Sakarya, Deprem Kayıt Ağına Dahil Oldu - Son Dakika
Güncel

Sakarya, Deprem Kayıt Ağına Dahil Oldu

Marmara Depremi'nde büyük yıkıma uğrayan, 4 bine yakın insanın hayatını kaybettiği Sakarya'da SAÜ bünyesinde geçen yıl kurulan deprem kayıt istasyonu, dünyadaki yer sarsıntılarını hassas şekilde kaydediyor SAÜ Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülen: "Dünyadaki bütün depremleri kaydedebilecek hassasiyette ekipmanlara sahibiz"

16.08.2013 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ENES DURAN -  ÇAĞRI TURGUT - Marmara Depremi'nde büyük yıkıma uğrayan, 4 bine yakın insanın enkazda hayatını kaybettiği Sakarya'da Sakarya Üniversitesi (SAÜ) bünyesinde geçen yıl kurulan deprem kayıt istasyonu, dünyadaki yer sarsıntılarını hassas şekilde kaydediyor.

Esentepe Kampüsü'nde geçen yıl kurulan Deprem İzleme ve Araştırma Merkezi (DİVAM), Türkiye başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde meydana gelen yer sarsıntılarını kayda alıyor.

SAÜ Jeofizik Mühendisliği ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ile Deprem Araştırma Enstitüsü işirliğiyle oluşturulan istasyon, bu yıl Sakarya'da 2, Çanakkale'de 2, Ege Denizi'nde 5, Karadeniz'de 1, İran ve Solomon Adaları'ndaki 2 depremi kayıt etti.

İstasyonun kaydettiği verilere, SAÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü internet adresinden ulaşılabiliyor.

SAÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gülen

SAÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, istasyonda 3 bantlı sismometre ve kuvvetli yer hareketi ölçen aletler kullandıklarını söyledi.

Gülen, istasyon sayısını 12'ye çıkarmak istediklerini, ilçelerde kurulacak istasyonlarla Sakarya'ya özel sismik ağ oluşturacaklarını belirtti.

"Dünyadaki bütün depremleri kaydedebilecek hassasiyette ekipmanlara sahibiz" diyen Gülen, şunları anlattı:

"Kocaeli Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesinin küçük bir sismik network ağı çalışması var. Kandilli Rasathanesinin haricinde bilindiği üzere AFAD'ın çalıştırdığı ulusal bir ağ var. Dolayısıyla Türkiye'nin depremselliği çeşitli kuruluşlar ve üniversiteler tarafından iyi şekilde takip edilmekte. Depremi unutmayalım, unutturmayalım ve her zaman hazırlıklı olalım." - Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sakarya, Deprem Kayıt Ağına Dahil Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement