Samsun'da 19 Mayıs Coşkusu -1 - Son Dakika
Güncel

Samsun'da 19 Mayıs Coşkusu -1

Samsun\'da 19 Mayıs Coşkusu -1

Samsun'da 19 Mayıs coşkusuGazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere çıktığı kent olan Samsun'da, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkuyla kutlandı.

19.05.2016 11:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'da 19 Mayıs coşkusu

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere çıktığı kent olan Samsun'da, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkuyla kutlandı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Bandırma Vapuruyla Samsun'a gelişinin 97'nci yıl dönümünde kentte büyük heyecan yaşandı. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlama programı ilk olarak Atatürk Anıtı önünde başladı. Saygı duşunda bulunulup İstiklal Marşı okunmasının ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven Özyurt tarafından anıta çelenk sunuldu. Özyurt'un konuşma yapmasının sonrasında törenler Kurtuluş Yolu'nda devam etti.

Kutlama programı Atatürk'ün Samsun'da ayak bastığı ilk nokta olan Tütün İskelesi Kurtuluş Yolu'ndaki tören alanında saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Kazım Orbay İlkokulu öğrencilerinden oluşan grup, protokolün önünde İstiklal Marşı'nı işaret dili ile okudu. Tören halk oyunu gösterisi ile devam etti. Ardından deniz subayı ve askerler tarafından Tütün İskelesi'nden Atatürk ve silah arkadaşlarını temsil eden Türk Bayrağı karaya çıkarıldı. Ardından gençlere teslim edildi. Bu sırada konuşma yapan Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Ulusal kurtuluş mücadelemizin başlangıcı ve bağımsızlık güneşini en güzel doğduğu kentimizde bu heyşecanı bir kez daha yaşıyoruz. Rengini şehitlerimizden ay yıldızını gökyüzünün en parlak gecesinden alan bayrağımızı denizci subayımız Türk gençliğine teslim edecek. Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk Milleti için bağımlı yaşamaktansa ölmek daha iyidir diyerek Samsun'a çıkması bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin de başlangıcı olmuştur. Bu tarihle birlikte Türk Milleti kendi markus talihini tersine döndürmeye başlayarak esaret altında var olunmayacağını ve kutsal vatan topraklarımızın ilelebet işgal edilmeyeceğini tüm dünyaya haykırmıştır. İşte bu bayrak tüm bu cesareti, coşkuyu, inancı, kararlılğı, abğımsızslık aşkını ve mücadele gücünü temsil ediyor" dedi.

Törene vatandaşlarda büyük ilgi gösterdi. Mustafa Kemal Atatürk'ün makam aracı olarak kullandığı 1934 model Lincoln marka aracın birebir kopyası Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılarak tören alanına getirildi. Atatürk'ün balmumu heykelinin de içinde olduğu araç, herkesin büyük beğenisini topladı. Tören alanının kıyısında bazı vatandaşlar Türk bayrakları astıkları tekneleri ile kutlamaları denizten takip etti. Tören alanının çevresinde ise polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. Buradaki tören bayrak tesliminin ardından sona erdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Samsun'da 19 Mayıs Coşkusu -1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement