Sakarya Afad'a Uluslararası Unvan - Son Dakika
Güncel

Sakarya Afad'a Uluslararası Unvan

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) gerçekleştirilen Uluslararası Arama-Kurtarma Danışma Grubu'nun (INSARAG) sınavını geçerek sertifika almaya hak kazanan Sakarya AFAD ekipleri, uluslararası alanda gerçekleşebilecek hafif ve ağır afetlere anında müdahale edebilecek.

19.12.2017 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ONUR ORHAN - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) gerçekleştirilen Uluslararası Arama-Kurtarma Danışma Grubu'nun (INSARAG) sınavını geçerek sertifika almaya hak kazanan Sakarya AFAD ekipleri, uluslararası alanda gerçekleşebilecek hafif ve ağır afetlere anında müdahale edebilecek.

Sapanca ilçesinde bulunan AFAD Afet ve Acil Durum Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğüne ait tatbikat alanında gerçekleşen INSARAG sınavına 2 yıldır hazırlanan Sakarya AFAD ekipleri, "Uluslararası Hafif ve Ağır Arama Kurtarma Ekibi" unvanını alabilmek için yaklaşık 24 saat zorlu sınavdan geçti.

Senaryoya göre uluslararası alanda bir afet olduğu bilgisini alan ekipler, kendilerine gerekli olan tüm malzemeleri tedarik ederek hızla afetin olduğu bölgeye intikal etti. Afet bölgesinde hızla konuşlanan ekipler, bir yandan afete müdahale etti, bir yandan da ekip dışından gelen yerli ve yabancı arama-kurtarma ekiplerinin koordinasyonunu sağladı.

Yaklaşık 1 gün boyunca zorlu kriterlerden geçen ekipler, sınavın sonunda "Uluslararası Hafif ve Ağır Arama Kurtarma Ekibi" unvanını almaya hak kazandı. Uluslararası arama kurtarma faaliyetlerinde öncü ve koordinatör ekip görevi alan Sakarya AFAD, artık uluslararası alanda gerçekleşebilecek hafif ve ağır afetlere anında müdahale edebilecek.

"Böyle bir unvana sahip olmak çok büyük başarı"

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Hüseyin Kaşkaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bünyelerinde bulunan arama-kurtarma birliğinin zorlu bir sınavdan geçtiğini belirterek, yaklaşık 2 yıldır bu sınava hazırlandıklarını, son 6 ayda çok yoğun bir çalışma yürüttüklerini anlattı.

Yaklaşık 24 saat hiç ara vermeden faaliyet icra edildiğini aktaran Kaşkaş, şunları kaydetti:

"Bu faaliyette ekiplerimiz, 100'ün üzerinde kriterden sınav oldu. Diyelim ki, uluslararası bir afet olduğunda bu afetin haber alındığı andan itibaren gerekli hazırlıkların yapılması, ekiplerimizin bu afete müdahale edebilmeleri için gittikleri bölgede barınma, beslenme ve orada afete müdahale etme anında kendilerine lazım olan araç, gereç, malzeme, tüm bunların tedariki, hazırlanması, intikali, afet bölgesine ulaşması, konuşlanması, afete müdahale etmesi, bir taraftan bu kriterlerden geçti, bir taraftan da gerek kendi bünyesinde, gerekse ekip dışından yerli ve yabancı arama kurtarma ekiplerinin koordinasyonunun sağlayıp, tüm bu kriterlerden geçerek hamd olsun INSARAG belgesini almaya hak kazandık."

INSARAG'ın üye ülkelerin resmi arama kurtarma müdahale kurumları ile arama kurtarma çalışmalarında yer alan sivil toplum kuruluşlarının bulunduğu bir ağ olduğunu anlatan Kaşkaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin Cenevre'deki Acil Hizmetler bölümüne bağlıdır. INSARAG'ın Avrupa, Afrika ve Ortadoğu bölgesinde 32, Amerika bölgesinde 7, Asya ve Pasifik bölgesinde 12 olmak üzere toplam 51 ülkede 7 bin 369 personeli ve 81 üyesi bulunan bir kuruluştur. Almış olduğumuz belgeyle bu kuruluşun 82'nci üyesi olduk. Şu anda ülke olarak bölge lideriyiz. Bu liderliği 2017 yılında Hollanda'dan devralmıştık. Türkiye'nin dönem başkanlığı ile AFAD ve tabii ki ilimiz Sakarya, Afrika, Avrupa ve Ortadoğu'da yaşanabilecek afetlerde, afet eğitimlerinde ve saha tatbikatlarında liderlik görevi yürütecektir. Bu sınav ile ilimiz AFAD ekipleri, uluslararası arama-kurtarma unvanına sahip olmuştur. Aynı zamanda da gittiğimiz ülkelerde koordinasyon ve liderlik görevi yürütecektir."

Sakarya AFAD, arama kurtarmada öncü rol oynayacak

Kaşkaş, böyle bir unvana sahip olmanın çok büyük başarı olduğunu dile getirerek, son 6 ay boyunca gece gündüz çalıştıklarını kaydetti.

Başarının elde edilmesinde canla başla çalışan, fedakar tüm AFAD personelini tebrik eden Kaşkaş, büyük destekleri olan Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AFAD Başkanlığı, Türk Kızılayı, belediyeler ve ilgili kuruluşlara teşekkür etti.

Belgenin Türkiye'ye ve tüm insanlığa hayırlı olmasını dileyen Hüseyin Kaşkaş, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Artık Sakarya AFAD, arama kurtarmada öncü rol oynayacak. Tabii bundan sonraki hedefimiz, bu unvanı muhafaza etmekle birlikte ufak tefek eksiklerimizi tamamlamak, olası afetlere müdahale etmek, hem de oradaki koordinasyonu başarılı şekilde sağlamak. Allah tüm ilimizi, ülkemizi ve bütün insanlığı afetlerden korusun."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sakarya Afad'a Uluslararası Unvan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement