Sahte sağlık raporlarıyla "askeri öğrenci olamaz" raporu verdikleri iddia edilen hekimlerin FETÖ davası - Son Dakika
Güncel

Sahte sağlık raporlarıyla "askeri öğrenci olamaz" raporu verdikleri iddia edilen hekimlerin FETÖ davası

Sahte sağlık raporlarıyla "askeri öğrenci olamaz" raporu verdikleri iddia edilen hekimlerin FETÖ davası

Gerçeğe aykırı sağlık kurulu raporu düzenleyerek Kuleli Askeri Lisesi öğrencilerinin harp okullarına geçişlerine engel oldukları iddiasıyla 11 askeri hekim ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in, "Terör örgütü kurmak ve yönetmek", "FETÖ üyeliği" ve "resmi belgede sahtecilik" gibi suçlardan...

24.02.2021 17:23  Güncelleme: 18:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gerçeğe aykırı sağlık kurulu raporu düzenleyerek Kuleli Askeri Lisesi öğrencilerinin harp okullarına geçişlerine engel oldukları iddiasıyla 11 askeri hekim ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in, "Terör örgütü kurmak ve yönetmek", "FETÖ üyeliği" ve "resmi belgede sahtecilik" gibi suçlardan yargılandığı davada sanık savunmaları alınıyor.

İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada ilk olarak tutuklu sanık olan tabip binbaşı Zafer Işılak'ın savunması alındı.

Alanının kardiyoloji olduğunu belirten sanık Işılak, 2013 yılındaki muayenelerde öğrencilerin 10'arlı gruplar halinde muayenehaneye alındığını, tüm öğrencilere Elektrokardiyografi(EKG) ve Ekokardiyografi(EKO) çektirip, sonrasında fiziki muayenelerini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Işılak, bu testlerden sonra EKG ve ve EKO'su sorunlu öğrencilerin evraklarını kaşeleyip imzaladıktan sonra sağlık birimine teslim ettiklerini anlatarak, "Bizler Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre çalışırız. Bu yönetmelikle, muayene ettiğimiz kişilerin Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki görevlerine sağlık açısından uygun olup olmadıklarına bakarız. Kardiyoloji alanında, yönetmeliğe göre kişide herhangi bir problem saptanmazsa sağlam raporu verilir. Ancak eğer bir probleme rastlanırsa, bulgular yazılır, imzalanıp kaşelenir ve sağlık kuruluna verilir. Sağlık kurulu da tanı ve karar durumunu inceler ve onaylar veya onaylamaz. Sonrasında rapor, Milli Savunma Bakanlığı'na gönderilir. İşte karar orada kesinleşir, biz hekimlerin raporu kesin rapor değildir. Muayeneye giren adayın, rapora itiraz hakkı bulunmaktadır. eğer ben aday hakkında olumsuz rapor vermişsem ve aday itiraz ederse, aday bu kez hakem muayenesine girer. Benim verdiğim rapor, olumsuz, hakem muayenesinde verilen raporun ise olumlu çıkması halinde, aday çelişkinin giderilmesi için bir muayeneye daha girer."diye konuştu.

"Mitral yetmezlik" denilen kalp kapakçıklarındaki sorunun aday öğrencilerde çıkmasının akabinde, yetmezliğin yönetmelikteki b ve d bendini kapsaması halinde, kişinin 'askerliğe elverişli değil' grubuna girdiğini bildiren sanık Işılak, bu sorunun kişinin günlük hayatını aksatmayabileceğini, yalnızca askeri şartlar için problem teşkil edebileceğini, bu yüzden sivil hayatta farklı doktora muayene olan kişilerin, "bu önemli bir sağlık sorunu değil" yorumu alabileceklerini savundu.

Işılak, şikayetçi öğrencilerin sağlık raporlarına dair savcılığın talebiyle hazırlayan bilirkişi raporunun bilimsel olmadığını ileri sürerek, "Ben raporlarımda, bu kişi ölecek kalacak, normal hayatına devam edemeyecek falan dememişim. TSK, personelin en kalitesini, en sağlıklısını istediği için böyle programlanmış.Muayene yaptığım tüm öğrenciler, tarafımca test ve tetkiklere tabi tutulmuşlardır. Sivil hastanelerde de kendilerini muayene ettirmişler, aynı sonuçlara ulaşmışlardır. Rapor hazırlarken takdir hakkımız yoktur, tamamen yönetmeliğe bağlıyız. Öte yandan herhangi bir örgütsel bağım yoktur. Darbe gecesi evimdeydim. Suçsuzum, tahliyemi ve beraatimi istiyorum." dedi.

Işılak'ın ardından savunma yapan tutuklu sanık askeri tabip Altan Kaçan, üroloji uzmanı olduğunu ve 2013 yılında Kuleli Askeri Lisesi son sınıf öğrencilerinin girdiği muayenelerde, sağlık merkezindeki heyette yer aldığını anlattı.

Kaçan, öğrencilerin, alanlarında uzman olan çeşitli branşlardaki doktorlar tarafından muayene edildiğini, bütün laboratuvar, ultrason ve tetkiklerin ilgili uzman tarafından otomasyon sistemine yüklendiğini, uzmanların tanı ve kararlarını yazıp hazırladıkları raporu başkanlığa götürdüğünü, heyet üyeleri olarak ise inceleyip imzaladıklarını bildirdi.

Öğrencilerin ayrıca heyet karşısına çıkarılmadığını kaydeden Kaçan, dava dosyasındaki mağdur ve şikayetçi öğrencilerine yönelik heyet raporların tamamında üroloji ile ilgili sağlam raporu bulunduğunu söyleyen Kaçan, "Ayrıca verdiğimiz kararlar kesin kararlar değildir. Bir ön rapordur, öğrencilerin itiraz etme hakları vardır. Bizler heyet üyesi olarak, muayene yapan doktorun tanısının yönetmeliğe uygun olup olmadığına bakarız, doktorun tanısının doğru olup olmadığına değil. Askeri öğrenciler okula girerken ve mezun olmadan evvel muayeneye tabi tutulur. Amaç kariyerlerini engellemek değil, sağlıklarını korumaktır. Bizim bu öğrencilere cebir ve şiddet uygulamamız, eğitim haklarını engellememiz mümkün değildir. Bulunduğum heyetteki diğer üyeleri benim seçmem ya da bu üyelere etki etmem iddiaları kabul edilemezdir. 32 öğrenci kardiyolojik ve psikiyatrik alanlarından elenmişlerdir. Kurul üyesi olarak bu öğrencilerin raporlarına imza atmam, herhangi bir usulsüzlüğe göz yumduğum anlamına gelmez." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sahte sağlık raporlarıyla 'askeri öğrenci olamaz' raporu verdikleri iddia edilen hekimlerin FETÖ davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ürün Hastalık ve Zararlı Kontrolleri Yaptı
    12:45 Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ürün Hastalık ve Zararlı Kontrolleri Yaptı

    Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli, hububat ve haşhaş ekili araziler ile meyve bahçelerinde ürün hastalık ve zararlı kontrolleri gerçekleştirdi. Bu kontroller sırasında erken ve geç ekimi yapılan buğday, arpa, yulaf ekili arazilerde ürünlerin gelişimi ve fenolojik muayeneleri yapılarak yetiştiricilere bilgilendirme yapıldı. Ayrıca inceleme yapılan bölgelerdeki kiraz ağaçları da incelenerek eksiklikler ve çiçeklenme durumları yerinde görüldü.

  • Ahmed Ildız, Giresunspor maçında sahalara dönüyor
    12:44 Ahmed Ildız, Giresunspor maçında sahalara dönüyor

    Göztepe'nin oyuncusu Ahmed Ildız, Şanlıurfaspor maçında sakatlanmıştı. Ancak 40 günlük tedavi sürecinin ardından Giresunspor maçında tekrar forma giymesi bekleniyor.

  • Trabzon Of ilçesinde muhtarlar için tanışma toplantısı düzenlendi
    12:43 Trabzon Of ilçesinde muhtarlar için tanışma toplantısı düzenlendi

    Trabzon'un Of ilçesine bağlı mahallelerin muhtarları için tanışma toplantısı düzenlendi. Kaymakam Yiğit Yaşar Demirer, Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu ve diğer ilçe yetkililerinin katıldığı toplantıda, göreve seçilen muhtarlar tebrik edildi ve beş yıl boyunca güzel hizmetler yapacaklarına inanıldığı belirtildi.

  • İZGİM, kadın girişimcilerden büyük rağbet görüyor
    12:43 İZGİM, kadın girişimcilerden büyük rağbet görüyor

    İzmit Belediyesi Kadın Girişimciler Merkezi'nde (İZGİM) kadınlar yaptıkları ürünleri kolay pazarlama yöntemleri ile satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor. Ayrıca merkezde stres atmak için de bir araya geliyorlar.

  • 'Anı olarak kalsın' diye kaydettikleri uyuşturucu ortamları sosyal medyaya sızdı
    12:42 'Anı olarak kalsın' diye kaydettikleri uyuşturucu ortamları sosyal medyaya sızdı

    Sakarya'da bir evin içerisinde 'anı olarak kalsın' diye kaydedilen uyuşturucu ortamı görüntüleri sosyal medyaya düştü. Emniyet ve valiliğin etiketlenerek paylaşıldığı videoların ardından polis ekipleri harekete geçti. Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri olayı araştırıyor.

  • Kemer, 600 tur operatörü temsilcisini ağırlamaya hazırlanıyor
    12:42 Kemer, 600 tur operatörü temsilcisini ağırlamaya hazırlanıyor

    Kemer Belediyesi ve bir otelin iş birliğiyle düzenlenecek programda, tur operatörleri temsilcileriyle turizmdeki gelişmeler ve projeler hakkında fikir alışverişi yapılacak.

  • Kırklareli'nde hafif ticari araç dereye devrildi, 2 kişi yaralandı
    12:41 Kırklareli'nde hafif ticari araç dereye devrildi, 2 kişi yaralandı

    Kırklareli'nde meydana gelen trafik kazasında, hafif ticari aracın dereye devrilmesi sonucu 2 kişi yaralandı. Egemen K. (25) idaresindeki araç, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesiyle dereye devrildi. Olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sürücü ve araçta bulunan Sıla D. (25), sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: 3 binden fazla maden ruhsat sahasının denetimi yapıldı
    12:39 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: 3 binden fazla maden ruhsat sahasının denetimi yapıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Madenlerde Sürdürülebilirlik, İş Sağlığı ve Güvenliği Vizyon Organizasyonu'nda yaptığı konuşmada, 15 Nisan itibarıyla 3 binden fazla maden ruhsat sahasının denetiminin yapıldığını bildirdi. Bayraktar, maden denetimlerini artırdıklarını ve 2023'te 8 bin 828 denetim yapıldığını belirtti. Ayrıca, madencilerin çalışma şartlarının iyileştirildiğini ve maaşlarının asgari ücretin iki katı olduğunu ifade etti. Bayraktar, yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin enerjide ve madende bağımsızlık hedefine ulaşması gerektiğini söyledi.

  • Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Birim Ziyaretlerinde Belediyeciliği Aşkla Sorunlara Odaklanmak Olarak Tanımladı
    12:39 Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Birim Ziyaretlerinde Belediyeciliği Aşkla Sorunlara Odaklanmak Olarak Tanımladı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, birim ziyaretlerinde belediyeciliği aşkla sorunlara odaklanmak olarak tanımladı. Göreve başlamasının ardından hızlı bir şekilde teşkilat yapılandırması yapan Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, her gün farklı birim müdürlükleriyle bir araya gelerek brifing almaya devam ediyor.


Advertisement