Salihli Odun Köfte'nin Lezzeti İçin Meşe Odunu Şart - Son Dakika
Güncel

Salihli Odun Köfte'nin Lezzeti İçin Meşe Odunu Şart

Salihli Odun Köfte\'nin Lezzeti İçin Meşe Odunu Şart

MANİSA'nın Salihli ilçesinin sevilen lezzelerinden odun köfte, 109 yıldır nesilden nesile aktarılıyor.

13.05.2019 09:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MANİSA'nın Salihli ilçesinin sevilen lezzelerinden odun köfte, 109 yıldır nesilden nesile aktarılıyor. Dördüncü kuşak olarak bu lezzeti ilçede yaşatmaya devam eden Salihli Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Fatih Azak, sadece meşe odunuyla yapılan özel pişirme metodunun Salihli'nin odun köftesini diğer köftelerden ayırdığını söyledi.

Salihli'nin coğrafi işaret belgeli, sevilen lezzelerinden odun köfte, 109 yıldır nesilden nesile aktarılıyor.  Bu lezzet şimdilerde ilçedeki 15'i aşkın iş yerinde yüzlerce kişiye ekmek kapısı olmuş durumda. Salihli Odun Köfte, Türk Patent Enstitüsü tarafından "Pişmiş köfte, yaklaşık 7 santimetre boyunda, 1.5 santimetre enindedir. Rengi kahverengimsi, köfte rengindedir. Yağlı görünümü yoktur. Lezzeti kendine özgü, karakteristiktir, güzel bir lezzettedir. Kolayca çiğnenebilen, ideal köfte dokusuna sahiptir. Ağızda hissedilen yoğun, iyi bir sululuğu vardır" diye tanımlanıyor.

DEDELERİ BULGARİSTAN'DAN GETİRDİ

Salihli'de odun köftenin ilk olarak 1910 yılında Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç eden dedesi İbrahim Usta (Azak) tarafından yapıldığını belirten Salihli Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Fatih Azak, Salihli'ye gelenlerin bu lezzetin tadına bakmadan ayrılmadığını söyledi. Azak, dedesi ve ailesinin Bulgaristan'ın Pazarcık kentinde öğrendikleri odun köfteyi Salihli'de geçimlerini sağlamak için denemeye başladıklarını, o günden bu yana da Salihli'de yapımının devam ettiğini kaydetti. Dördüncü kuşak olarak bu lezzeti Salihli'de yaşatmaya devam ettiğini belirten Azak, 'Salihli Odun Köfte artık bir marka oldu. Coğrafi işaret belgesi de mevcut' dedi.

'MEŞE ODUNUNUN AROMASINI ALMASI ŞART'

Salihli Odun Köfte'nin yapımındaki incelikleri de anlatan Azak, şöyle konuştu: "Odun köfte doğal beslenmiş kuzu etinden yapılmaktadır. Makinede çekerek kıyma haline gelen kuzu etini un ve az tuz ile yoğuruyoruz. Daha sonra elimizle şekil verip, metal şişlere diziyoruz. Daha sonra meşe odunun bol ateşinde kıvama gelene kadar pişiriyoruz. Odun köftesinin pişirilmesinde meşe odunu olmazsa, olmazlardan. Bu özelliğiyle de diğer köftelerden ayrılır. Köftenin meşe odunun aromasını alması şart. Gerek hazırlanışı gerekse pişirilmesi nedeniyle emek isteyen bir lezzet. Bu nedenle de Salihli'den başka hiçbir yerde bulamazsınız."

Salihli Odun Köfte'nin tadına mutlaka bakılması gereken lezzetler arasında geldiğini belirten Uğur Sarıoluk da, "Salihli Odun Köfte'nin ünü tüm Türkiye'ye yayılmış durumda. Bizler de markalaşmış bu lezzeti, severek yiyoruz" dedi.

MALZEMELER VE YAPILIŞI

Malzemeler: Koyun ya da kuzu kıyması, 20 gr tuz, 20 gr un

Yapılışı: Kıyma, un, tuz karıştırılarak iyice yoğrulur. Şişlere sarılarak elle düzeltilir. Odun ateşinde pişirilerek dilimlenmiş domates, kıyılmış soğan ve maydanozla servis yapılır.

- Manisa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Salihli Odun Köfte'nin Lezzeti İçin Meşe Odunu Şart - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya'da dehşet: 34 yıllık hayat arkadaşını bıçaklayarak öldürdü
    14:52 Antalya'da dehşet: 34 yıllık hayat arkadaşını bıçaklayarak öldürdü

    Antalya'nın Manavgat ilçesinde bir kişi, 34 yıllık karısını bıçaklayarak öldürdü. Cinayetin ortaya çıkması, şüphelinin oğlunu arayarak durumu anlatmasıyla gerçekleşti. Şüpheli, cami imamına eşini İngiltere'ye gönderdiğini söyleyip helallik aldıktan sonra cinayeti işledi. Şüpheli gözaltına alınırken, karısının cansız bedeni otopsi için adli tıp morguna kaldırıldı.

  • Eskişehir'de Motosikletten Ateş Açma Olayında 2 Şüpheli Tutuklandı
    14:52 Eskişehir'de Motosikletten Ateş Açma Olayında 2 Şüpheli Tutuklandı

    Eskişehir'de bir şahsın motosiklet üzerinden ateş açılması sonucunda yaralandığı olayla ilgili polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda yakalanan 7 şüpheliden 2'si tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olayda 1 ruhsatsız tabanca ve 8 fişek ele geçirildi.

  • Tokat'ta film gibi kovalamaca KGYS kameralarına yansıdı
    14:48 Tokat'ta film gibi kovalamaca KGYS kameralarına yansıdı

    Tokat İl Emniyet Müdürlüğü KGYS görevlileri, şüpheli bir aracı takibe alarak kovalamaca yaşadı. Polis ekipleri tarafından durdurulan araç sürücüsü alkollü çıktı ve cezai işlemler uygulandı.

  • İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Esnafla Buluştu
    14:47 İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Esnafla Buluştu

    Mazbatasını alarak ikinci dönemine başlayan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Kuruçeşme bölgesindeki esnafla buluşarak hizmetlerine devam edeceklerini belirtti.

  • DEM Parti Seçim Stratejisiyle Kazandı
    14:46 DEM Parti Seçim Stratejisiyle Kazandı

    DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, 31 Mart yerel seçimlerin sonuçlarını değerlendirirken, partinin seçim stratejisinin kazandığını ve Türkiye'nin yönünü belirlediğini söyledi. Hatimoğulları, ayrıca AKP ve MHP'nin taşımalı seçmenlerle belediyeleri ele geçirdiğini belirtti ve Kobane Davası'nın ertelenmesi çağrısında bulundu. Filistin ve Kürt sorununun çözülmesi gerektiğini vurguladı.


Advertisement