Samsun Prof.dr.atasoy Parmak İzi Birinci Kuşak Delil - Son Dakika
Güncel

Samsun Prof.dr.atasoy Parmak İzi Birinci Kuşak Delil

Samsun Prof.dr.atasoy Parmak İzi Birinci Kuşak Delil

Prof.Dr.Atasoy : Parmak izi birinci kuşak delil İlker AKTAŞ/ SAMSUN, (DHA)- SAMSUN Canik Başarı Üniversitesi Başarı Genetik (Başgen) Kulübü'nün düzenlediği sempozyuma katılan Prof.Dr.Sevil Atasoy, "Parmak izi, ayak izi, ayakkabı izi, lastik izi ya da balistik mermi karşılaştırması gibi deliller birinci kuşak delillerdir" dedi.

20.04.2015 14:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof.Dr.Atasoy : Parmak izi birinci kuşak delil

İlker AKTAŞ/ SAMSUN, (DHA)- SAMSUN Canik Başarı Üniversitesi Başarı Genetik (Başgen) Kulübü'nün düzenlediği sempozyuma katılan Prof.Dr. Sevil Atasoy, "Parmak izi, ayak izi, ayakkabı izi, lastik izi ya da balistik mermi karşılaştırması gibi deliller birinci kuşak delillerdir" dedi.

Canik Başarı Üniversitesi Başgen Kulübü tarafından 'Adli Bilimler Sempozyumu' düzenlendi. Anemon Otel'de gerçekleşen toplantıya İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü öğretim üyesi Prof.Dr. Sevil Atasoy da katıldı. Sempozyumda özellikle yeni suçlar, deliller ve yeni mücadele teknikleri üzerine yoğunlaşacaklarını belirten Prof.Dr. Sevil Atasoy, "Bildiğiniz gibi parmak izi, ayak izi, ayakkabı izi, lastik izi ya da balistik, mermi karşılaştırması gibi deliller birinci kuşak deliller olarak adlandırılıyor. Şimdilerde artık bir tarafta mobese kamera görüntüleri ya da insansız hava araçlarının bulunduğu bir dünyada yoğun bir şekilde internetin kullanıldığı ve giderek eşyaların üzerinde dahi bulunan alıcı vericiler sayesinde her şeyimizle birbirimize bağlanacağımız bu dünyada yeni suçların oluşacağı muhakkak. Bu yeni suçlarda büyük ölçüde adli bilişim uzmanları tarafından aydınlatılacak. Ancak bu yeni suçların delillerinin toplanması, bunların hukuka uygun olması, bunların insan haklarını ihlal etmemesi içinde elimizden geleni yapmak ve şimdiden önlemlerimizi almak zorundayız? dedi.

Tokyo seferi öncesi THY uçaklarının tuvaletinde 1 ayda 5'inci kez 'bomba' notu bulunmasıyla ilgili kağıtta parmak izine rastlandığı ve bunu yapan kişilerin ortaya çıkıp çıkamayacağı sorusuna Prof. Dr. Atasoy, şöyle cevap verdi:

"Bildiğiniz gibi parmak izleri her zaman mukayese edilmeye elverişli değildir. Kısmi parmak izleri de olur. Ama unutulmaması gerekir ki parmak izinden dahi DNA elde edebilecek ve kişinin herhangi bir madde etkisinde olup olmadığını hesaplayacak tekniklere artık sahibiz. Türkiye'de de bu gelişmeleri yakinen takip ediyor ve laboratuvarların da bu olanaklara sahip. Dolayısı ile o parmak izin çok şeyler anlatıyor. Bu parmak izinin sahibi bulunur ama toplumla paylaşılır mı paylaşılmaz mı bilemiyorum. Çünkü bazen soruşturmaların sağlığı gereği ayrıntıların hepsi toplumla paylaşılmaz."

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Samsun Prof.dr.atasoy Parmak İzi Birinci Kuşak Delil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi
    23:42 İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de kız isteme kavgasında silahlı saldırı: 1 yaralı
    23:24 Kayseri'de kız isteme kavgasında silahlı saldırı: 1 yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız isteme esnasında çıkan silahlı kavgada bir kişi yaralandı. Kız istemeye giden bir kişi ile aile arasında çıkan tartışmanın büyümesi üzerine saldırgan, yanında getirdiği pompalı tüfekle kızın abisine ateş etti. Yaralanan kişi hastaneye kaldırılırken, saldırgan ise polis tarafından gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.


Advertisement