Salgın döneminde model üretim alanı çalışmaları sürüyor - Son Dakika
Ekonomi

Salgın döneminde model üretim alanı çalışmaları sürüyor

Salgın döneminde model üretim alanı çalışmaları sürüyor

Gübretaş'ın bilinçli tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla sürdürdüğü 'model üretim alanı' çalışmalarında elde edilen sonuçlar bol verimli ve yüksek kaliteli hasatlarla üreticilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor.

14.09.2020 12:31  Güncelleme: 18:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gübretaş'ın bilinçli tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla sürdürdüğü 'model üretim alanı' çalışmalarında elde edilen sonuçlar bol verimli ve yüksek kaliteli hasatlarla üreticilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor.

Türkiye genelinde tarımsal verimliliği artırmak ve iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla 'model üretim alanı' uygulamaları gerçekleştiren Gübretaş, salgın döneminde de tarımsal danışmanlığa yönelik bu çalışmalarını sürdürüyor. Bu yıl Türkiye genelindeki 29 noktada fındıktan ayçiçeğine, patatesten mısıra 17 farklı tarımsal ürün için kurulan model üretim alanlarında, bilinçli tarım uygulamalarıyla arazi sahibi üreticilerin de yüzünü güldüren yüksek verimler ve üstün kaliteli ürünler alınmaya devam ediliyor.

Model üretim alanı uygulaması nasıl yapılıyor?

Şirketten verilen bilgilere göre 'Model üretim alanı' çalışmasında öncelikle uzman ziraat mühendisleri, deneme ekimi yapılacak araziden GPS konum kayıtlarıyla toprak numunesi alarak Gübretaş'ın uluslararası akreditasyona sahip laboratuvarlarında analize gönderiyor. Laboratuvarda ortaya çıkan toprak analiz sonuçlarına göre uzman ziraat mühendisleri model uygulama yapılacak araziye özel bitki besleme programları hazırlıyor.

Ekim öncesinden başlayıp hasada kadar devam eden süreçte Gübretaş saha ekipleri tarafından üreticiye ücretsiz danışmanlık hizmeti verilerek, arazideki bitkinin gelişimi her adımda yakından takip ediliyor. Tüm ekim ve bakım aşamalarda bilimsel veriye dayalı bilinçli tarım yöntemlerinin uygulandığı model üretim alanlarında hasat zamanında üstün kaliteli ve bol verimli sonuçlara ulaşılıyor. Bu sayede bilinçli ve dengeli gübrelemenin üreticiler arasında yaygınlaşmasını sağlanıyor.

Şirketin bilinçli tarımı yaygınlaştırmak amacıyla kurduğu model üretim alanı uygulamalarından biri de Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde gerçekleştirildi. Bölgedeki bir üreticinin arazisinin 10 dekarlık bölümünde yapılan mısır deneme ekimi uygulamasında toprak analizi sonuçları, arazi ve bitki yapısı ve iklim şartları gibi önemli faktörleri dikkate alınarak mısıra özel bir bitki besleme programı oluşturuldu. Gübretaş ziraat mühendisleri gözetiminde yürütülen uygulamanın sonucunda hem verim, hem de kalite açısından Türkiye ve bölge ortalamasına göre yüksek sonuçlar elde edildi.

2019 yılı TÜİK verilerine göre dekar başına ortalama 1.037 kg olan Türkiye verimi, denemenin kurulduğu Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçe genelinde bu yıl 1.000-1.100 kg civarında gerçekleşti. Gübretaş'ın bitkiye özel besleme programı ile model üretim alanında dekardan 1.720 kg mısır hasat edildi. Arazi sahibi Ökkeş Çolak'ın aynı tarlanın diğer bölümünde kendi yöntemleriyle uyguladığı şahit alandaki verim ise 1.190 kg oldu. Bu sonuçlara göre etkili gübreleme programı ile bölgedeki mısır veriminden yüzde 55 daha fazla artış sağlandı.

Yumaklı: "Yüksek verim için salgın döneminde de üreticilerin yanındayız"

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Gübretaş Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, "Ülke tarımında verimliliği artırmak amacıyla kurulan şirketimiz, özellikle son 15 yılda bu misyonunu daha etkin hale getirmek çiftçi eğitim toplantıları, arazide gözlem ve reçetelendirme çalışmaları ile model üretim alanı gibi uygulamalara ağırlık verdi. Teknolojik imkanlarla da desteklediğimiz bu ücretsiz tarımsal danışmanlık faaliyetlerinde sektörde açık ara öncülüğümüzü sürdürmekteyiz. Çiftçilerimize yerinde örnek uygulamalar sunmak için geliştirdiğimiz model üretim alanlarının sayısını da yıldan yıla artırmaktayız. Ziraat mühendislerimizin önder üreticilerle yakın işbirliği yaparak gerçekleştirdiği bu deneme ekimi alanlarında, toprak analizine göre oluşturulan besleme programını uygulayarak yüksek verimlere ulaşmaktayız. Üreticilerle el ele verilerek yürütülen örnek uygulamalarda elde ettiğimiz verim artışları, bilinçli tarımın ve doğru bitki beslemenin önemini de ortaya koymaktadır" dedi.

Bilinçli tarımı yaygınlaştırma faaliyetleri kapsamında Türkiye'de yaygın olarak yetiştirilen ve üretici gelirleri açısından önem taşıyan 15'den fazla tarımsal bitki için model alan uygulaması yaptıklarına dikkat çeken Yumaklı, "Dünyada en fazla üretilen tahılların başında gelen mısır, ülkemizde de farklı coğrafi bölgelerde yaygın olarak tarımı yapılan temel bir bitkisel üründür. Mısır tarımında Türkiye genelinde geçen yılki dekar başı ortalama verim 1.037 kg idi. Ancak GÜBRETAŞ uzman ziraat mühendislerimizin yaptığı çalışmalar ve bitkiye özel gübrelerimiz sayesinde bu yıl Kahramanmaraş'taki arazide bu oran, Türkiye ortalamasının yaklaşık yüzde 70 üzerine çıkarak dekar başına 1.720 kg olarak gerçekleşti. Üreticilerimiz kadar bizi de mutlu eden bu sonuç, Türkiye tarımı için önemli bir katma değer göstergesidir" diye konuştu.

Küresel salgının etkilerine rağmen bu yıl planlanan model üretim alanlarının çoğunda hasat süreçlerinin tamamlandığını belirten Yumaklı, "Şimdiye kadar model alan çalışması yaptığımız alanların yarısında hasat yapıldı ve genel olarak güzel neticelere kavuştuk. Önümüzdeki günlerde farklı illerde yapılacak diğer hasatlardan da bölge ve Türkiye ortalaması üzerinde verimler bekliyoruz" dedi.

"Çiftçilerimizin doğru tarım teknikleri konusunda bilinçlenmesini ve bereketli hasat elde etmelerini çok önemsiyoruz" diyen İbrahim Yumaklı, "Ülkemizde tarımsal üretimin devamlılığı açısından içinde bulunduğumuz salgın döneminde tarımda verimlilik daha önemli hale geldi. Çünkü sınırlı tarım alanlarından daha fazla ürün elde etmek için verim ve kaliteyi arttırmak gerekiyor. Bunu başardığımızda salgın dönemi ve sonrasında ülkemizin gıda ihtiyacını fazlasıyla karşılarken, aynı zamanda çiftçilerimizin tarımdan elde ettikleri gelirin de yükselmesine katkı sağlanmış olacaktır" ifadelerini kullandı.

Bu amaçla Gübretaş'ın sahadaki uzman ekipleri ve teknolojik kanallarla tarımsal danışmanlık için her zaman üreticinin yanında olmaya devam ettiğini vurgulayan Yumaklı, "Uzman ziraat mühendislerimizin model arazilerde yaptığı örnek uygulamalar, Türkiye'nin dört bir yanında çiftçilere verilen farkındalık eğitimleri ve bizzat araziye kadar gidip üreticilere verdikleri teknik destek sürüyor. Bunun yanında özellikle salgın döneminde yoğun bir ilgi ve önemli bir işlev gören Gübretaş üretici danışma hatları, sosyal medya hesaplarımızdan paylaştığımız bilgi ve videolar ile tüm cep telefonlarına kolayca yüklenip merak edilen konularda uzmanlara ulaşılabilen GÜBRETAŞ EGP (Etkili Gübreleme Programları) mobil uygulaması gibi birçok teknolojik hizmetle de bu topraklara değer katmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Hasat sevinci, dijital ortamlarda paylaşılıyor

Geçtiğimiz yıllarda bu model alanlarda yapılan çalışmaların sonuçlarını hasat döneminde düzenlediği tarla ve bahçe günü etkinlikleriyle bölgedeki diğer üreticilerle ve basınla paylaşan şirket, bu sene salgına karşı alınan tedbirler kapsamında hasat günü etkinlikleri düzenlemedi. Fakat hasadı yapılan model üretim alanlarındaki başarılı sonuçlar, iletişim kanallarından üreticilerle paylaşılmaya devam ediliyor.

Bu kapsamda şirket, model üretim alanlarındaki yapılan uygulamalar ile hasat aşamasının video kayıtlarını alarak hazırladığı filmleri internet ortamında yayınlanarak bilinçli tarımın yaygınlaşmasını sağlamak için dijital kanalları kullanıyor. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Salgın döneminde model üretim alanı çalışmaları sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karesi Belediye Başkanı Hanımeli Pazarı'nı Ziyaret Etti
    12:15 Karesi Belediye Başkanı Hanımeli Pazarı'nı Ziyaret Etti

    Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık, Hanımeli Pazarı'nı ziyaret ederek çalışma mesaisine başladı. Başkan Akbıyık, pazar yerindeki stantları gezerken bayanlar tarafından büyük ilgi gördü.

  • Yozgat'ta tarım alanlarında hastalık ve zararlı kontrolü yapıldı
    12:12 Yozgat'ta tarım alanlarında hastalık ve zararlı kontrolü yapıldı

    Yozgat'ın Şefaatli ilçesinde, tarım alanlarının hastalık ve zararlılara karşı kontrol edilmesi amacıyla il ve ilçe Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından bir dizi çalışma gerçekleştirildi. Şefaatli İlçe Tarım Müdürlüğü personeli ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitki Sağlığı birimi personellerinin katılımıyla Çekerek ilçesinde bulunan hububat ekili arazilerde detaylı kontroller yapıldı. Yapılan kontrollerde bazı bölgelerde hububat yaprak hastalıklarının görüldüğü tespit edildi ve bu bölgelerden numuneler alındı. Üreticilere, arazilerini düzenli olarak kontrol etmeleri ve hastalık belirtileri olan alanları belirleyip ilaçlama yapmaları konusunda uyarıda bulunuldu.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Mersin özgürlükler kenti
    12:06 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Mersin özgürlükler kenti

    Mersin'in farklı dünya görüşü ve farklı yaşam biçiminden insanların huzur içinde yaşadığı bir kent olduğunun altını çizen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, belediyenin toplumun her kesimine cevap vermek zorunda olduğunu belirtti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi Bal Üreticilerine Arı Kovanı Hibe Ediyor
    12:06 Antalya Büyükşehir Belediyesi Bal Üreticilerine Arı Kovanı Hibe Ediyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, ilçelerde ikamet eden bal üreticilerine bin 398 adet arı kovanı hibe etti. Kadınlara da 29 hamur karma makinesi, ceviz makinesi ve salça makinesi desteği verildi.

  • Bodrum Belediyesi Atalık Yerli Tohum Fidelerini Üreticilere Hibe Etti
    11:59 Bodrum Belediyesi Atalık Yerli Tohum Fidelerini Üreticilere Hibe Etti

    Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından üretilen atalık yerli tohum fideleri, üreticilere hibe edildi. Dağıtım etkinliğine Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit ve Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci de katıldı.

  • Alaşehir'de çiftçilere erken uyarı için meteoroloji istasyonları kuruldu
    11:45 Alaşehir'de çiftçilere erken uyarı için meteoroloji istasyonları kuruldu

    Alaşehir Ticaret Borsası, tarımsal üretimi etkileyen hava olaylarının zararlarını azaltmak amacıyla 6 noktada meteoroloji istasyonu kurulumu gerçekleştirdi. Kurulan istasyonlar sayesinde çiftçiler, iklim şartlarına bağlı zararları ve hastalıkları daha hızlı tespit ederek müdahale edebilecekler. Ticaret Borsası, çiftçileri bilgilendirme toplantıları düzenleyerek projeyi tanıtıyor. Çiftçiler, meteoroloji istasyonları sayesinde daha verimli bir üretim yapmayı hedefliyor.

  • Hayat pahalılığı nedeniyle restoranlara yönelik boykot çağrısı başlatıldı
    11:44 Hayat pahalılığı nedeniyle restoranlara yönelik boykot çağrısı başlatıldı

    Türkiye'de hayat pahalılığının artmasıyla birlikte dışarda yemek yemek zorlaştı. Fahiş fiyatlar nedeniyle vatandaşlar restoranlara gitmeme kararı aldı. Porsiyonların küçülmesi fiyatları düşürmedi. Vatandaşlar sosyal medyada başlattıkları #boykot hareketiyle tepkilerini gösterdi.

  • ATO Panelinde Enflasyon Düzeltmesi Tartışıldı
    11:39 ATO Panelinde Enflasyon Düzeltmesi Tartışıldı

    Ankara Ticaret Odası'nın düzenlediği panelde enflasyon düzeltmesi uygulamasının avantajları, dezavantajları ve hukuki boyutları ele alındı. ATO Başkanı Gürsel Baran, enflasyonun ticaretin sağlıklı işlemesini engellediğini ve iş dünyasını olumsuz etkilediğini belirtti. Panelde, enflasyon muhasebesinin vergi yükünü azaltacağı ve verginin adaletli hale gelmesini sağlayacağı umuduyla talep edildiği vurgulandı. Ayrıca, panelin iş dünyasının daha fazla bilgilenmesine katkı sağlamayı hedeflediği ve yayın haline getirileceği ifade edildi.

  • VakıfBank, 550 milyon dolarlık ilave ana sermaye tahvil ihracını başarıyla tamamladı
    11:33 VakıfBank, 550 milyon dolarlık ilave ana sermaye tahvil ihracını başarıyla tamamladı

    VakıfBank, 550 milyon dolar tutarında ilave ana sermaye ihracını tamamladı. İhracın uluslararası piyasalardan Türkiye'ye 2,5 milyar dolar kaynak getirdiği belirtildi. VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, işlemin uluslararası piyasalarda gerçekleştirilen ilk ilave ana sermaye tahvil ihracı olduğunu vurguladı.

  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Orta Koridor'un Ticaret ve Lojistik Potansiyelini Artırmak İçin Çalışmaları Planlıyor
    11:30 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Orta Koridor'un Ticaret ve Lojistik Potansiyelini Artırmak İçin Çalışmaları Planlıyor

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Asya'dan ve Orta Doğu'dan gelecek yüklerin akışını sağlamak için Marmaray'dan sonra Gebze-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı-Çatalca Demiryolu Projesi'ni hayata geçirmeyi planladıklarını belirtti. Ayrıca, Basra Körfezi'ni Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Orta Asya'ya bağlayacak Kalkınma Yolu Projesi'nin de büyük önem taşıdığını söyledi.


Advertisement