Said Nursi'nin Kürt Reçetesi - Son Dakika
Eğitim

Said Nursi'nin Kürt Reçetesi

Said Nursi\'nin Kürt Reçetesi

Kürtçe ve Süryanice bölümler açan Mardin Artuklu Üniversitesi'nden şimdi de Said Nursi adımı geldi.

05.04.2012 09:36  Güncelleme: 09:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Kürtçe ve Süryanice bölümler açan Mardin Artuklu Üniversitesi'nden şimdi de Said Nursi adımı geldi.

Üniversitede, 'Cumhuriyet rejimine muhalif olduğu' iddiasıyla yıllarca sürgün hayatı yaşayan, mezarı 27 Mayıs hükümeti tarafından yıktırılarak bilinmeyen bir yere nakledilen Said Nursi adına enstitü kurmak için proje hazırlandı.

Ayrıca yarın başlayacak olan sempozyumda, Said Nursi'nin 'Kürt Reçetesi' adlı eseri masaya yatırılacak.

Akşam gazetesinden Ali Ekber Ertürk imzalı haberde, Rektör Prof. Serdar Bedii Omay'ın, "Risale-i Nur ve Said Nursi adıyla enstitü kurulması için proje hazırladık. Dosya şu anda senatoda. Prosedür tamamlandıktan sonra resmi başvurumuzu yapacağız. Dosyayı yakında YÖK'e göndereceğiz" sözlerine yer verildi.

Rektör Yardımcısı Prof. Kadri Yıldırım da, enstitü hazırlığının gerekçesini, "Toplumun hem maddi hem de manevi kültüründe çok büyük roller oynamış bilim, ilim adamlarının rollerinin toplum tarafından bilinmesini sağlamak. Said Nursi ve eserleri, malesef toplum tarafından arzulanan şekilde bilinmiyor. Bu eksikliğin, üniversitelerin bünyelerinde kurulacak enstitülerle giderilmesinin en sağlıklı yol olduğunu düşünüyoruz" dedi.

KÜRT REÇETESİ

Bu arada Artuklu Üniversitesi, Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı işbirliğiyle 'Said Nursi Sempozyumu' düzenlenecek.

Yarın başlayacak olan ve üç gün sürecek olan sempozyumda, 75 akademisyen Said Nursi, eserleri ve Kürt sorununa bakışı konularında sunumlar yapacak.

Resmi bir kurumda Said Nursi adına düzenlenen geniş kapsamlı ilk toplantıyla ilgili Rektör Yardımcısı Prof. Yıldırım şunları söyledi.

MEDRESE-İ ZEHRA

"Said Nursi'nin Kürt sorunu çerçevesindeki görüşlerini tartışacağız. Amacımız, Said Nursi'nin gerçek kişiliği ve düşüncelerinin ortaya çıkmasına katkıda bulunmaktır. Onun 'Kürt Reçetesi' adlı önemli bir eseri var. Burada çok önemli sosyal ve kültürel projelere yer vermektedir. Onun deyimiyle 'Kürdistan'da kurmayı düşündüğü bir üniversite var; adı da 'Medrese-i Zehra'. Kendisi, burada 3 eğitim dili olmasını istemiş, Arapça, Türkçe ve Kürtçe. Tam da demokratik adımların, Kürt sorununun çözümüne yönelik birtakım görüşlerin yaşama geçtiği bu günlerde, bu eserde ne var ne yok, ortaya çıkarılmalıdır. Herhangi bir provokasyon olmadığı takdirde, üniversiteler bu konuda öncü rol oynamalıdır."

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Eğitim Said Nursi'nin Kürt Reçetesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • GAÜN ve 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı arasında eğitim iş birliği protokolü imzalandı
    16:39 GAÜN ve 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı arasında eğitim iş birliği protokolü imzalandı

    Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ile 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı arasında eğitim iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında, 5. Zırhlı Tugay Komutanlığına bağlı personele GAÜN Sürekli Eğitim Merkezi tarafından İngilizce eğitimi verilecek. Protokol, 5. Zırhlı Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Erdin Kaya ile GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın tarafından imzalandı. Her iki kurum da protokolün hayırlı olmasını diledi.

  • Arnavutluk'ta Türkiye Maarif Vakfı tarafından göç konulu sempozyum düzenlendi
    16:29 Arnavutluk'ta Türkiye Maarif Vakfı tarafından göç konulu sempozyum düzenlendi

    Arnavutluk'ta Türkiye Maarif Vakfı'na (TMV) bağlı Tiran New York Üniversitesi (UNYT) tarafından 'Göç: Balkan bölgesindeki zorluklar ve fırsatlar' konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyuma Türk ve Arnavutluk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, araştırmacılar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Sempozyumda göçün küresel bir olgu olduğu ve yeni zorluklar ve fırsatlar yarattığı vurgulandı. Ayrıca, gençlere istihdam olanakları sunularak geleceklerini görebilmeleri için yardım sağlanması gerektiği belirtildi.

  • Konya'nın Beyşehir ilçesinde çiftçilere eğitim toplantısı düzenlendi
    16:28 Konya'nın Beyşehir ilçesinde çiftçilere eğitim toplantısı düzenlendi

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri tarafından Çukurağıl ve Göçü mahallesindeki çiftçilere tarımsal üretim planlaması ve destekler hakkında eğitim toplantısı düzenlendi. Toplantıda çiftçilerin talepleri dinlendi ve fikir alışverişinde bulunuldu.

  • ESOGÜ'de Otizm Farkındalık Panayırı düzenlendi
    16:24 ESOGÜ'de Otizm Farkındalık Panayırı düzenlendi

    Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü tarafından düzenlenen Otizm Farkındalık Panayırı, ESOGÜ Rektörü ve diğer yetkililerin katılımıyla gerçekleştirildi. Panayırda, el emeği ürünler ve yiyecekler satışa sunularak, elde edilen gelir deprem bölgesindeki özel ihtiyaç sahibi öğrencilere yardım amacıyla kullanılacak.

  • Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Arasında Akademik İş Birliği Protokolü İmzalandı
    16:04 Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Arasında Akademik İş Birliği Protokolü İmzalandı

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ile Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi (MGÜ) arasında akademik iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında müzik uygulamaları başta olmak üzere akademik personeller ve öğrenciler arasında deneyim arttırıcı iş birliği ve ilgili alanlarda eğitim faaliyetlerinde ortak çalışmalar yapılacak. Türk müziği odaklı ortak projeler yürütülecek olan protokol kapsamında, bilimsel çalışma ve araştırmalarda bilgi, sanat ve teknoloji üretimi, bilimsel verilerin yayılması ve kültürel faaliyetlerde taraflar birbirine destek verecek.

  • GAÜN ve 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı İngilizce eğitimi için iş birliği protokolü imzaladı
    16:00 GAÜN ve 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı İngilizce eğitimi için iş birliği protokolü imzaladı

    Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ile 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı personeline verilecek İngilizce eğitimi için iş birliği protokolü imzalandı. GAÜN Senato Odası'nda düzenlenen törende, 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı personellerine Sürekli Eğitim Merkezi tarafından verilecek İngilizce eğitimi için protokol imzalandı. Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Erdin Kaya, eğitim iş birliklerini önemsediklerini belirtirken, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın ise protokolün hayırlı olmasını diledi.

  • Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Temizlik Personeli Şiir Kitabı Çıkardı
    15:55 Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Temizlik Personeli Şiir Kitabı Çıkardı

    Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan temizlik personeli Muhammed Ali Fikri, ilk şiir kitabını çıkardı. Fikri, Hz. Ali'nin (R.a.) 'Çocuklarınızı kendi zamanınıza göre değil, onların yaşayacakları zamana göre yetiştirin' sözünden yola çıkarak yazdığı kitabın ilk baskısını hastane Destek ve Kalite Müdürü Tülay Kaya'ya hediye etti. Kitap, ebeveynler için kişisel gelişim anekdotları ve çocuk yetiştirme ile ilgili yazıları da içermektedir.

  • Konya Bozkır'da Okul Servis Araçları Denetlendi
    15:54 Konya Bozkır'da Okul Servis Araçları Denetlendi

    Bozkır ilçesinde Bozkır Trafik Jandarması, Bozkır Trafik Polisi ve Bozkır İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevlileri tarafından okul servislerine yönelik kontroller yapıldı. Denetlemelerde ilçe merkezine taşımalı eğitim yapan 32 okul servis aracı ve sürücüsü Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği kapsamında incelendi ve denetim formu tanzim edildi. Kontrollerin devam edeceği bildirildi.

  • Trabzon Of'ta İlk ve Ortaokul Öğrencilerine Akıl ve Zeka Oyunları Yarışması Düzenlendi
    15:53 Trabzon Of'ta İlk ve Ortaokul Öğrencilerine Akıl ve Zeka Oyunları Yarışması Düzenlendi

    Trabzon'un Of ilçesinde ilk ve ortaokul öğrencilerine yönelik düzenlenen 6. Akıl ve Zeka Oyunları, İsmail Yıldırım İlkokulu'nda final müsabakalarıyla sona erdi. Kaymakam Yiğit Yaşar Demirer, İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Kabahasanoğlu ve 28 Şubat İlkokulu Müdürü Abdullah Hacıömeroğlu, dereceye giren öğrencilere ödüllerini takdim etti. Dereceye giren öğrenciler, il elemelerine katılmaya hak kazandı.

  • Akıncılar Kaymakamı Okul İncelemesi Yaptı
    15:33 Akıncılar Kaymakamı Okul İncelemesi Yaptı

    Akıncılar Kaymakamı Saltuk Buğrahan Açıkbaş, Akıncılar Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde incelemede bulundu. İlçe Milli Eğitim Müdürü Şaban Balcı'dan okulla ilgili bilgi aldı. İnceleme sırasında Okul Müdürü Gürkan Çanakçı ve görevli personel de hazır bulundu.

  • MSÜ Askeri Öğrenci Aday Tercih İşlemleri 10 Mayıs'ta Son Bulacak
    14:49 MSÜ Askeri Öğrenci Aday Tercih İşlemleri 10 Mayıs'ta Son Bulacak

    Milli Savunma Üniversitesi'nde (MSÜ) askeri öğrenci aday tercih işlemleri, 10 Mayıs 2024 tarihinde sona erecek. 3 Nisan 2024 tarihinde başlayan tercih işlemleri, Milli Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda duyuruldu. Tercih işlemleri https://personeltemin.msb.gov.tr/ internet adresinden yapılacaktır.


Advertisement