Sahte video ve ses kayıtlarını tespit eden sistem - Son Dakika
Güncel

Sahte video ve ses kayıtlarını tespit eden sistem

Sahte video ve ses kayıtlarını tespit eden sistem

ANKARA'da özel bir firma tarafından geliştirilen, 'Deepware Scanner' (Derinlemesine Tarama) sistemi ile sahte video ve ses kayıtları tespit edilebiliyor.

21.11.2019 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANKARA'da özel bir firma tarafından geliştirilen, 'Deepware Scanner' (Derinlemesine Tarama) sistemi ile sahte video ve ses kayıtları tespit edilebiliyor. Firmanın yönetim kurulu üyesi Yağızhan Atmaca, 2018'den bu yana üzerinde çalıştıkları sistemi 10 gün önce tamamladıklarını belirterek, "'Deepware Scanner' ile artık herhangi bir video veya sesin sahte olup olmadığı anlaşılabilecek" dedi.

Ankara'da kimlik hırsızlığı, finansal ve casus yazılımlar gibi en tehlikeli zararlı yazılımlara karşı koruma sağlamak ve bu konuda uzmanlaşmak vizyonuyla 2007 yılında kurulan firma, bu konuda finans kurumları, bankalar, sigorta şirketleri, telekom şirketleri gibi çok sayıda özel firmaya hizmet veriyor. Firma son yıllarda ise yapay zeka destekli 'deepfake' ile üretilen görüntüleri gerçeğinden ayırt edebilmek için yeni bir sistem geliştirmeye karar verdi. Geçen yıl bu konu üzerine çalışmalarına başlayan firma, yaklaşık 10 gün önce 'Deepware Scanner' sistemini geliştirdi. Sistem ile birlikte, kullanıcılar şüphelendikleri videonun linkini sisteme yükleyerek videonun sahte olup olmadığını öğrenebiliyor.

'SİSTEMİ AKTİF HALE GETİRDİK'Ankara'da önceki gün düzenlenen '4'üncü Siber Savaş ve Güvenlik Konferansı'na katılan firmanın yönetim kurulu üyesi Yağızhan Atmaca, 2018'den beri üzerinde çalıştıkları sistem hakkında DHA'ya bilgi verdi. Atmaca, dezenformasyonun ilk olarak 2016 yılında textlerle yapıldığı belirterek, "Halklar manipüle edildi ve seçim sonuçları değişti. 'Deepfake' dediğimiz yapay zeka ile üretilmiş inandırıcılığı oldukça yüksek videolar ve ses dosyaları kullanılıyor. Özellikle 2020 Amerikan seçimlerinde bu konu oldukça fazla gündeme gelecek gibi duruyor. Biz de bu tip sahte videoları tespit eden bir sistem üzerine 1 yıl boyunca çalıştık. 10 gün önce de sistemi aktif hale getirdik. Herhangi bir sahte videoyu online olarak şu an için sistemimizde tarayabilirsiniz" dedi.'ŞÜPHELENDİKLERİ VİDEONUN SAHTELİĞİNİ GÖREBİLİYOR'Geçtiğimiz günlerde ünlü bir firmanın finans direktörünün sahte bir ses kaydı ile şirketin CEO'su tarafından aranıp para transferi yaptığını belirten Atmaca, "Buna benzer 4-5 olay daha oluyor. Biz de bu sebeple kullanıcıların ulaşabileceği bir çözüm olarak bu sistemi geliştirdik. Kullanıcılar web sayfamıza girip, herhangi bir videonun linkini yükleyerek şüphelendikleri videonun sahte olup olmadığını görebiliyorlar. Aynı zamanda bir geliştirici kiti var, bu kiti sosyal medya platformları, mesajlaşma platformlarına entegre ederek, kullanıcıya ulaşmadan sahte videolara erişimin durdurulabilmesi sağlanıyor" diye konuştu.


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sahte video ve ses kayıtlarını tespit eden sistem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yedisu'da Ormanda Gezen Bozayı Yavruları Görüntülendi
    16:44 Yedisu'da Ormanda Gezen Bozayı Yavruları Görüntülendi

    Bingöl'ün Yedisu ilçesinde ormanlık alanın yakınındaki bahçelikte gezinen 2 bozayı yavrusu cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Yedisu ilçesinin Elmalı köyündeki ormanın yakınındaki bahçelik alanda yanlarında anneleri olmayan 2 bozayı yavrusu görüldü. Bahçede gezinerek etrafta yiyecek aradıkları sanılan bozayı yavruları, bir süre sonra insanları görünce ormanlık alana doğru kaçtı. Sevimli bozayı yavruları, cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

  • Balıkesir'de Tefecilik Operasyonu: Evde Silah ve Evraklar Ele Geçirildi
    16:44 Balıkesir'de Tefecilik Operasyonu: Evde Silah ve Evraklar Ele Geçirildi

    Balıkesir'in İvrindi ilçesinde tefecilik soruşturması kapsamında düzenlenen operasyonda, şüphelinin evinde çok sayıda silah ve evrak ele geçirildi. Operasyon sonucunda ruhsatsız tabancalar, bıçaklar, senetler ve tapu kayıtları gibi belgeler bulundu. İvrindi Cumhuriyet Başsavcılığı, şüpheliler hakkında işlem başlattı.

  • Çiğdem Gegeoğlu Edirne İl Genel Meclisi Başkanlığı'na seçildi
    16:43 Çiğdem Gegeoğlu Edirne İl Genel Meclisi Başkanlığı'na seçildi

    Edirne İl Genel Meclisi Başkanlığı'na Çiğdem Gegeoğlu seçildi. Meclisin ilk toplantısı saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Gegeoğlu, seçilmesinden dolayı gurur duyduğunu ve heyecanlı olduğunu belirtti. Toplantıda 1. başkanvekilliğine Serdar Çığla, 2. başkanvekilliğine Vedat Koyuncu, katip üyeliklere ise Salih Akar ve Mehmet Güneş Yılmaz seçildi.

  • Pamukkale Belediyesi'ne 'Türkiye Cumhuriyeti' ibaresi eklendi
    16:43 Pamukkale Belediyesi'ne 'Türkiye Cumhuriyeti' ibaresi eklendi

    Ali Rıza Ertemur'un Pamukkale Belediye Başkanı olarak göreve başlamasının ardından Pamukkale Belediyesi tabelasına 'Türkiye Cumhuriyeti' ibaresi eklendi.

  • Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, yabancı öğrencileri ağırladı
    16:42 Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, yabancı öğrencileri ağırladı

    Polonya, Portekiz ve Danimarka'dan gelen öğrenciler Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli'yi ziyaret etti. Başkan Şehirli, öğrencilere hoş geldiniz diyerek, şehirlerini ve ilçelerini tanıtmalarını istedi. Ayrıca, çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladı.

  • Türk yayınevi Çin edebiyatına ilgiyi artırıyor
    16:39 Türk yayınevi Çin edebiyatına ilgiyi artırıyor

    Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından düzenlenen 'Edebiyatta Çeviri ve Karşılıklı Öğrenme' konulu seminer, Türkiye ve Çin'den yazar ve şairleri bir araya getirdi. Seminer, Türklerin Çin edebiyatına olan ilgisini ortaya koyarken, Türk yayıncıların Çin'deki etkinliklere katılımı iki ülke arasındaki bağları güçlendirdi. Kırmızı Kedi Yayınevi, Çin'de ofisi bulunan ilk Türk yayınevi olma özelliğini taşıyor ve Çin edebiyatından daha fazla yazarı Türkiye'ye kazandırmayı hedefliyor.


Advertisement