmi Suna da, "Benim bu dosyada yer almamın tek sebebi Ahmet Zeki Üçok'un devrem ve sınıf arkadaşım olmasıdır. Onu ziyaret etmemden dolayı bu dosyaya dahil edildim. Yargıtay bozma ilamına uyulmasını, beraatime karar verilmesini talep ederim." dedi.

Sanıklardan Ahmet Metin Kökenek, Yargıtay ilamı konusunda taktiri mahkemeye bıraktığını belirtirken, söz alan diğer sanık ve sanık avukatları ise Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasını istedi.

Duruşmada Yargıtay ilamına karşı görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Esat Faruk Benli, dosyanın ve bozma ilamının kapsamlı olması nedeniyle bozma ilamına uyulup uyulmayacağı hususunda görüşünü bildirebilmesi için dosyanın kendisine gönderilmesine karar verilmesini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosyanın bozma ilamına karşı beyanda bulunmak üzere savcılığa gönderilmesine hükmederek duruşmayı 22 Eylül'e erteledi.

Davanın geçmişi

Dönemin Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 250. maddesiyle görevli, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği savcılarından Hikmet Usta'ın hazırladığı ve özel yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, 8'i tutuklu 17 sanığın 1 ile 413 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması isteniyordu.

Tutuklu sanıklardan Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un "suç işlemek amacıyla örgüt kurma, 4 kez nitelikli yağma, 54 kez nitelikli dolandırıcılık ve kamu görevini kötüye kullanma" suçlarından toplam 129 ile 403 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması talep ediliyordu.

İddianamede, "suç örgütü kurduğu" iddia edilen tutuklu sanık Murat Tugay Tepe için de Albay Üçok ile aynı suçlardan ve "fuhuş için aracılık ve yer temin etme" suçundan toplam 134 ile 413 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezası talep ediliyordu. İddianamede, aralarında Fenerbahçe Spor Külübü Başkanı Aziz Yıldırım, dizi film oyuncusu Engin Akyürek ve film yapımcısı İsmail Kılıçarslan'ın da olduğu 61 müşteki bulunuyor, sanıklar 60 eylemden sorumlu tutuluyordu.

Davaya bakan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 1 Ekim 2010 tarihli duruşmada, tutuklu sanıklardan Tahir Mete Turan, Fehmi Suna, Taylan Özgür Düşko ve İsmail Es'in, 10 Haziran 2011 tarihli duruşmada ise Ahmet Zeki Üçok'un, 31 Ocak 2012 tarihli duruşmada ise diğer sanıkların tahliyesine karar verilmişti.

Celal Kara'nın mütalaası

Davanın 19 Aralık 2012 tarihli duruşmasında o dönem duruşma savcısı olan Celal Kara'nın hazırladığı mütalaada, sanık Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve Murat Tugay Tepe'nin, 128 ila 398 yıl 6 ay ve 14 sanığın ise 1 ila 352 yıl 3 ay arasında değişen oranlarda hapisle cezalandırılması, bir sanığın ise beraatine karar verilmesi talep edilmişti.

Mahkeme 4 Nisan 2013 tarihli duruşmada davayı karara bağlamıştı.

Ahmet Zeki Üçok'u, 9 yıl 7 ay ve Murat Tugay Tepe'yi de çeşitli suçlardan toplam 142 yıl 11 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme, Tepe hakkında ayrıca yakalama emri çıkartmıştı.

Mahkeme heyeti, iş kadını Sibel Fatma Çarmıklı ve oğlu Murat Can'a 2 yıl 6'şar ay, 6 sanığa ise 4 yıl 2 ay ile 51 yıl 6 ay arasında değişen oranlarda hapis cezası öngörürken, 6 sanığın ise beraatine hükmetmişti.

Davanın temyiz edildiği Yargıtay 6. Ceza Dairesi, 8 Ekim 2015 tarihli ilamıyla, Üçok'un da aralarında bulunduğu 11 sanıkla ilgili verilen hükümleri hem esas hem de usul yönünden bozmuş, diğer 6 sanığın beraatini ise onamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Sahte Çürük Raporu' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye'nin Hamsi İhracatı Yüzde 33 Arttı
    12:00 Türkiye'nin Hamsi İhracatı Yüzde 33 Arttı

    Türkiye'nin hamsi ihracatı bu sezon yüzde 33 artışla 9 milyon 477 bin 178 dolara ulaştı. İhracat miktarı ise yüzde 101 artışla 2 bin 745 ton olarak gerçekleşti. Hamsiye en çok talep ise Belçika, Fransa ve Almanya'dan geldi.

  • Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı
    11:59 Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı

    Türk Kızılay öncülüğünde temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve uyku tulumu gibi acil ihtiyaç ürünlerinin yüklendiği 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı'na ulaştı. Gemiden indirilecek olan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, tır ve kamyonlarla Refah Sınır Kapısı'na taşınacak ve İsrail saldırıları altındaki Gazzelilere ulaştırılacak.

  • Kilis'te uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli tutuklandı
    11:58 Kilis'te uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli tutuklandı

    Kilis İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, uyuşturucu operasyonu düzenledi. Operasyonda gözaltına alınan 3 şüpheli tutuklandı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramada sentetik uyuşturucu, tabanca, fişek ve 15 bin 615 TL ele geçirildi.

  • Adana Büyükşehir Belediyesi Portakal Çiçeği Karnavalı Etkinlikleri Başladı
    11:57 Adana Büyükşehir Belediyesi Portakal Çiçeği Karnavalı Etkinlikleri Başladı

    Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında Seyhan Nehri üzerinde tenis ve voleybol müsabakaları yapılıyor, konserler veriliyor. Amatör sporcuların da katıldığı etkinlikler, izleyenlere eğlenceli anlar yaşatıyor.

  • Tunceli Mazgirt'te CHP'li başkanın devraldığı belediyenin 45 milyon lira borcu var
    11:57 Tunceli Mazgirt'te CHP'li başkanın devraldığı belediyenin 45 milyon lira borcu var

    Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde CHP'nin adayı Ümit Tayhava'nın belediye başkanlığını kazanmasıyla birlikte belediyenin 45 milyon lira borcu olduğu ortaya çıktı.

  • Bismilli Sporcular Okul Sporları Boks Müsabakalarında Başarı Elde Etti
    11:56 Bismilli Sporcular Okul Sporları Boks Müsabakalarında Başarı Elde Etti

    Diyarbakır'da düzenlenen okul sporları boks müsabakalarında Bismilli sporcular, toplamda 7 altın ve 3 gümüş madalya kazanarak ilçelerini gururlandırdı. Sporcular ve antrenörleri, kazandıkları madalyalarla birlikte Bismil Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Tekin Kaya'ya teşekkür ziyareti gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Tekin Kaya, sporcuları teker teker kutlayarak bu başarıların ilçedeki diğer gençlere de örnek teşkil edeceğini belirtti.

  • Karabük'ün Ovacık İlçesi Yığınot Köyü'nde Muhtarlık Görevi Eşe Devredildi
    11:55 Karabük'ün Ovacık İlçesi Yığınot Köyü'nde Muhtarlık Görevi Eşe Devredildi

    Karabük'ün Ovacık İlçesi Yığınot köyünde 15 yıl muhtarlık yapan Nazım Şahin, eşi Kezban Şahin'in aday olmasıyla birlikte görevi ona devretti. Kezban Şahin, köyün yeni muhtarı olarak seçildi ve köye yapılacak işleri sırasıyla gerçekleştireceklerini belirtti.

  • ZBEÜ, Sıfır Atık Politikası kapsamında en iyi performans gösteren birimlere teşekkür belgesi takdim etti
    11:55 ZBEÜ, Sıfır Atık Politikası kapsamında en iyi performans gösteren birimlere teşekkür belgesi takdim etti

    Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Sıfır Atık Politikası çerçevesinde en iyi performans gösteren akademik ve idari birimlere teşekkür belgesi verdi. Üniversite, Mart 2024 dönemi için altı farklı kategoride performans ölçümü yaparak sıfır atık ve sürdürülebilir çevre politikasına uygun adımlar atan birimleri ödüllendirdi. Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, törende birim yöneticilerine teşekkür belgesi takdim etti.

  • Bursaspor'a Diyarbakır deplasmanında seyircisiz oynama cezası
    11:53 Bursaspor'a Diyarbakır deplasmanında seyircisiz oynama cezası

    Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Esenler Erokspor maçında yaşanan çirkin tezahürat nedeniyle Bursaspor'a 1 maç seyircisiz oynama cezası verdi. Bu ceza, Bursaspor'un Diyarbekirspor ile oynayacağı son deplasman maçını etkileyecek.


Advertisement