Şam Üniversitesi ilk mezunlarını verdi - Son Dakika
Güncel

Şam Üniversitesi ilk mezunlarını verdi

- Şam Üniversitesi ilk mezunlarını verdiAZEZ - İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Suriye'nin Halep kentine bağlı Azez ilçesinde kurulan Uluslararası Şam Üniversitesi, ilk mezunlarını verdi.

14.10.2019 11:03  Güncelleme: 11:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Şam Üniversitesi ilk mezunlarını verdi

AZEZ - İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Suriye'nin Halep kentine bağlı Azez ilçesinde kurulan Uluslararası Şam Üniversitesi, ilk mezunlarını verdi.

2015-2016 eğitim öğretim yılında faaliyete giren İHH Uluslararası Şam Üniversitesi, zorlu savaş şartlarına rağmen ilk mezunlarını verdi. Suriye savaşının başlamasının ardından; bölgede kurulan ilk üniversitede eğitim gören 57 öğrenci, mezun olmaya hak kazandı. Kilis'in karşısında bulunan Azez ilçesinde kurulan Şam Üniversitesi mezuniyet töreninde bir konuşma yapan Şam Üniversitesi Rektörü İzeddin El Kaddur, "Buradaki tüm arkadaşlarımızla 3 yıldır durmadan tüm zorluklara rağmen bugünün hayalini kurarak çalıştık. Çok şükür, bugün bu hedefimize ulaşarak 57 öğrencimizi mezun ettik" dedi.

Bugüne ulaşmamızda büyük emeği olan Türk halkına sonsuz teşekkür eden Kaddur, "Mezun olan kardeşlerim 3 senedir verdiğiniz emekleriniz boşa çıkmadı. Bundan sonra gerçek hayat başlıyor. Sizlere tavsiyem her zaman doğruluk ve dürüstlükten vazgeçmeyin. Aldığınız eğitim size verilen emanettir. Bu emaneti gelecek nesillere taşımanız sizin birincil görevinizdir. Ayrıca öğrenmenin yaşı yoktur. İlim sınırsızdır ve öğrenmeye devam edin çünkü eğitim sonsuz bir deryadır" diye konuştu.

"Savaş insan kaynaklarını da yok etmekte"

İHH Mütevelli heyetinden Muhammed Hanefi Kutluoğlu mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, "Bildiğiniz üzere savaş memleketin sadece fiziki yapısını değil aynı zamanda insan kaynaklarına da ciddi manada zarar veriyor. Uzun vadede bu memleketin geleceğini imar noktasında ne yapabilir düşüncesinden hareketle böyle bir üniversitenin kurulmasına karar verdik" dedi.

2015 senesinde temelini atmaya başladığını ifade eden Muhammed Hanefi Kutluoğlu, "2016 senesinde ise fiili olarak eğitime başladık. Allah'ın izniyle bu sene ilk mezunlarımızı verdik. Dört tane fakültemiz var. Yalnız mühendislik fakültesindeki öğrenciler önümüzdeki sene mezun olacak. Normalde bildiğiniz üzere bu fakülteler 4'er yıllık fakülteler olmakla birlikte mühendislik fakültesi dışında ilahiyat, hukuk, iktisat, işletme ve siyasi bilimler fakültesini biz 3 yılda tamamladık. Önümüzdeki sene mühendislik fakültesini mezun edeceğiz. Bu sene 57 mezun verdik. Fakültemizde resmi olarak kayıtlı bulunan talebe sayımız 1026 olmakla birlikte, malum savaş ortamı çeşitli sıkıntılar olduğundan dolayı sene sonunda imtihan olan öğrenci sayımız 750 civarlarında. Elhamdülillah ilk mezunlarımızı verdik" dedi.

"Suriye'nin geleceği bu gençlere emanet"

Maksadımız burada bu memleketin geleceğini imar noktasında kendi insanların söz sahibi olmasını istediklerini söyleyen Kutluğolu, "Maalesef biz Bosna'da, Çeçenistan'da, Arnavutluk'ta, Kosova'da gördük ki savaş sonrasında maalesef bu tip tedbirler alınmadığından dolayı bu ülkelerin imarında baş aktör oynayanlar hep memleketlerinden dışından gelen hatta bu savaşların çıkmasına sebep olanlardı. İnşallah rabbim gayretlerimizi daim kılar ve hasılasını da toplarız. Herkese teşekkür ediyoruz. İlginizi, alakanızı ve yardımlarınızı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Öğrenmenin yaşı yoktur"

Şam Üniversitesinin en yaşlı mezunu 55 yaşındaki Mustafa El Mustafa öğrenmenin yaşı olmadığını belirtti. Kampta ailesiyle yaşayan El Mustafa, "Bu üniversitenin temeli atıldığını duyduğumda büyük bir heyecan duymuştum. Küçükken kurduğum hayalimi gerçekleştirmek için harekete geçmiştim. İlk etapta çevremde olumlu ve olumsuz birçok yorum almıştım. Ama ben bu hayalimi gerçekleştirmek için çok çaba gösterdim. Çok şükür bu hayalime bugün kavuştum. Buna katkı sağlayan herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

Bin 26 Öğrenci eğitim görüyor

Üniversite bünyesinde Eğitim fakültesi, Hukuk-İlahiyat fakültesi, Siyasal Bilgiler fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler ile Mühendislik fakültesi olmak üzere 5 fakülte bulunuyor. İlk etapta 240'ü yatılı olmak üzere toplam bin 26 öğrencinin öğrenim gördüğü üniversitede, gelecek dönemler için ihtiyaç duyulacak sınıfların yapım çalışmaları da devam ediyor. Programın sonunda mezun olan öğrencilere diplomaları ve hediyeleri verildi.

Şam Üniversitesi ilk mezunlarını verdi
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Şam Üniversitesi ilk mezunlarını verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.


Advertisement