Sanal Gerçeklik Ortamında Sınav Kaygısı ile Baş Etme Projesi - Son Dakika
Güncel

Sanal Gerçeklik Ortamında Sınav Kaygısı ile Baş Etme Projesi

Mebitech Bilişim AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Ersan, Sanal Gerçeklik Ortamında Sınav Kaygısı ile Baş Etme Projesine ilişkin, sınav kaygısı olan öğrencinin, sanal gerçeklik başlığı kullanarak sanal gerçeklik ortamında ilgili yazılımın yardımı ile bu kaygıyla baş etmeyi öğreneceğini bildirdi.

09.11.2017 09:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mebitech Bilişim AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Ersan, Sanal Gerçeklik Ortamında Sınav Kaygısı ile Baş Etme Projesine ilişkin, sınav kaygısı olan öğrencinin, sanal gerçeklik başlığı kullanarak sanal gerçeklik ortamında ilgili yazılımın yardımı ile bu kaygıyla baş etmeyi öğreneceğini bildirdi.

Ersan, Sanal Gerçeklik Ortamında Sınav Kaygısı ile Baş Etme Projesine yönelik yaptığı açıklamada, sanal gerçeklik teknolojisinin eğitim, simülasyon, oyun gibi farklı amaçlar için kullanılabilen, yalnızca bugünün değil geleceğin teknolojisi olduğunu belirterek, bulut bilişim ve sanal gerçeklik kullanılarak sınav kaygısının giderilmesinin mümkün olduğunu, bu projede sınav kaygısı olan öğrencinin, sanal gerçeklik başlığı kullanarak sanal gerçeklik ortamında ilgili yazılımın yardımı ile sınav kaygısıyla baş etmeyi öğreneceğini kaydetti.

Mebitech olarak insanlığın yararına çözümler geliştirme amacıyla en güncel sanal gerçeklik teknolojilerini kaygıların tedavi edilmesine ve kaygılarla başa çıkmaya yönelik kullanmayı hedeflediklerini ifade eden Ersan, şunları aktardı:

"Bu hedef doğrultusunda yaptığımız araştırmalar sınav kaygısının ülkemizde ve dünyada yaşanan ortak bir toplum sağlığı sorunu olduğunu gösterdi. Sınav kaygısı öğrencileri ve ailelerini olumsuz etkileyen ciddi bir problem olarak çözüm beklemektedir. Öğrenciler sınava girmekten endişe duyuyorlar. Sınav öncesi ve sınav esnasında farklı ortamlarda duydukları sınav kaygısı, öğrencilerin sınav başarılarını yüzde 25'e varan oranda azaltıyor. Sınav performansındaki bu ciddi azalma üniversite sınavı gibi öğrencilerin hayatlarının geri kalanını etkileyecek merkezi ve önemli sınavlarda hayati önem taşıyor.

Bu önemin bilinciyle sınav kaygısının sanal gerçeklik ortamında tedavi edilmesi ile ilgili ilk Ar-Ge çalışmalarımıza 2016 yılı mayıs ayında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği ile Başkent Üniversitesi Psikoloji Anabilim dallarından akademik danışmanların katılımları ile başlanıldı. Yaklaşık altı ay süren ön analiz çalışmaları boyunca sanal gerçeklik teknolojilerinin sınav kaygısı ile baş etmede nasıl kullanılabileceği ile ilgili araştırmalar yapıldı. Yapılan araştırmalar sanal gerçeklik teknolojisinin daha önce sınav kaygısı ile baş edilmesinde kullanılmadığını ve teknolojinin doğru kullanıldığında öğrencilerin sınav başarılarını olumlu etkileyecek derecede kaygılarını yenebileceklerini gösterdi."

Ersan, 2017 Temmuz ayı itibarıyla projede yer alan pilot senaryolarının gerçekleştirilmesine başlanıldığını anlatarak, "Bu senaryolardan iki tanesi tamamlandı. Proje kapsamında sınav kaygısı olan öğrenciler taktıkları gözlükler ile kendilerini 3 boyutlu bir sanal gerçeklik ortamında buluyorlar. Bu ortamda eğitimli bir danışman (psikolog) eşliğinde sınav kaygılarını tetikleyecek ortamlara maruz bırakılıyorlar. Bu ortam sınav öncesi, sınav sonrası gibi farklı senaryolardan oluşabiliyor." ifadelerini kullandı.

Seans sırasında öğrencinin 3 boyutlu ve gerçeğe son derecede yakın bir ortamda sınavla ilgili bir senaryonun bir parçası olduğunu bildiren Ersan, "Öğrencilerin kaygı seviyelerinin ölçümü gerçek zamanlı olarak sensörlerle toplanıyor. Kaygıyı izleme amacıyla nabız değerleri kullanılıyor. Öğrencilere sanal gerçeklik ortamında katıldıkları senaryolarda kaygılarını nefes alıp verme alıştırmaları ile kontrol altına almaları öğretiliyor. Projenin gerçekleştirilmesi Ar-Ge bölümü bilgisayar mühendisleri tarafından yapılıyor. Bulutta, farklı platformlarda çalışacak yazılım Mebitch tarafından geliştirilmiş alt yapı yazılımı ROBE'u kullanmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sanal Gerçeklik Ortamında Sınav Kaygısı ile Baş Etme Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement