Samsun'da Eğitim ve Tarıma Öncelik - Son Dakika
Yerel

Samsun'da Eğitim ve Tarıma Öncelik

Samsun\'da Eğitim ve Tarıma Öncelik

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Samsun'da Genel ve Katma Bütçeli Yatırımlar İçin İlk 6 Ayda 178 Milyon 554 Bin YTL Harcandığını, İlde Kurumlar Arası İşbirliğinin İstenen Çalışma Anlayışı Olduğunu ve Kamu Yatırımlarının Ekonomik, Verimli, Rasyonel ve Sürdürülebilir Olması Gerektiğini Söyledi.

07.08.2007 19:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Samsun'da genel ve katma bütçeli yatırımlar için ilk 6 ayda 178 milyon 554 bin YTL harcandığını, ilde kurumlar arası işbirliğinin istenen çalışma anlayışı olduğunu ve kamu yatırımlarının ekonomik, verimli, rasyonel ve sürdürülebilir olması gerektiğini söyledi.

2007 yılı 3. dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı DSİ Toplantı Salonu'nda Vali Güzeloğlu başkanlığında yapıldı. Genel ve katma bütçeli kurumların müdürlerinin ödenekler ölçeğinde yaptıkları yatırımlar ile bunların fiziki ve nakdi gerçekleşme oranı hakkında bilgi verdiği toplantıda, kurumlar arası koordinasyon gerektiren konular ele alındı.

Bazı köylerin ormanlık alan olarak bırakılan arazilerden dolayı kadastro istememesi, Bafra Ovası'nda kuyulardan çekilen suların deniz suyu olduğu ve toprağa zarar verdiği, bu bakımdan DSİ'nin yaptığı yatırımların Kızılırmak Deltası'na zarar vermemesine rağmen devreye alınmaması bürokrasisinden vazgeçilmesi ve Havza'nın su sıkıntısının çözümlenmesi noktasında belediyenin DSİ'yle işbirliği yaparken yükümlülüğünü yerine getirmesi konuları gündeme oturdu.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, kurum müdürlerine "Aksaklıkları giderin" talimatı verirken, 2007 yılının ilk 6 ayını da değerlendirdi. Genel ve katma bütçeli kuruluşların ilde 84 büyük projeyi yürüttüğünü, bu projelerin toplam bedelinin 3 milyar 142 milyon 683 bin 899 YTL olduğunu belirterek, "Geçtiğimiz yıllarda bu yatırım ödeneğinin 1 milyar 79 milyon YTL'si harcanmış. Bu yıl içinde de 454 milyon YTL'lik kısmı harcanmak üzere kurumlara aktarılmıştır. Şu an itibariyle harcanan rakam 178 milyon 554 bin YTL civarında" dedi.

Yılın ilk 6 ayında yatırımlar ölçeğinde nakdi gerçekleşme oranının yüzde 40, işin gerçekleşme oranının da yüzde 50 olduğunu kaydeden Güzeloğlu, "Şüphesiz bir kısım işin geriden gelen yıllardan devam etmesi bu yılki harcamayla fiziksel gerçekleşme arasındaki farkı ortaya koymaktadır. Genel anlamda değerlendirildiğinde genel ve katma bütçeli kuruluşların proje ve işlemleri ile bunların bedelinin toplamının mahalli idarelerden fazla olduğu açıktır. 2007 yılı yatırım gerçeği ve harcamaları açısından da bu görülmektedir. Sektörel açıdan analiz yaptığımızda eğitim sektörünün 22 projeyle en önde gelen yatırım sektörü olduğu, bunu tarım sektörünün 14 projeyle izlediği görülmektedir. Yine proje bedelleri açısından değerlendirildiğinde en yüksek proje bedelinin ulaştırma sektöründe olduğu ve bunu tarım sektörünün izlediği ortadadır" diye konuştu.

Samsun'da bu yıl kamu yatırımlarında özellikle eğitim sektöründe olmak üzere planlı bir işbirliğinin gerçekleştirildiğini, ihale süreçlerinin çok önceden planlandığını, buna bağlı olarak hızlı ve süratli bir şekilde yatırımın gerçekleştirilmesinde sonuca ulaşıldığını hatırlatan Güzeloğlu, şöyle konuştu:

"Bayındırlık İl Müdürlüğü'nün merkezi tüm yatırımlarda başarılı performans sergilediği, kamu kurumlarının da işbirliği ve dayanışma içersinde yatırımların gerçekleştirilmesinde ve süre olarak en kısa sürede tamamlanmasında özverili davranıldığını görmekteyiz. Bu istenen ve olması gereken işbirliği ve karşılıklı çalışma anlayışıdır. Tüm kamu yatırımlarını planlarken ve gerçekleştirirken planlamadan tamamlamaya kadarki tüm evrelerde egemen olması gereken temel felsefe ekonomik, verimli, rasyonel ve sürdürülebilir bir yatırım olmasıdır. Gerek yerel gerekse genel ölçekte düşünülen, tasarlanan ve kurgulanan tüm yatırımlar için önceliklerimiz ve olmazsa olmazlarımız bunlardır. Ülkemizin kaynaklarını kullanırken, yatırıma konu ederken ve yatırımı planlama sürecinde değerlendirirken temel veriler bu çerçevede gerçekleşmelidir."

(AG-SA)

07.08.2007 19:32 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Samsun'da Eğitim ve Tarıma Öncelik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement