Son dakika haberleri | RÖPORTAJ - Sanatçı Müfit Can Saçıntı dizi ve film sektörünü değerlendirdi - Son Dakika
Güncel

Son dakika haberleri | RÖPORTAJ - Sanatçı Müfit Can Saçıntı dizi ve film sektörünü değerlendirdi

Bir son dakika haberine göre Oyuncu, yönetmen ve senarist Müfit Can Saçıntı, dizi ve film sektörü ile yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde sektörün yaşadığı değişimleri anlattı.

17.11.2020 12:13  Güncelleme: 22:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Oyuncu, yönetmen ve senarist Müfit Can Saçıntı, dizi ve film sektörü ile yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde sektörün yaşadığı değişimleri anlattı.

"Mandıra Filozofu", "Yengen ve Şengen", "Yaşamak Güzel Şey", "Babamın Ceketi" ile Kovid-19 kısıtlamaları nedeniyle zor koşullarda çekilen "Maskeler de Düşer" filmlerine imza atan Saçıntı, Yüreğir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Film Akademisi'nin açılışı için geldiği Adana'da AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

SORU : "Şu an yeni projeleriniz var mı, anlatır mısınız?"

Müfit Can Saçıntı: "Şu an proje yapacak durumda değiliz. Korona belimizi kırdı. Bütün sektörlere darbe vurdu, sinema, tiyatro, müzik, sahne sanatları, dizi sektörü dahil. Çok sıkıntılı bir süreç. O süreçte ben bir şey çeksek, self servis bir film çeksek, sosyal mesafeyi koruyarak diye herkesin kendi sahnelerini çektiği bir film yaptım. 'Maskeler de Düşer' diye. İnternete koyduk ama açıkçası internette de beklediğimiz ilgiyi göremedik.

Şu an korona yüzünden bir şey üretemiyoruz. Kafada üretsek de gerçekte üretemiyoruz. İlk gösterimini 'sanal gala' diye duyurduk. Ücretsiz gösterdik ve aynı anda 12 bin kişi canlı izledi. Sonra 2 aydır 2,5 lira gibi cüzi bir miktarla izlettirmeye çalıştık. Aylık 1500 kişi de ücretli izledi. Şu an 14 bin civarı kişi izledi. Bir süre sonra dijital platformlara satamazsak YouTube'a ücretsiz koymayı düşünüyorum.

Şu an sadece hayal edebiliyoruz. Kafada proje üretebiliyorum, gerçek hayatta üretemiyoruz. Gerçekten her şey çok sıkıntılı. Mesela günlük ortalama seyirci sayısı seans başı 2,5'a düşmüş. Nereden nasıl üreteceğiz. Bir kabare yapayım diyordum şimdi seyirci sayısı 3'te 1'e düşmüş. Salon kiraları düşüyor mu, yok. Tam tersine bazı belediyelere ait salonlara zam yapılmış. Nasıl üreteyim, niye üreteyim?"

"Sağlık çalışanlarına organizasyonlarımda ömür boyu indirim düşünüyorum"

SORU: "Kovid-19 salgınıyla mücadelede büyük bir yükü omuzlayan sağlık çalışanlarına birtakım vaatleriniz vardı, bahsedebilir misiniz?"

Müfit Can Saçıntı: "Hala normal sürece dönemediğimiz için eğitim öğretim alanında da talep oluşturulursa, ilgisi olan varsa, senaryo, kurgu ve yönetmenlik kursu gibi şeyler sağlık çalışanlarına böyle bir vefa borcu ödemek istiyorum kendi adıma.

Onun dışında gösterilerimizde nasıl öğrenci indirimi oluyorsa sağlık çalışanı indirimi yapmayı düşünüyorum. Şu an tam sözümü yerine getiremiyorum, gösteri de yapamıyoruz. Sözümüz söz, sağlık çalışanlarına bundan sonra ömür boyu, kendi yaptığımız tüm organizasyonlarda indirim düşünüyorum."

"Dizi sektörü Türkiye'deki hiçbir sektörün başaramadığını başardı"

SORU: "Türk dizileri, ABD'den sonra en fazla ihraç edilen projeler haline geldi, bu konuda düşüncelerinizi alabilir miyiz?"

Müfit Can Saçıntı: "Zaman zaman onları geçtiğimiz oldu. Aslında dizi sektörü Türkiye'deki hiçbir sektörün başaramadığını başardı. Dünyada birinci olduğumuz dönemler de oldu. ABD ve Brezilya bir ve ikiydi, biz neredeyse amatör kümedeydik sonra geldik, gerilerden süper ligde şampiyon olduk, yani dünya kupasını aldık.

Sonra ne oldu kendi ayağımıza sıktık. Senaryoları yüzde 80 ucuza mal edebilmek için Kore uyarlamalarına başladık. Öyle bir noktaya geldik ki bugün bizi bir Kore senaryosu uyarlaması filmimiz Oscar yarışında temsil etmeye çalışacak. Niye yaptık bunu, senarist mi yok bu topraklarda, hikaye mi yok? Bu toprakların kültürünün hikayesinin kaçta kaçı Kore'de var. O zamanki rakamlarla uyduruyorum Türkiye'de senaryo 15-20 bin liraysa Kore senaryosunu 3 bin liraya alıyor. Bir milyonluk bütçe ama bu kadar küçük hesap olmaz. Oradan 10 bin lira kar edeceğim diye gidiyorsun Kore senaryosu alıyorsun. Bir açıklama daha yapıyorlar, 'Önümüzü görebiliyoruz. Kore'den hazır alınca 100 bölüm sonrasını görebiliyoruz' diye. Sonuçta o avantajı kaçırmadıysak bile durup dururken Korelileri ortak ettik işe. Biz kazanırsak Koreliler de kazanmış sayılacak."

SORU: "Başka ülkelerden senaryo almamak için yerli senaryolara destek verilmesi konusunda bir çalışma yapılmalı mı?"

Müfit Can Saçıntı: "Kapitalist sistemde patrondan bunu bekleyemezsin. Ben bunu konuşurken de eleştirmek, kızmak için değil, tespit olarak söylüyorum. İki tercih sebepleri var birincisi ucuz diye. Ama devlet olarak denilebilir ki yapımcıya, Sen yerli senaryo yaparsan şu vergide yüzde 10 indirim yapacağım.' Cazip hale getirirsen devlet olarak o da yerli senaryoyu tercih edeyim diyebilir."

"Kendi ismimle çağrılınca şaşırıyorum"

SORU: "Mandıra Filozofu olarak tanınıyorsunuz, böyle tanınmak hoşunuza gidiyor mu?"

Müfit Can Saçıntı: "Çok normal. Bir dizide oynadık, oradan hasbelkader bir şöhret yakaladık. Kendi adımla oynamadım ki halk da haklı olarak ne gördüyse öyle tanıdı. Beni Müfit diye tanıyanlar oluyor, Müfit deyince şaşırıyorum. Müfit bey diye hitap ettiklerinde nereden biliyorsunuz adımı diyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar, hiçbir şikayetim yok çok memnunum, çok normal. Dediğim gibi kendi ismimle çağrılınca şaşırıyorum. İsmimi nereden biliyorlar diye."

Son dakika haberleri | RÖPORTAJ - Sanatçı Müfit Can Saçıntı dizi ve film sektörünü değerlendirdi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Son dakika haberleri | RÖPORTAJ - Sanatçı Müfit Can Saçıntı dizi ve film sektörünü değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Düzce Gençlik Merkezi, Yunus Efendi İlkokulu'nu Renklendiriyor
    11:18 Düzce Gençlik Merkezi, Yunus Efendi İlkokulu'nu Renklendiriyor

    Düzce Gençlik ve Spor Müdürlüğüne bağlı gönüllü gençler, Yunus Efendi İlkokulu öğrencilerinin daha canlı ve enerjik dolu bir ortamda öğrenim görmesi için okulu renklendirdi. Gençlik Merkezi tasarım ekibi ve Genç Hemşireler topluluğu tarafından yapılan boyamalar, öğrencilerin dikkatini çekiyor.

  • Kırıkkale'de 9 Şüpheli Yakalandı, 7 İşlem Başlatıldı
    11:18 Kırıkkale'de 9 Şüpheli Yakalandı, 7 İşlem Başlatıldı

    Kırıkkale'de siber suçlarla mücadele çalışmaları kapsamında 9 şüpheli yakalandı ve 7 işlem başlatıldı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, sosyal medya hesaplarında suç unsuru tespit edilen 102 kullanıcıyı belirledi. Ayrıca, SİBERAY Projesi kapsamında düzenlenen etkinliklerde 160 vatandaş bilgilendirildi.

  • Pınar Karşıyaka Basketbol Süper Ligi'nde ikinci sırada
    11:18 Pınar Karşıyaka Basketbol Süper Ligi'nde ikinci sırada

    Pınar Karşıyaka, bu sezon Basketbol Süper Ligi'nde Fenerbahçe'den sonra en çok sayı üreten takım oldu. İzmir ekibi, 24 maçta 2 bin 118 sayı atarak, play-off mücadelesi için iyi bir konumda bulunuyor.

  • Tekirdağ'da Gizli Bölmede Kenevir Yetiştiriciliği Operasyonu
    11:17 Tekirdağ'da Gizli Bölmede Kenevir Yetiştiriciliği Operasyonu

    Tekirdağ'da jandarma ekipleri, bir adreste yaptıkları aramada evin gizli bölmesinde iklimlendirme yöntemiyle yetiştirilen kenevir ile karşılaştı. Yapılan operasyonda 2 kök kenevir bitkisi, esrar ve silahlar ele geçirildi. Olayla ilgili 1 şüpheli gözaltına alındı.

  • Milli Dartçı Süleyman Can Durmuş, Dünya Şampiyonluğunu Hedefliyor
    11:17 Milli Dartçı Süleyman Can Durmuş, Dünya Şampiyonluğunu Hedefliyor

    16 yaşındaki milli dartçı Süleyman Can Durmuş, 7 yıllık sporculuk kariyerinde 75 madalya kazandı. Türkiye'de katıldığı 82 müsabakanın yarısında şampiyonluğu elde eden Durmuş, dünya şampiyonası için antrenmanlarını sürdürüyor. Dart Milli Takım Antrenörü Halil Durmuş, yeğeni Süleyman'ın başarılarından gurur duyduğunu ve gelecek vaat eden bir sporcu olduğunu belirtti. Süleyman Can Durmuş ise dünya şampiyonasında ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

  • ASKİ, Ankara'da ızgara ve sel kapanı temizliği yaptı
    11:17 ASKİ, Ankara'da ızgara ve sel kapanı temizliği yaptı

    Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü ekipleri, son 3 ayda 73 bin 602 ızgara ve 699 sel kapanını temizledi. Alt geçitlerde bin 223 temizlik kontrolü yapılırken, Coğrafi Bilgi Sistemi'nde kaydı eksik olan 60 bine yakın ızgara da sisteme kaydedildi. Bu dönemde 482 noktada, 17 yeni sel ızgarası ve bin 648 yeni ızgara imal edildi.

  • Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün Hastaneden Taburcu Oldu
    11:17 Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün Hastaneden Taburcu Oldu

    Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, geçirdiği rahatsızlığın ardından yapılan tedaviye alerjik reaksiyon gösterince hastaneye yatırıldı. Bugün taburcu olan Başkan Ergün, dinlendikten sonra seçim çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

  • Depremde dükkanını kaybeden afetzede berberden seyyar çözüm
    11:16 Depremde dükkanını kaybeden afetzede berberden seyyar çözüm

    Hatay'da asrın felaketinde iş yeri yıkılan Hakan Mutlu, seyyar berberlik yaparak geçimini sağlıyor. Depremzede esnaf, müşterilerini evlerinde ve iş yerlerinde tıraş ederek ekmek parasını kazanıyor. Seyyar berberden faydalanan müşteriler ise berber dükkanı olmadığı için onu yanlarına çağırıyor.

  • TÜMOSAN Konyaspor Başkanı: Hedefimiz düşme tehlikesinden uzak kalmak
    11:15 TÜMOSAN Konyaspor Başkanı: Hedefimiz düşme tehlikesinden uzak kalmak

    TÜMOSAN Konyaspor Başkanı Ömer Korkmaz, kulübe verilen transfer yasağının yanlış değerlendirildiğini belirterek, hedeflerinin ligde düşme tehlikesinden uzak bir sıralamada kalmak olduğunu söyledi. Korkmaz, takımın güvenli bölgede kalmak için mücadele ettiğini ve şampiyonluğu belirleyebilecek güce sahip olduklarını ifade etti. Ayrıca taraftarlardan tribünleri doldurmalarını ve takıma destek vermelerini istedi.

  • Cam Kemik Hastası Esat Balcı, Tekerlekli Sandalyesiyle Seçmenlerle Buluşuyor
    11:15 Cam Kemik Hastası Esat Balcı, Tekerlekli Sandalyesiyle Seçmenlerle Buluşuyor

    Düzce'de yaşayan cam kemik hastası Esat Balcı, belediye meclis üyesi adayı olarak tekerlekli sandalyesiyle kapı kapı dolaşıp seçmenlerle buluşuyor. Balcı, engelleri ortadan kaldırmak ve farkındalık yaratmak için çalışmalar yapıyor.


Advertisement