Sahur Sofralarının Vazgeçilmezi "Ramazan Simidi" - Son Dakika
Güncel

Sahur Sofralarının Vazgeçilmezi "Ramazan Simidi"

Sahur Sofralarının Vazgeçilmezi "Ramazan Simidi"

Bartın'da yüz yılı aşkın geçmişe sahip olan ve sadece ramazanda taş fırınlarda pekmeze batırılarak kara fırınlarda pişirilen ramazan simidi, tok tutma özelliğiyle sahur sofralarının değişmez lezzetleri arasında yer alıyor.

19.05.2019 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SELİM BOSTANCI - Bartın'da yüz yılı aşkın geçmişe sahip olan ve sadece ramazanda taş fırınlarda pekmeze batırılarak kara fırınlarda pişirilen ramazan simidi, tok tutma özelliğiyle sahur sofralarının değişmez lezzetleri arasında yer alıyor.

Kentte az sayıda ustanın ramazanda gece mesaisi yaparak pişirdiği ramazan simidi, sahur sofralarının yanı sıra iftarda da tercih ediliyor.

Mayasız hamurla hazırlanan yöreye özgü üzeri sert ve gevrek ramazan simidi, elde yenebildiği gibi üzerine ceviz kırılarak simit makarnası olarak da tüketilebiliyor.

8-10 tanesi bir araya getirilip iple bağlanan ramazan simidi, kilogramı 25 liradan fırınların yanı sıra bakkal, market ve simitçi tezgahlarında da satılıyor.

"En büyük özelliği tok tutması"

Tersane Caddesi'ndeki fırında yöresel unlu mamuller üreten Hasan Uğur (56), AA muhabirine yaptığı açıklamada, babadan oğula 40 yıldır fırıncılık yaptıklarını ve yöreye özgü unlu mamuller arasında ramazan simidi geleneğini sürdürdüklerini söyledi.

Ramazan simidinin en önemli özelliğinin mayasız yapılması ve pişirilmeden önce pekmeze batırılması olduğunu anlatan Uğur, "Kaynar pekmezin içinde bir süre pişirilen simit, önce tahta üzerine fırına sürülür ve biraz pişirildikten sonra fırın küreğine alınır ve taş üzerinde pişmeye bırakılır." dedi.

Uğur, sadece ramazan ayında yapılan simidin piştikten sonra üzerinin parlak bir hal aldığını, gevrek ve sert hale geldiğini dile getirerek, "Bartın'a özgü ramazan simidinin en büyük özelliği tok tutmasıdır. Sahurda başka bir şey yemeden sadece 5 ramazan simidi yiyen bir kişinin iftar vaktine kadar acıkması mümkün değil. 5 simit yemesi yeterli. Bu da mayasız olmasından kaynaklanıyor. Ramazan simidi, çayla elde yenilebildiği gibi normal tereyağlı, cevizli veya kıymalı makarnası da yapılıyor. Bu da sadece Bartın'a özgü bir yemek çeşididir. 100 yılı aşkın bir geçmişi bulunan ramazan simidi, son yıllarda kara fırınların ve bu işin ustalarının azalması nedeniyle çok az fırında üretilebiliyor." ifadelerini kullandı.

- "Farklı bir lezzeti var"

Ev hanımı Gönül Savut da ramazan simidinin kentin önemli bir değeri olduğunu kaydetti.

Simidin gevrek olmasının ve pekmeze batırılarak pişirilmesinin farklı bir lezzet oluşturduğunu belirten Savut, "Lezzeti için ramazanda her gün mutlaka alıyorum. Sahurda birkaç tane yediğimizde de gün boyu tok tutuyor. Sık sık özellikle cevizli makarnasını da yapıyorum. Haşlayıp, süzüyorum ve üzerine yağ gezdirip dövülmüş cevizle süsleyerek sahur soframıza koyuyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sahur Sofralarının Vazgeçilmezi 'Ramazan Simidi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Balıkesir Gömeç'te uyuşturucu operasyonu: 4 zanlı gözaltına alındı
    17:01 Balıkesir Gömeç'te uyuşturucu operasyonu: 4 zanlı gözaltına alındı

    Balıkesir'in Gömeç ilçesinde, jandarma tarafından yapılan operasyonda 4 zanlı gözaltına alındı. Operasyonda yapılan aramalarda 17 adet sentetik uyuşturucu hap, 4 gram sentetik uyuşturucu, 11 gram kubar esrar, tabanca ve 17 fişek ele geçirildi. Gözaltına alınan zanlıların jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Niğde Valisi, uyuşturucu operasyonunda yaralanan polislere başarı belgesi verdi
    17:01 Niğde Valisi, uyuşturucu operasyonunda yaralanan polislere başarı belgesi verdi

    Niğde Valisi Cahit Çelik, uyuşturucu operasyonunda yaralanmalarına rağmen suçluları yakalayan 2 polis memuruna başarı belgesi verdi. Valilikten yapılan açıklamaya göre, Çelik, İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesinde görevli polis memurlarını makamında kabul ederek, yaralanmalarına rağmen görevlerini yerine getirdikleri için başarı belgesi takdim etti. Ovacık köyünde 26 Şubat'ta uyuşturucu bulunduğu değerlendirilen aracın 'dur' ihtarına uymaması üzerine başlayan takip sonucu ekip arabasıyla zanlıların içinde bulunduğu araç çarpışmış, 2 polis memuru yaralanmıştı. Vali Çelik, polis memurlarının gösterdikleri fedakarlık ve gayretlerinden dolayı teşekkür etti.

  • Balıkesir Susurluk'ta Uyuşturucu Operasyonu: 7 Zanlı Gözaltına Alındı
    17:00 Balıkesir Susurluk'ta Uyuşturucu Operasyonu: 7 Zanlı Gözaltına Alındı

    Balıkesir'in Susurluk ilçesinde, jandarma tarafından yapılan operasyonda uyuşturucu imal ve ticareti suçunu işlediği tespit edilen 7 zanlı gözaltına alındı. Operasyonda, kokain, sentetik uyuşturucu, esrar ve diğer uyuşturucu malzemeleri ile suç geliri ele geçirildi.

  • Trabzon'da Göçükte Hayatını Kaybeden İşçiler Toprağa Verildi
    17:00 Trabzon'da Göçükte Hayatını Kaybeden İşçiler Toprağa Verildi

    Trabzon'un Hayrat ilçesinde meydana gelen göçükte yaşamını yitiren 3 işçinin cenazesi toprağa verildi. İşçi ölümleriyle ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Edirne Belediye Başkan Adayları Seçim Çalışmalarına Devam Ediyor
    16:59 Edirne Belediye Başkan Adayları Seçim Çalışmalarına Devam Ediyor

    Cumhur İttifakı adayı Belgin İba, Edirne Belediyesi müdürlüklerini ziyaret ederek çalışanlarla sohbet etti. Ayrıca çiftin nikah merasimine katılan İba, genç çifte mutluluk diledi. CHP adayı Filiz Gencan Akın ise basın mensuplarıyla buluşarak soruları yanıtladı ve vatandaşlarla buluşmaya devam edeceğini belirtti. İYİ Parti adayı Hamdi Sedefçi ise sosyal medya aracılığıyla projelerini vatandaşlara anlattı ve gençlere müzik ve video dünyasına adım atmaları için fırsat vereceklerini söyledi.

  • Mansur Yavaş, Beypazarı'nda seçim çalışmalarına devam etti
    16:59 Mansur Yavaş, Beypazarı'nda seçim çalışmalarına devam etti

    Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP'nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, Beypazarı ilçesinde düzenlenen mitingde konuşarak, Ankara'nın tüm ilçelerine hizmetlerinin süreceğini ve CHP'nin Beypazarı Belediye Başkan adayı Özer Kasap'a destek istedi.

  • Çanakkale'de Seçim Güvenlik Toplantısı Yapıldı
    16:59 Çanakkale'de Seçim Güvenlik Toplantısı Yapıldı

    Çanakkale'de, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi yapılan seçim güvenlik toplantısında, vatandaşların huzur ve güvenle oy kullanabilmeleri için alınacak önlemler görüşüldü. Toplantıya il emniyet müdürü, yardımcıları, ilçe emniyet müdürleri ve şube müdürleri katıldı.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi Üniversite Öğrencilerine Öğrenim Yardımı Yatırdı
    16:58 Mersin Büyükşehir Belediyesi Üniversite Öğrencilerine Öğrenim Yardımı Yatırdı

    Mersin Büyükşehir Belediyesi, üniversite öğrencilerine yönelik öğrenim yardımının 4'üncü ödemesi ile Halk Kart'ın mart ayı tutarlarını hesaplara yatırdı. Toplamda 23 milyon 352 bin 600 TL öğrenim yardımı ödemesi yapıldı.

  • BBP Kütahya İl Başkanı Mustafa Gökdere, AK Parti Belediye Başkan Adayı Kamil Saraçoğlu'nu destekleyeceklerini açıkladı
    16:57 BBP Kütahya İl Başkanı Mustafa Gökdere, AK Parti Belediye Başkan Adayı Kamil Saraçoğlu'nu destekleyeceklerini açıkladı

    Büyük Birlik Partisi (BBP) Kütahya İl Başkanı Mustafa Gökdere, 31 Mart yerel seçimlerinde Kütahya merkezde AK Parti Belediye Başkan Adayı Kamil Saraçoğlu'nu destekleyeceklerini duyurdu. Gökdere ve Saraçoğlu, ortak basın açıklaması yaparak desteklerini belirtti.


Advertisement