Samsun Liseliler, Birleşmiş Milletler Simülasyonunda Liderlerin Yerine Geçip Ortadoğu'yu Tartıştı-Hd - Son Dakika
Güncel

Samsun Liseliler, Birleşmiş Milletler Simülasyonunda Liderlerin Yerine Geçip Ortadoğu'yu Tartıştı-Hd

Liseliler, Birleşmiş Milletler simülasyonunda liderlerin yerine geçip Ortadoğu'yu tartıştıSAMSUN'da Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından düzenlenen ve Model Birleşmiş Milletlerin oluşturulduğu konferansta 142 öğrenci 4 İngilizce ve 2 Arapça komitede dünya gündemiyle ilgili güncel...

07.04.2018 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Liseliler, Birleşmiş Milletler simülasyonunda liderlerin yerine geçip Ortadoğu'yu tartıştı

SAMSUN'da Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından düzenlenen ve Model Birleşmiş Milletlerin oluşturulduğu konferansta 142 öğrenci 4 İngilizce ve 2 Arapça komitede dünya gündemiyle ilgili güncel konuları ele aldı. Öğrencilerin dünyada iz bırakmış 19 lideri temsil ettiği ve 'Ortadoğu' konusunun ele alındığı komitede tartışmalar yaşandı. Ayrıca öğrenciler başka bir komitede Filistin'le ilgili haber sunan bir gazetecinin İsrail askerlerleri tarafından engellenmesinin canlandırılması sonrasında ifade ve basın özgürlüğü konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından 'ATAMUN' konferansı düzenlendi. Model Birleşmiş Milletlerin oluşturulduğu konferansta 4 İngiliz ve 2 Arapça komite düzenlendi. 142 öğrencinin katıldığı programda öğrencilerin yer aldığı Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik Komitesi 'siber savaşlar', UNESCO komitesi 'ifade ve basın özgürlüğü, gazeteci güvenliği için çevre oluşturmak', Özel, Politik ve Bağımsızlık Komitesi 'Keşmir problemi', Öncüler Komitesi 'Ortadoğu' konularında İngilizce çalışma yaparken iki Arapça komitede ise global terör sorunu ile Kudüs konusu ele alındı. Konferans 19 Mayıs Gençlik Merkezi'nde yapıldı.

Komitelerde öğrenciler temsil ettikleri ülkelerin anlayışına ve politikalarına uygun olarak belirlenen senaryolarda ve konularda görüş bildirdi. Bu sırada ciddi tartışmalar ve fikir alışverişleri de yaşandı. Öte yandan Öncüler Komitesi'nde yaptıkları çalışmalar ile dünyaca tanınan liderleri her bir öğrenci temsil etti. 2'inci Abdülhamit, John F. Kennedy, Mahatma Gandhi, İmam Khomeını, Benito Mussolini, Alija İzetbegovic, Yaser Arafat, Saddam Hussein, Kraliçe Victoria, Otto Von Bismarck, Gamal Abdel Nasser gibi isimleri canlandırarak fikirlerini ortaya koyan öğrenciler masanın ortasında yer alan harita üzerinde 'Ortadoğu' konusunda sert geçen tartışmalar yaptı. Öğrenciler, temsil ettikleri 19 ismin fikirlerine ve politikalarına uygun şekilde değerlendirmelerde bulundu. UNESCO komitesinin 'ifade ve basın özgürlüğü, gazeteci güvenliği için çevre oluşturmak' konusunda çalışması sırasında temsili bir gazeteci odada haber sunarken kamuflaj kıyafetli ve ellerinde oyuncak silahlar bulunan temsili İsrail askerleri odaya girip, gazeteciyi zorla dışarı çıkardı. Temsili bu durum sonrasında öğrenciler, basın özgürlüğü konusunda ülkeleri temsilen görüş bildirip basın ve ifade özgürülğünü tartıştı.

142 öğrencinin katıldığı ve 5-8 Nisan arasında gerçekleştirilecek konferans programı ile ilgili bilgi veren İngilizce öğretmeni Ahmet Boylu, "Bu konferans gerçek birleymiş milletlerinin lise öğrencileri tarafından gerçekleştirilen simülasyonu. Türkiye'de İstanbul'da bu etkinlik yapılıyor ancak bizim yaptığımız bu çalışma Anadolu'da ilk olma özelliğini de taşıyor. Bizim kendi öğrencilerimizin yanı sıra 9 farklı ilden 20 öğrenci de konferansta yer alıyor. Bu konferansı düzenlerken konularımızı güncel konulardan seçtik. Komitelerde öğrencilerimiz ülkeleri temsil ediyor ve o ülkenin bakış açısıyla konuyu değerlendirip çözüm önerisi bulmaya çalışıyor. Bir başka komitede ise farklı zamanlarda yaşamış dünyada iz bırakmış liderleri temsil eden öğrencilerimiz Ortadoğu problemine çözüm bulmaya çalışıyorlar. Her oturumda farklı senaryolar üzerinden liderleri temsilen öğrenciler tartışmalar yapıyor" diye konuştu.

Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi, konferans genel sekreteri Fatma Tunçer, "Bu etkinlikler öğrencilerin bilinçlenmesini, dünyadaki bu kadar çok problemle ilgili çözüm önerileri bulmalarını sağlıyor. Ayrıca komiteler Arapça ve İngilizce olduğu için dillerini de geliştirmelerine imkan sağlıyor" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Samsun Liseliler, Birleşmiş Milletler Simülasyonunda Liderlerin Yerine Geçip Ortadoğu'yu Tartıştı-Hd - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu
    00:51 Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu

    Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç'taki Kızılay Yaşam Merkezi'nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti.

  • Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı
    00:51 Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde Uğurevler Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Tartışmanın büyümesi üzerine kimliği belirlenemeyen şüpheli ya da şüpheliler tarafından tüfekle ateş açıldı ve E.Y, B.Y. ve F.S. yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralılar Kayseri Devlet Hastanesine kaldırıldı. Polis, kaçan zanlıları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı
    00:48 Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı

    Burdur'da köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda 1 kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı hastaneye kaldırılırken, polis ve jandarma ekipleri şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü
    00:47 Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi olarak elektrik kontağı gösterildi. İtfaiye ekipleri yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarına başladı.

  • Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti
    00:43 Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti

    Anadolu Efes Erkek Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi 32. hafta müsabakasında deplasmanda İspanya temsilcisi Baskonia Vitoria-Gasteiz'i 97-76 yenerek galibiyet elde etti. Anadolu Efes, ligdeki konumunu 10. sıraya yükseltirken, Baskonia Vitoria-Gasteiz ise 9. sırada kaldı.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı
    00:39 Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı

    Burdur'un Çendik Köyü'nde, köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda bir kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı, Burdur Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve hayati tehlikesi bulunması üzerine Isparta Şehir Hastanesi'ne sevk edildi. Polis ve jandarma ekipleri, olay yerinden kaçan şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü
    00:39 İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü

    İstanbul'da boşanma aşamasındaki eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen kadının cenazesi, Samsun'un Asarcık ilçesinde defnedilecek. Silivri'de yaşanan olayda, Osman Ö. ile eşi Emine Ö. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüşmüş, Osman Ö. eşini bıçaklayarak kaçmıştı. Emine Ö. ise hastaneye kaldırılsa da kurtarılamamıştı. Şüpheli Osman Ö. ise polis tarafından yakalanmıştı.

  • Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu
    00:38 Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu

    Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan çöplük alanda çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek dumanların gökyüzünü kaplamasına neden oldu. Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü.

  • Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği
    00:35 Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği

    Yeşilçam'ın 'Sultan'ı Türkan Şoray, eski rol arkadaşı Kadir İnanır'ın hastaneye kaldırılmasının ardından geçmiş olsun dileklerini iletti. İnanır'ın sağ tarafının felç olduğu tespit edilmişti.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.


Advertisement