Şair Lale Müldür Bodrum'dan Geçti - Son Dakika
Güncel

Şair Lale Müldür Bodrum'dan Geçti

Şair Lale Müldür Bodrum\'dan Geçti

Türk şiirinin en sıradışı ve etkin isimlerinden Lale Müldür (55), şiire ve şaire ilgisizliğin Türkiye'nin geleceği açısından kendisini çok korkuttuğunu belirtti.

19.08.2011 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk şiirinin en sıradışı ve etkin isimlerinden Lale Müldür (55), şiire ve şaire ilgisizliğin Türkiye'nin geleceği açısından kendisini çok korkuttuğunu belirterek, "Şairlere böyle davranırlarsa 15 yıl sonra çok acı çekeriz" dedi.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Gümüşlük Beldesi'ndeki Gümüşlük Akademisi Vakfı'nın davetlisi olarak ilçeye gelen Türk şiirinin en sıra dışı ve etkin isimlerinden Lale Müldür, akademinin anfiyatrosunda okurları ile buluştu.

Müldür'ün 'Karizma, Şiir ve Zehir' başlıklı konuşmasını Vakıf Başkanı yazar Latife Tekin, Bodrum Şiir Platformu üyeleri ve şiirseverler izledi.

Aşk şiirleri yazan şairler dahil olmak üzere hayatta mutlu olan şair bulunmadığını savunan Lale Müldür, özellikle Türkiye'de şairlerin mutsuz olması için herşeyin yapıldığını öne sürdü. Müldür şöyle konuştu:

"Bunları söylediğim, açık konuştuğum zaman da başıma iş açılıyor. Bin türlü bela geliyor. Şiirleri basılmayan, okuyucusuna ulaşmayan şair mutlu olur mu? Günümüz Türkiye'sinde hala sakıncalı görüldüğü için şiirleri kitapları basılmayan, o basımevinden bu basımevine koşan şairler var. Yazık, böyle giderse 15 yıl sonra şairine, şiirine sahip çıkmayan bu toplum çok büyük acılar çeker.

Bu acıların çekilmemesi için şairin, şiirin anlaşılması için, bilen bilmeyen herkesi şiir yazmaya çağırıyorum. İki şiir yazın ne demek istediğimi anlayacaksınız. Şiire ve şairlere olan ilgisizlik ülkemin geleceği açısından beni gerçekten çok korkutuyor. "

'KORKAK OLSAYDIM İNTİHAR EDERDİM'

Dinleyicilerin sorularını da yanıtlayan Müldür, yaptığı espirilerle izleyenleri kahkahaya boğdu. Müldür, şairlere ve şiirlere gösterilen isteksizliğin gittikçe yaygın hale geldiğini gördükçe, kendisine de şiir yazmada bir isteksizlik çöktüğünü belirtti. Müldür şöyle dedi:

"Şiir yazmayan, okumayan bir toplum haline geldik. Herkes televizyon peşinde. Akıl sağlımı bozmamak için gazete okumuyorum, televizyon seyretmiyorum. Çünkü eğitmekten çok artık eğlendirme kutuları oldular. İşte bunları söyleyen de azalınca, yazar ve şaire iş düşüyor. Şairleri sevmiyorlar ama korkuyorlar. Şairler de kitapları eserleri basılmayacak diye korkuyor, çekiniyor.

Öyle bir toplum olduk ki, herkes birbirinden korkuyor. Ben bunları söylemekten korkmuyorum. Başıma ne gelirse gelsin, içimde en ufak bir korkaklık olsaydı bugün intihar edebilirdim, ama intihar etmeyeceğim. "

KONUŞURKEN CEP TELEFONUNA YANIT

İzleyenlerin ısrarı üzerine şiirler okuyan Müldür'ün, konuşması sırasında çantasında çalan telefonuna, "Şu anda bir konuşma yapıyorum. Burada toplu halde şiir okuyoruz. Ama isterseniz size hemen bir doğaçlama şiir okuyayım, mutlu olun" diye yanıt vermesi izleyicilerin gülüşmelerine neden oldu.

'AKLINIZA GELENLERLE ŞİİR YAZIN'

Her kitap yazdığında, "Artık yazmayacağım. Bu şiirler ve bu son kitabım" dediğini, ama yapamadığını kaydeden Müldür konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Son olarak Eylül ayında çıkacak olan ve annem için yazdığım 'Anneye Ağıtlar' isimli kitabımı da düşünmeden, karalama ve tekrar yapmadan bir kerede yazdım. Çünkü şairin yazmaya başladığı şiirleri yaz boz tahtasına çevirmesinin, kendisini sıkıntı ve strese soktuğuna inanıyorum.

Dertlerinizden, sıkıntılarınızdan kurtulmak istiyorsanız, gazete okuyup televizyon seyredeceğiniz yerde, oturun aklınıza gelenlerle şiir yazın. Göreceksiniz kendinizi eskisinden çok daha fazla mutlu hissedeceksiniz. "

Yaklaşık 90 dakika süren konuşmasının ardından şiirseverlerin sorularını yanıtlayan Müldür'e teşekkür eden Latife Tekin şunları söyledi:

"Bu yıl Gümüşlük Akademisi'nde ana tema, insandaki korku duygusu. Halkımız şiirseverdir, ama şairlerden korkup ürker. Biz de bu sevme- korkma halini, bir şairimizle konuşalım istedik. Bahçemize şairleri bile korkutup ürküten bir şair gelse keşke diye düşünürken, 'Lale Müldür gelse' dedik. Onun büyük şiirine de, ondaki korkutma hünerine de hayranız. Davetimizi kabul ettiği için kendisine teşekkür ederiz. "

LALE MÜLDÜR KİMDİR?

1956 yılında Aydın'da doğan Lale Müldür, liseyi Robert Kolej'de bitirdi. Şiir bursu alarak İtalya'nın Floransa kentine gitti. Türkiye'ye dönüşünde birer yıl ODTÜ Elektrik ve Ekonomi bölümlerine devam etti.

1977'de İngiltere'ye giderek Manchester Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde lisansını, Essex Üniversitesi Edebiyat Sosyolojisi Bölümü'nde de masterini yaptı. Belçiklı ressam Patrick Jacquart ile evlendi ve 1986'da yurda döndü.

İlk şiirleri 1980'de Yazı ve Yeni İnsan dergilerinde yayınlandı. Ardından Gösteri, Defter, Şiir Atı, Oluşum, Mor Köpük, Yöneticiler ve Sombahar dergilerinde şiirleri peşpeşe boy gösterdi. Aralarından bazıları bestelendi ve filmlerde kullanıldı.

Şiirlerin bir seçki, 'Water Music' adıyla Dublin'de yayınlandı. Fransız ressam Colette Deble'nin resimleri üzerine yazdığı şiirler ise Fransız Enstitüsü'nden 'Yağmur Kızı Böyle Diyor' adıyla Fransızca olarak yayınlandı. Bir dönem Radikal gazetesinde de yazan Müldür, yurtdışındaki pekçok toplantıda Türkiye'yi temsil etti. - Muğla/ Bodrum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şair Lale Müldür Bodrum'dan Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement