Sanata Adanan Bir Ömürden Süzülenler - Son Dakika
Güncel

Sanata Adanan Bir Ömürden Süzülenler

Sanata Adanan Bir Ömürden Süzülenler

İSMEK, "İSMEK'in Ustaları" üst başlığıyla gerçekleştirdiği sergilerin ikincisini, sanatseverlerin beğenisine sundu.

12.03.2014 15:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları İSMEK, "İSMEK'in Ustaları" üst başlığıyla gerçekleştirdiği sergilerin ikincisini, sanatseverlerin beğenisine sundu. Mustafa Kemal Atatürk'ün imzasını stilize eden ve bilinen Atatürk portrelerini yapan Ressam- Kaligraf Etem Çalışkan'ın, 61 yıllık sanat hayatından süzülenler, "Sanata Adanmış Bir Ömür Etem Çalışkan" isimli sergiyle gün yüzüne çıkıyor. Aynı zamanda İSMEK'te kaligrafi eğitimleri veren Çalışkan'ın sergisi 17 Mart'a kadar açık kalacak.

İSMEK, her yıl gerçekleştirdiği genel sergilerden farklı olarak geçtiğimiz yıldan bu yana "İSMEK'in Ustaları" üst başlıklı sergiler düzenlemeye başladı. Bu sergilerin ikincisi olan "Sanata Adanmış Bir Ömür Etem Çalışkan" Sergisi, 10 Mart 2014 Pazartesi günü sanatseverlerle "Merhaba" dedi. Sergide Etem Çalışkan'ın 61 yıllık sanat hayatından süzülen 108 eser yer alıyor.

Hocası Emin Barın ile Anıtkabir'in duvarlarındaki yazıları yazan Etem Çalışkan'ı hepimizin hayatında esas önemli kılan, bugün hemen her yerde görmeye alıştığımız Mustafa Kemal Atatürk'ün yeniden yorumladığı M.K. Atatürk imzasıdır. Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve İstiklal Marşı'nın yazımını yapan ve fonda yer alan meşhur Atatürk portresinin de çizeri olan Çalışkan, aynı zamanda Kuran-ı Kerim'in Türkçe mealini yeni yazı ile yazmıştır.

İSMEK Türk İslam Sanatları İhtisas Merkezi'nde Kaligrafi eğitimi veren, önemli değerimiz Etem Çalışkan'ın sergisinde, 61 yıllık sanat hayatından süzülen önemli eserler yer alıyor. 17 Mart 2014'e kadar açık kalacak sergi, ücretsiz olarak Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilecek.

ETEM ÇALIŞKAN KİMDİR?

Gazeteci, Ressam, Hattat.

1928'de Tarsus'un Göçük Köyü'nde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Mersin'de tamamladı. Yükseköğrenimini İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Afis Bölümü'nde yaptı. Prof. Sabri Berkel'den desen, Prof. Emin Barın'dan yazı, Prof. Namık Bayık'dan afis ve grafik dersleri aldı. Anıtkabir'deki yazıtların yazılmasında Prof. Emin Barın'a yardımcı oldu. Gazeteciliğe 1954'te Yeni Sabah Gazetesi'nde ressam-kaligraf olarak başladı. Sonrasında Ankara'da Zafer ve Öncü gazetelerinde; İstanbul'da Hareket, Dünya, Akşam, Milliyet, Hürriyet gazetelerinde çalıştı.

1982 yılında Hürriyet Gazetesi'nden emekli olduktan sonra Milliyet Gazetesi'ne Türk büyüklerini çizdi ve bu çalışması albüm kitap olarak yayınlandı. Güneş Gazetesi'ne Kur-an'ın Türkçe anlamını, Sabah Gazetesi'ne Yunus Emre Divan'ını hazırladı. Çizgi röportajlar yaptı. 1954 yılında Yapı Kredi Bankası'nın 10. yıl afişi, Şükran Belgeleri, Diplomaları, Madalyaları'nı yaptı.

1980'li yıllarda Atatürk'ün 100. doğum yılının Maliye Bakanlığınca çıkarılan altın ve gümüş anı paraları, TBMM'ce yayınlanan 100. yıl kutlama afişleri, Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 yıldızın ifadesi olan tarihteki Türk Devletleri'nin PTT Genel Müdürlüğü tarafından bastırılan pulları, 1990 Yunus Emre Uluslararası sergi yılında Kültür Bakanlığı tarafından yayınlanan el yazması "Yunus Emre Albümü" de Etem Çalışkan'ın elinden çıktı.

Bu çalışmalarına 2000 yılında bir çalışmasını daha ekledi. Gazi Mustafa Kemal'in 15-20 Ekim 1927 tarihinde TBMM'de Cumhuriyet Halk Fırkası'nın 2. büyük kongresinde okuduğu büyük nutkunu, el yazması olarak harf harf yazdı.

Etem Çalışkan halen İSMEK Üsküdar Türk İslam Sanatları İhtisas Merkezi'nde Kaligrafi eğitimleri vererek öğrenciler yetiştirmeye devam ediyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sanata Adanan Bir Ömürden Süzülenler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement