Sanat Alanındaki Çalışmalar İslam Dünyasıyla Bağı Güçlendirir" - Son Dakika
Kültür Sanat

Sanat Alanındaki Çalışmalar İslam Dünyasıyla Bağı Güçlendirir"

Mısırlı şair, romancı ve tercüman Arif Hudayri, "Türk şairlerin İngilizce'ye çevrilmiş metinlerinin çok güçlü olduğunu gördüm. Bunların bir an önce Arapça'ya da çevrilmesi gerekiyor.

22.06.2017 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SAMET DOĞAN - Mısırlı şair, romancı ve tercüman Arif Hudayri, "Türk şairlerin İngilizce'ye çevrilmiş metinlerinin çok güçlü olduğunu gördüm. Bunların bir an önce Arapça'ya da çevrilmesi gerekiyor. Türk edebiyatının önemli isimlerini Arapça'da görmek istiyoruz." dedi.

Hudayri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, edebiyatçı kimliğinin yanı sıra üniversitede eğitim verdiğini dile getirdi. Bugüne kadar ABD, Kore ve Malezya'daki bazı üniversitelerde ders verdiğini kaydeden Hudayri, "Şimdi de Brunei Darussalam'da edebiyat dersleri ve tercüme üzerine eğitim veriyorum." diye konuştu.

Arif Hudayri, edebiyata ilgisinin çocukluktan başladığına işaret ederek, "Edebiyat alanındaki kişisel serüvenimde beni iki öğretmenim etkiledi. Birincisi ilkokuldaki şair olan Arapça öğretmenimdi. İkincisi ise edebiyatla yakından ilgilenen lisedeki Fransızca öğretmenim. Bu iki kişinin edebiyatım üzerinde büyük emekleri var." ifadelerini kulandı.

Zamanla roman, öykü ve şiirler yazmaya başladığını kaydeden Hudayri, romanlarının İngilizce'ye çevrildiğini ve ilerleyen yıllarda İngilizce metinler de kaleme aldığını dile getirdi.

Yazar Hudayri, kaleme aldığı öykü kitaplarının 18 dile çevrildiğinin altını çizerek, kendine özgü bir üslupla yazdığı tasavvuf şiirlerinin de Fransızca'ya çevrildiğini aktardı.

" Dante, şiirin çevrilemeyeceğini iddia eder"

Arap dünyasını etkileyen önemli yazarlardan Mustafa Lütfi el- Menfaluti'nin kendisini de derinden etkilediğini aktaran Hudayri, şiir konusunda dünyanın farklı bölgelerinden örnekler okusa da Endülüs dönemi şiirlerinden etkilendiğini, şiir dünyasının şekillenmesinde ise Suriyeli şair Nizar Kabbani'nin büyük rol oynadığı bilgisini verdi.

Hudayri, şiir çevirmenin kendisi için de hem tartışmalı bir konu hem güç olduğunu sözlerine ekleyerek, "Korece, İspanyolca, Farsça, İngilizce ve Malayca'dan Arapça'ya şiir tercümeleri yapıyorum. Edebi çeviride en zor alan şiir çevirisidir. Dante, şiirin çevrilemeyeceğini iddia eder. Aynı zamanda Arap edebiyatının temel taşlarından biri olan Cahiz de Arapça yazılan şiirlerin başka dillere çevrildiğinde fonetik sırrını kaybedeceğini söyler." değerlendirmesinde bulundu.

İslam dünyasında sanat ve edebiyata değer verilmemesinin ağır bedelleri olduğuna dikkati çeken Hudayri, şunları kaydetti:

"İslam dünyasının sorunlarını edebiyatla çözebileceğine inanıyorum. Edebiyat kendi içerisinde çağlardan çağlara mesajlar taşır. Dünyanın pek çok yerinde, şiir sosyal yaraları iyileştirici rol oynar. Biz sanata eğildikçe ince bir ruh taşımaya başlıyoruz. Bu yüzden gençlerimizin edebiyata ve sanata yaklaşması gerekiyor. Çünkü şiir, cesaretten, onurdan, ahlaktan, dürüstlükten, vatan sevgisinden ve aşktan bahseder. Özellikle çocuk edebiyatına çok önem vermemiz gerekiyor. Her şey çocuklukta başlıyor. Bunun için de onlara edebiyat aşılayabilecek anne ve babalara ihtiyacımız var."

" Türkiye, İslam dünyasında kendi ayakları üzerinde duran bir ülke"

Arif Hudayri, Türk edebiyatının dünyada önemli bir yere sahip olduğunun altını çizerek, "Türk edebiyatı çok derin köklere sahip. Arap, Fars ve Türk edebiyatını birbirinden ayıramayız. Aralarında çok fazla geçişkenlikler bulunuyor. Daha önce farklı yerlerde karşılaştığım Türk şairlerin İngilizce'ye çevrilmiş metinlerinin çok güçlü olduğunu gördüm. Bunların bir an önce Arapça'ya da çevrilmesi gerekiyor. Türk edebiyatının önemli isimlerini Arapça'da görmek istiyoruz." dedi.

Türkiye'nin bölgesel güç olma yolunda hızla ilerlediğini sözlerine ekleyen Hudayri, "Türkiye bize göre İslam ülkeleri arasında kendi ayakları üzerinde durmayı başarabilen bir ülke. Ekonomik anlamda da üniversiteleri de çok güçlü. Türk gençlerinin eğitime ve öğretime önem vermeleri gerekiyor." ifadelerine yer verdi.

Hudayri, gençlerin özellikle kültür ve sanat alanında yapacağı çalışmalar sonucu, İslam dünyasıyla aradaki bağın güçleneceğini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Sanat Alanındaki Çalışmalar İslam Dünyasıyla Bağı Güçlendirir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali
    12:49 Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali

    Çin'in doğusundaki Shanghai kentinde bulunan Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali diye de bilinen Huazhao Festivali, ziyaretçilere geleneksel Çin kültürüne dair sürükleyici bir deneyim sunuyor.

  • Fen Bilgisi Öğretmeni, Osmaniye'deki Kuş Cennetinde 195 Farklı Türü Fotoğrafladı
    12:10 Fen Bilgisi Öğretmeni, Osmaniye'deki Kuş Cennetinde 195 Farklı Türü Fotoğrafladı

    Fen bilgisi öğretmeni Halil İbrahim Alagöz, görev yaptığı kentlerde kuş türlerini fotoğraflayarak yüksek lisans tezini tamamladı. Osmaniye'deki Kastabala Kuş Cenneti'nde 195 farklı türün fotoğraflarını çeken Alagöz, kuş fotoğrafçılığını hobi olarak başladığı Kahramanmaraş'tan Muş'a ve son olarak Osmaniye'ye taşıdı. Tez çalışması için Kastabala Sulak Alanı'ndaki kuş türlerini belirleyen Alagöz, 1,5 yılda 195 kuş türünün fotoğrafını çekti. Alagöz, kuşların tanınması ve korunması için çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

  • 11:40 "Çingene Kızı" bayram tatilinde ziyaretçi sayısında rekor üzerine rekor kırdı

    Başta "Çingene Kızı" mozaiği olmak üzere birçok önemli esere ev sahipliği yapan Zeugma Mozaik Müzesi, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde yaklaşık 40 bin kişiyi ağırladı.

  • İranlı turistler Van'da halay çekmeyi öğreniyor
    11:37 İranlı turistler Van'da halay çekmeyi öğreniyor

    İranlı turistler, Van'a tatil için gelen İranlı turistler, sosyal hayata uyum sağlamak için halay çekmeyi öğreniyor. Alışveriş yaparak esnafa destek olan turistler, akşamları eğlence merkezlerinde gönüllerince eğleniyor ve Kürtçe müzik eşliğinde halay çekiyor.

  • Sivas Atatürk Kongre Müzesi'nde Yöresel Kıyafetler Sergileniyor
    11:37 Sivas Atatürk Kongre Müzesi'nde Yöresel Kıyafetler Sergileniyor

    Sivas'ta bazıları halen kırsal kesimdeki kadınlar tarafından günlük hayatta kullanılan yöresel kıyafetler, Atatürk Kongre Müzesi'nde oluşturulan alanda cansız mankenlerin üzerinde sergileniyor. Müze Müdürü İlker Deveci, Milli Mücadele döneminde Sivaslı kadınların yaşantısını sergilemek amacıyla Milli Mücadele döneminde Sivas ve yörelerinde kadınların giydiği kıyafetleri sergilediklerini belirtti. Müzede 300'e yakın kıyafet sergileniyor ve Sivas Olgunlaşma Enstitüsü'nde kıyafetlerin benzerlerinin dikildiği bilgisi verildi.

  • Zonguldak'ta Otizmli Bireyler ve Aileleri Tiyatro ve Halk Oyunlarıyla Sosyalleşiyor
    11:17 Zonguldak'ta Otizmli Bireyler ve Aileleri Tiyatro ve Halk Oyunlarıyla Sosyalleşiyor

    Zonguldak'ta otizmli bireyler ve aileleri, tiyatro ve halk oyunları eğitimi alarak sosyal hayata aktif katılım sağlıyor. Karaelmas Otizmli Bireyler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan 'Onlara Farklılıklarıyla Değil İsimleriyle Seslen' projesi kapsamında, otizmli bireyler ve aileleri tiyatro oyunları ve halk oyunları gösterimi için çalışmalar yapıyor. Proje sayesinde otizmli bireylerin özgüveni gelişirken, aileler de sosyalleşme imkanı buluyor. Ekip, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü binası tiyatro salonunda sahne alacak.

  • Nazilli Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu Bahar Konserine Davet Ediyor
    11:07 Nazilli Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu Bahar Konserine Davet Ediyor

    Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, tüm Nazillileri, Nazilli Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu tarafından gerçekleştirilecek olan Bahar Konserine davet etti.

  • Aksaray'da Kemal Sunal ve Yeşilçam izleri
    11:06 Aksaray'da Kemal Sunal ve Yeşilçam izleri

    1985 yılında çekilen 'Keriz' filminin Aksaray'ın Gücünkaya köyünde oynayan köy halkı, hatıralarını anlattı. Kemal Sunal'ın Türkiye'yi güldürdüğü ama kendi hiç gülmediği belirtildi. Filmin çekildiği köyde halen Yeşilçam'ın izleri görülebilmektedir.

  • Niğde Valisi ve çocuk izciler göçmen kuşları gözlemledi
    10:53 Niğde Valisi ve çocuk izciler göçmen kuşları gözlemledi

    Niğde Valisi Cahit Çelik ve çocuk izciler, Akkaya Barajı gölünde göçmen kuşları gözlemledi. Vali Çelik, gölde yaşayan 225 kuş türü olduğunu belirtti ve Niğde'nin doğal alanlarının Türkiye'deki en önemli illerden biri olduğunu vurguladı. Çocuklarla doğayla bütünleşme faaliyetlerine devam edeceklerini söyleyen Çelik, Emli Vadisi'nde bir kamp merkezi yapmayı planladığını da açıkladı.


Advertisement