Sakarya'da günlük vaka sayıları yüzde 60 azaldı - Son Dakika
Sağlık

Sakarya'da günlük vaka sayıları yüzde 60 azaldı

Türkiye'de 17 Mayıs'a kadar sürecek olan tam kapanma süreci devam ederken, Sakarya'da günlük vaka sayılarında yaklaşık olarak yüzde 60 oranında azaldığı öğrenildi. İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, "Kasım-Aralık ayında ki sayılara göre yüzde 50 daha düşüktü hatta 10-15 gün öncesine göre baktığımızda da vaka sayımız yüzde 50-60'a kadar düşmüş durumda" ifadelerini kullandı.

06.05.2021 17:54  Güncelleme: 19:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısı azalan illerin listesinde yer alan Sakarya'da günlük vaka sayıları 250'lerin altına düştüğünü belirtirken, bir sevindirici haber de İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü'den geldi. Kasım - Aralık ayının pikine göre Mart - Nisan ayında vakaların yüzde 50 oranında azaldığını dile getiren Sakarya İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, 15 gün öncesine göre ise yaklaşık yüzde 60 oranında azalma olduğunu aktardı.

VAKA SAYILARI YÜZDE 50 AZALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Sağlık Bakanlığına yaptıkları öz verili çalışmalar sebebi ile teşekkür ederek konuşmalarına başlayan Sakarya İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, "Son 1 yıldır pandeminin gidişatına baktığımızda Kasım-Aralık ayında özellikle Sakarya çok ağır bir yük geçirdi. Fakat aldığımız tedbirler, en başta karantina tedbirlerine çok önem verdik Sayın Valimizin koordinesinde tüm vakaları karantinaya aldık. Bu bize Mart-Nisan ayındaki pikin daha rahat atlatılmasını sağladı. Kasım-Aralık aylarına göre hemen hemen yüzde 50 daha az vaka vardı. Aynı zamanda filyasyon çalışmaları kesinlikle olmazsa olmazdı. Bizim temaslıları izole etmemiz çok önemli çalışmaydı, arkadaşlarımız canla başla çalıştılar. Hala daha o şekildeler, şu anda iftarını yolda yapan arkadaşlarımız var, aynı şekilde çalışmalar devam ediyor. Hepsine minnettarız" dedi.

Sakarya'da günlük vaka sayıları 15 gün öncesine göre yüzde 60 azaldı

"BİRKAÇ AY İÇİNDE MİNİMUM RAKAMLARA İNECEĞİMİZE İNANIYORUM"

Sakarya'da vaka sayılarının büyük oranda düştüğünü belirten Öğütlü, "Bunun yanında karantina çalışmasının, normal izolasyon çalışmasının üzerinde bir çalışma olduğunu söyleyebilirim. Bir ara neredeyse 12 bin karantinamız vardı, şu anda tabii sayılar düştü. Kasım-Aralık ayında ki sayılara göre yüzde 50 daha düşüktü hatta 10-15 gün öncesine göre baktığımızda da vaka sayımız yüzde 50-60'a kadar düşmüş durumda. Bunda da kapanmanın çok büyük bir etkisi var. Kapanmanın sonunda inşallah çok daha güzel rakamlara ulaşacağımıza inanıyorum. Burada diğer kurumların ve denetimlerin çok büyük etkisi oldu, şu anda çok büyük denetimler var. Denetimler, kapanma, filyasyon ekibi çalışması ve en önemlisi karantinanın etkisiyle Sakaryamızda gerçekten önümüzdeki birkaç ay içerisinde minimum rakamlara ineceğimize inanıyorum" diye konuştu.

"AŞILAMADA DA ŞUANDA 300-3100 BİN RAKAMLARINA ULAŞTIK"

Aşılama hakkında konuşan Öğütlü, "Sakarya'da şimdiye kadar 100 bine yakın vakanın olduğunu görüyoruz. Aşılamada da şu anda 300-310 bin rakamlarına ulaştık. Dolayısı ile Sakarya nüfusunun yüzde 25'i aşılanmış ve hastalığı geçirmiş durumda. Aşılama bu hızda devam ederse aynı şekilde yine yüzde 60-70'lere ulaştığımızda bağışıklık seviyesinde o zaman zaten salgının bitme seviyesine kadar geldiğini görmüş olacağız" şeklinde konuştu.

Sakarya'da günlük vaka sayıları 15 gün öncesine göre yüzde 60 azaldı

SAKARYA'DA TEDBİRLERE HASSASİYET YÜKSEK

Vatandaşların tedbir ve önlemlere büyük oranda riayet ettiğini belirten Öğütlü, "Sakaryamızın tedbire uyma konusunda ki hassasiyetinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Dışarıya inanın bir kere ben maskesiz çıkmıştım, herkes bana öcü gibi bakıyordu, birden anladım ve sonrasında maskemi taktım. Bu çok güzel bir şey, herkesin şu anda bakış açısı aynı seviyede. Burada tüm kurumların katkısı, basının bu konuda çok büyük katkısı oldu. Sakarya'da ki özellikle maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyum konusunda hemen hemen çok fazla bir sıkıntı çıkmadı. Zaten uyumsuz olanlar konusunda da kolluk kuvvetlerince denetimler yapılarak, cezai işlemler uygulanıyor" ifadelerini kullandı.

YATAK VE YOĞUN BAKIM SIKINTISI YAŞANMADI

Tam kapanma sürecinin vakalardaki düşüşün en önemli etken olduğunu belirten Öğütlü, "Kasım-Aralık dalgasına göre Mart-Nisan ayındaki pandemi dalgası Sakarya'da biraz daha yani yüzde 50 kadar düşük seyretti. Bunun sebebi de en başta alınan önlemler oldu. Buradaki yatak ve yoğun bakım sıkıntısı Sakarya'da, Mart-Nisan ayında yaşanmadı çok şükür. Şu anda vaka sayılarının düşmesi ile birlikte artık biz arkadaşlarımız ile diğer sağlık hizmetlerinde nasıl bir artırıma gidebiliriz toplantılarını yapmaya başladık. Vatandaşların tedbire uyması çok önemli ama tedbirlerin global alınması, toplu alınması en önemli tedbirler. Zaten yapılan bilimsel çalışmalarda da şu gösterilmiş; en etkili tedbir iki haftalık kapanma. Ondan sonra diğer tedbirler alınıyor. Şu anda uygulanan tam kapanma da salgının minimuma inmesinde ki en etkili yöntem" dedi.

Sakarya\'da günlük vaka sayıları yüzde 60 azaldı
Kaynak: İHA

Son Dakika Sağlık Sakarya'da günlük vaka sayıları yüzde 60 azaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kastamonu'da Sentetik Ecza Hapı Operasyonu: 227 Adet Hap Ele Geçirildi
    13:48 Kastamonu'da Sentetik Ecza Hapı Operasyonu: 227 Adet Hap Ele Geçirildi

    Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan aramalarda, bir iş yerinde ve bir evde toplamda 227 adet sentetik ecza hapı ele geçirildi. Olayla ilgili bir kişi gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi.

  • Tokat'ta Depremden Etkilenenlere Psikososyal Destek
    12:10 Tokat'ta Depremden Etkilenenlere Psikososyal Destek

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından oluşturulan psikososyal destek ekipleri, Tokat'ta meydana gelen depremden etkilenen vatandaşlara gece boyunca destek sağladı. Ekipler, depremzedelere görüşmeler yaparak psikososyal destek verdi ve geceyi dışarıda geçirmek zorunda kalanları misafirhanelere yönlendirdi. Çalışmaların bugün de devam edeceği belirtildi.

  • İzmir'de 8 yaşındaki çocuk, yumurtalık tümörü ameliyatıyla sağlığına kavuştu
    12:08 İzmir'de 8 yaşındaki çocuk, yumurtalık tümörü ameliyatıyla sağlığına kavuştu

    İzmir'de karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye giden 8 yaşındaki çocuğun sol yumurtalığında tümör tespit edildi. Robotik cerrahi teknolojisiyle gerçekleştirilen ameliyat sonucunda çocuğun vücudundaki tümör alındı ve sağlığına kavuştu. Robotik cerrahi teknolojisi, çocuklarda da kullanılan bir yöntemdir ve hassas bir şekilde çalışmayı sağlar.

  • Aydın'da bir okulda tavuklu pilav zehirlenmesi
    11:38 Aydın'da bir okulda tavuklu pilav zehirlenmesi

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan etkinlikte yedikleri tavuklu pilavdan zehirlenen 49 öğrenciden 45'i taburcu edildi. Öğrenciler, fenalaşınca hastaneye kaldırıldı ve polis olayla ilgili inceleme başlattı. Aydın Valiliği ise okullara ikinci bir emre kadar etkinlik düzenlememe talimatı verdi.

  • Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi
    10:59 Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi

    Eskişehir'de tedavi altına alınan Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, geçirdiği rahatsızlık sonucu kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi. Alço, daha önce baypas ve kalp kapağı operasyonu geçirmişti.


Advertisement