Sanayicinin Yüzünü Güldüren Okul - Son Dakika
Ekonomi

Sanayicinin Yüzünü Güldüren Okul

Kayseri'de, sanayi sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda öğrenci yetiştiren teknik kolejin mezunları, aldıkları eğitim ve kazandıkları yeteneklerle sanayicinin yüzünü güldürüyor.

18.11.2018 12:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MURAT ASİL - Kayseri'de, sanayi sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda öğrenci yetiştiren teknik kolejin mezunları, aldıkları eğitim ve kazandıkları yeteneklerle sanayicinin yüzünü güldürüyor.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) hayırsever iş adamlarının katkılarıyla yaptırılan ve bir süre Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösterdikten sonra yönetimi Kayseri OSB'ye devredilerek koleje dönüştürülen mesleki ve teknik eğitim lisesi, sanayi sektörünün kalifiye eleman ihtiyacına dönük eğitim veriyor.

Bin 200 fabrikanın bulunduğu, 75 bin kişinin istihdam edildiği OSB'deki Özel Kayseri OSB Teknik Koleji'nde, modern teknolojik cihazlarla donatılan atölyelerde eğitim alan öğrenciler, bir yandan meslek öğrenirken diğer yandan bugünün sanayi teknolojisini yakından tanıma fırsatı buluyor.

Geçen yıl ilk mezunlarını veren okuldan diploma alan 137 öğrenciden 106'sı staj yaptıkları fabrikalarda işe başladı, 21'i üniversitelere kaydoldu.

"Fabrika sahipleri 'sözleşme yapalım mı?' diye bize geliyor"

Okul Müdürü Durmuş Payas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun "ara" değil, "aranan" nitelikli elemanlar yetiştirmek misyonuyla yola çıktığını ve bunu büyük ölçüde başardıklarını söyledi.

Okulun kolej olmasına rağmen buradaki eğitimin ücretsiz verildiğini belirten Payas, "Okulumuzu bu yapısıyla bir yıl önce devraldık. Bugün itibarıyla bin 500 öğrenci, 94 öğretmenle eğitim ve öğretime devam ediyoruz. Okulumuz 117 derslik, 6 bölüm ve 26 atölyeden oluşuyor." dedi.

Mevcut 6 bölümle kuruluş amaçlarına uygun gençler yetiştirdiklerini dile getiren Payas, şöyle devam etti:

"Biz, sanayicinin aradığı elamanı yetiştiriyoruz. Geçen sene 137 öğrenci mezun ettik. Bunlardan 106'sını işletmelere yerleştirdik. 21 öğrencimiz üniversiteyi kazandı, kalan 10 öğrencimiz ise ya aile şirketlerinde işe devam etti ya da üniversite sınavına hazırlanmak için işe başlamadı. Bu sene de 250 mezun vereceğiz. Öğrencilerimiz şu anda fabrikalarda bulunan tezgahları kullanabilecekleri eğitimi alıyor. Öğrencilerimiz bir yıl işletmede staj görüyor. Zaten 2 ay sonra fabrika sahipleri 'sözleşme yapalım mı?' diye bize geliyor."

"İşçi bulma kurumu gibi çalışıyoruz"

Payas, Kayseri'de 14 meslek lisesi bulunduğunu, bunların toplamının alamadığı kadar kayıt aldıklarını belirterek, "Bu sene 570 öğrencinin kaydını yaptık. Meslek lisesi olmamıza rağmen kısa sürede tercih edilen bir okul haline geldik." diye konuştu.

Mezunların takibini sürdürdüklerini anlatan Payas, şunları kaydetti:

"Mezunlarımızı işe yerleştirdik ama arkamızı dönmedik. Her çocuğumuzun kaydı var. Her zaman görüşme halindeyiz. Öğrenci işleri büromuz bu konuda aralıksız çalışıyor. Aynı zamanda işçi bulma kurumu gibi çalışıyoruz. Bin 260 iş yerinin merkezindeyiz. Buralarla kendi iş yerimiz gibi iç içeyiz. Dolayısıyla istediğimiz zaman çocuklarımıza iş bulmak gibi bir imkanımız var. Eğer siz yetiştirdiğiniz elemana güveniyorsanız işletmeci bunu çok iyi biliyor. Sektör üretmek zorunda. Bunun bilincinde hareket etmeye çalışıyoruz."

Hedef ikinci okul, 6 bin öğrenci

Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünün yaptırdığı bir anketin sonuçlarına göre yeni bölümler açtıklarını anlatan Payas, "Endüstriyel ürün tasarımı yapmak için tasarım bölümünü açtık. Orada da 120 öğrencimiz eğitime başladı. Yine anket sonucuna göre bilişim bölümünü açtık. Orada da öğrencilerimiz tamirle, tadille uğraşmıyor, veri tabanı yazılım alanında eğitim alıyor. Makine teknolojisi, metal teknolojisi, elektrik elektronik teknoloji ile mobilya ve iç mekan tasarımı bölümlerinde de eğitimlerimiz devam ediyor." diye konuştu.

Payas, öğretmen ve öğrencilerin dünyayla entegrasyonunu sağlamak amacıyla bazı projeler geliştirdiklerini de belirterek, şöyle dedi:

"AB projeleriyle gitmediğimiz ülke kalmadı. Öğrencileri, öğretmenleri oralara götürdük. Organize sanayi bölgesinde 75 bin kişi çalışıyor, bunlardan emekli olanlar olacak. Onların boşluklarını doldurmamız gerekiyor. Bin 500 öğrenciyle bunu karşılamamız mümkün değil. En az 2 bin 500-3 bin öğrenciyi burada tutmamız gerekiyor. Bunun için ikinci bir okul düşünüyoruz. Yerini hazırladık, bu sene temelini atarsak 1 yılda bitiririz. En az 5-6 bin öğrenciye ulaşmamız gerekir ki sanayicimize destek olalım."

Sanayicinin Yüzünü Güldüren Okul
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Sanayicinin Yüzünü Güldüren Okul - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement