Sahura Siren Sesiyle Kalkıyorlar - Son Dakika
Güncel

Sahura Siren Sesiyle Kalkıyorlar

Siirt'in Pervari ilçesinde vatandaşlar, cumhuriyetin ilk yıllarında ilçede minare ve davul olmaması nedeniyle Ankara'dan gönderilen sirenle sahura kalkma ve iftar açma geleneğini sürdürüyor.

26.05.2017 11:27  Güncelleme: 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siirt'in Pervari ilçesinde 90 yıllık gelenek devam ediyor. Vatandaşlar, cumhuriyetin ilk yıllarında ilçede minare ve davul olmaması nedeniyle sahur ve iftarı Ankara'dan gönderilen sirene göre yapıyordu.

SİREN BU İLÇEDE GELENEK HALİNE GELDİ

Siirt'in kuzeydoğusunda bulunan 31 bin 819 nüfuslu Pervari ilçesinde 90 yıllık gelenek sürdürülüyor. İlçede, cumhuriyetin ilan edildiği yıllarda minare bulunmaması ve davul olmaması nedeniyle vatandaşların sahura kaldırılması ve iftar vakitlerini öğrenmesi için gönderilen siren, halen her Ramazan ayında kullanılıyor.

Sahura Siren Sesiyle Kalkıyorlar

SİREN SESİNİ DUYANLAR SAHUR VE İFTAR VAKTİNİN GELDİĞİNİ ANLIYOR

Sirenin üzerine zimmetli olduğu Hadi Özer (70) adlı vatandaş, çıktığı evinin çatısından siren düzeneğinin kolunu çevirerek, tüm vatandaşları sahur ve iftar vakitlerinden haberdar ediyor. Özer, kolu çevirdikçe artın siren sesi, ilçenin her yerinden duyuluyor.

Sahura Siren Sesiyle Kalkıyorlar

HALK, SİRENE "BORAZAN" DİYOR

Düzeneğin uzun yıllardır üzerinde zimmetli olduğunu aktaran Hadi Özer, halk tarafından "borazan" olarak adlandırılan sirenin kendisinden önce başkalarına zimmetli olduğunu anlattı.

Sahura Siren Sesiyle Kalkıyorlar

RAMAZAN AYININ İLK SAHURU SİRENLE BAŞLAYACAK

Cumhuriyetin ilk yıllarında ilçede minare bulunmadığı için halkın sahura bu sirenle kaldırıldığını belirten Ercan Sayın adlı vatandaş ise, "Pervari'de Ramazan ayında bütün iftarlar da sirenle açılır. Cumhuriyetle birlikte ilk dönemde bu siren aleti ilçeye geliyor. O zamanlar minareli cami yoktu. Halk bu yöntemle sahura uyanıyordu. Halen gelenek olarak devam edilerek kullanılmaktadır. Bu sene de öyle olacak. Siren sesiyle ilk sahurumuza kalkacağız. 90 yıllık geleneği sürdürüyoruz" dedi.

Sahura Siren Sesiyle Kalkıyorlar
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sahura Siren Sesiyle Kalkıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement