Sanatın Duayeni Işık Saçıyor - Son Dakika
Güncel

Sanatın Duayeni Işık Saçıyor

Sanatın Duayeni Işık Saçıyor

Sanatın Çınarı M. Kamil Dürüst, Marmaris'i İhya Ediyor.

20.08.2010 13:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sanat Tarihi Araştırmacısı, fotoğraf sanatçısı, bestekar, müzikolog, yazar, ressam ve koleksiyoncu M. Kamil Dürüst, altı yıldan beri kaldığı Marmaris Belediyesi Dinlenme ve Huzurevi tesislerinde çalışmalarını sürdürüyor. Dürüst, huzurevine üç bini yabancı olmak üzere 13 binin üstünde kitap ve Osmanlı'dan bugüne 10 binin üzerinde bitmiş ve yarım kalmış bestenin notalarını bağışladı.

Muğla'nın Marmaris İlçesi'ne 1982 yılında yerleşen ve 15 yaşından itibaren resim yaparak sesini duyurduktan sonra fotoğrafçı, bestekar, koleksiyoner, yazar, müzikolog ve sanat tarihi araştırmacısı kimlikleriyle ansiklopedilere geçen M. Kamil Dürüst, 86 yaşına rağmen dur durak bilmeden çalışmalarına devam ediyor. Birikimlerini kitap haline getirmek için gece gündüz çalışmalarını sürdüren Dürüst, huzurevine 3 bini yabancı dilde olmak üzere 13 bin kitap, 10 bin adet genelde Klasik Türk Musikisi ve Tasavvuf müziği üzerine Osmanlı'dan bugüne yarım besteler, yüzlerce de ''Osmanlı Dönemi Türk Mimarisi ve Hatıraları' başlığı altında yaptığı araştırmalardaki belge ve fotoğraflarını bağışladı.

1924 yılında İstanbul Unkapanı'ndaki Fil Yokuşu'nda eski bir Osmanlı evinde doğan Dürüst, ticaretin yanı sıra sanatın hemen her koluyla yakından ilgilendi. Sultanahmet Ticaret Lisesi'ni bitirdikten sonra kontenjandan Güzel Sanatlar Akademisi'ne girdi. Burada resim alanında ismini duyuran Dürüst'ü, bir sergisini gezen İstanbul Fotoğraf Sanatçıları Kulübü (İFSAK) Başkanı Şinasi Barışçı kulübe üye yaptı ve böylece fotoğraf alanına geçti. Bu arada Sadettin Kaynak'tan müzik dersleri almaya başlayan Dürüst, özellikle Tasavvuf Musikisi'nin detaylarını öğrendi. Osmanlı dönemi mimarisi üzerine özellikle Balkanlar'da araştırmalar yaptı.

60 şarkı besteleyen ve bunlardan büyük bölümünün de güftesini yazan, 150 civarında tablo yapan ve 20 bine yakın da fotoğraf çeken M. Kamil Dürüst, 1986 yılında Marmaris'e yerleştiğini söyledi. Zamanın Belediye Başkanı İsmet Karadinç'in desteği ile ''Marmaris' adında 320 sayfa, A4 büyüklüğünde kuşe kağıda Türkçe, İngilizce, Almanca olarak bir kitap hazırladığını kaydeden Dürst, ''Kitaba koyduğumuz 220 fotoğrafın 180'ini ben çektim. Kitap Marmaris Belediyesi tarafından 2003 yılında ilçeye gelen yerli ve yabancılara hediye olarak verildi' dedi.

ALTI YILDIR HUZUREVİNDE

Marmaris Belediyesi tarafından 2004 yılında açılan İkinci Bahar Sosyal Tesisleri Dinlenme ve Huzurevi'ne 47 yıllık hayat arkadaşı Gönül Dürüst ile yerleşen Kamil Dürüst, şöyle konuştu:

''Şiir ve Beste isimli iki kızımdan 6 torunum var. Birlikte çok güzel günler yaşadık. Biz karı koca yaşlanınca zaten bir huzurevi ortamı istiyorduk. Çocuklarımla bu konuda önceden anlaşmıştık. Elimdeki belge ve bilgileri de belediyeye bağışlamıştım. Herkes hangi şartlarda kalıyorsa, ne kadar ücret ödüyorsa onu ödemek koşuluyla 6 yıldır burada mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşıyoruz. Gece veya gündüz canım ne zaman çalışmak isterse çalışma odasına, kütüphaneye ve sergi salonuna iniyorum. Burada çok mutluyum. Çünkü 1978 yılında kurduğum Fotoğraf Dostları Grubu, Marmaris Fotoğraf Dostları Derneği (MARFOD) oldu ve çalışmalarını da burada gerçekleştiriyor. Resim ve fotoğraf sergileri açıyoruz. Günlerim bu yaşta bile dolu dolu geçiyor daha ne olsun.'

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sanatın Duayeni Işık Saçıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement