Sanayinin teknolojik dönüşümü için yapılması gerekenler masaya yatırıldı - Son Dakika
Ekonomi

Sanayinin teknolojik dönüşümü için yapılması gerekenler masaya yatırıldı

Sanayinin teknolojik dönüşümü için yapılması gerekenler masaya yatırıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının teknoloji odaklı sanayi hamlesi kapsamında Gaziantep'te sanayinin teknolojik dönüşümü için yapılması gerekenler, verilecek destekler ve teşvikler yapılan toplantıyla değerlendirildi.

11.11.2019 12:47  Güncelleme: 12:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının teknoloji odaklı sanayi hamlesi kapsamında Gaziantep'te sanayinin teknolojik dönüşümü için yapılması gerekenler, verilecek destekler ve teşvikler yapılan toplantıyla değerlendirildi.

Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü binasında düzenlenen toplantıda, Gaziantep'te teknoloji sanayisi alanında yapılması gerekenlerle ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Davut Gül, yapılan çalışmayla Gaziantep'in daha ileriye gideceğini söyleyerek, "Ben Mustafa Varank bakanımıza, gelen bakan yardımcılarımıza, genel müdürlerimize, başkanlarımızın her birine tek tek teşekkür ediyorum. Gaziantep bu çalışmayla beraber inşallah bir adım daha ileriye gidecek, hem Türkiye'nin beklentilerini karşılayacak bir çalışma yapacak hem de şehrimizin ihtiyaçları olan sorunlar çözülmüş olacak. Toplantımızın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, kentin teknolojik olarak geliştirilmesi için görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, "Bugün hem Gaziantep'in teknolojik olarak geliştirilmesi hem de sanayi bölgeleri bakımından, sanayi tesisleri bakımından yeni hangi konseptlerin Gaziantep'te geliştirilmesi konusunda karşılıklı bir görüşme imkanı bulduğumuz için mutluluk duyduğumuzu söylemek istiyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin 100'üncü yılına dair ulusal hedefleri olduğunu ve bu hedeflere götürecek planların belirlendiğini ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır şunları söyledi:

"Türkiye'nin 11'inci kalkınma planı var. Hem bu 11'inci kalkınma planı hem de akabinde bizim 2023 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi'nde öngördüğümüz ulusal hedeflerimiz var. 2023 cumhuriyetimizin 100'üncü yılına dair ulusal hedefler ve bu hedefleri bizi götürecek yol haritalarını ana hatlarıyla belirlemiş durumdayız ve bu hedeflerin odağında hem kalkınma planında hem de sanayi ve teknoloji stratejisinde imalat sanayinin katma değerini yükseltme, imalat sanayinin milli gelirler içerisinde payını arttırma hedefi var. Son 10 aylık periyoda baktığımızda yüzde 16 buçuk imalat sanayi katma değer payı görüyoruz, milli gelir içerisinde. Biz bunu yüzde 21'e çıkarma hedefi koyduk. Bu tabi üzerinde çok uzun çalışmalar neticesinde koyulmuş bir hedef. İmalat sanayinin ihracatının 160 milyar dolar seviyesinden 210 milyar dolar üzerine çıkarılması, ihracatımızda orta yüksek ve yüksek teknolojilerin payının yüzde 40 seviyesinden yüzde 50 seviyesine çıkarılması, belki 4 yıllık süreçte iddialı hedefler ama aslında Gaziantep gibi potansiyeli yüksek şehirlerimize doğru dokunuşları yapabilir, buralarda doğru adımları atabilirsek bizim için inşallah ulaşılması zor hedefler olmayacak."

Dünya çapındaki AR-GE liderliği sıralamasında 2 bin 500 firma arasına Türkiye'den de firmalar sokmayı hedeflediklerini kaydeden Kacır, "İnsan faktörü çalışmaların zannediyorum özünde, temelinde olacak ama bunun yanında da tabi büyük ölçekli sanayi kuruluşlarımızın sayısını arttırabilmek ki Türkiye'de ölçek yükseltmekte, bizim sanayi ve teknoloji stratejimizin odağında yer alan bir mesele. Biz oradan dünya çapında AR-GE liderliği sıralamasında ilk 2 bin 500 firma arasına yeni firmaları dahil etmek, Unicorn dediğimiz milyar dolar değerlendirmeye ulaşmış, teknolojik şirketlerin Türkiye'den çıkartmak gibi hedefler de koyduk. Önümüzdeki dönem kamu desteklerinin, kamu teşviklerinin çok yaygın olarak uygulanması yerine daha seçici ama daha ayrıştırıcı özellikle sıklet yükseltme pozisyonu taşıyan, ölçek arttırma potansiyeli taşıyan girişimlerin, firmaların ayrıştırılarak, onlara daha odaklanmış destekler sunulması adına önemli olduğunu düşünüyoruz bu hedeflerin" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı gerçekleştirildi.

Toplantıya Gaziantep Valisi Davut Gül, Sanayi ve Teknoloji Bakan yardımcıları Mehmet Fatih Kacır ve Hasan Büyükdede, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GAÜN Rektörü Ali Gür, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektör Vekili Edibe Sözen, SANKO Üniversitesi Rektörü Güner Dağlı, bakanlığın genel müdürleri ve destek başkanları katıldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Sanayinin teknolojik dönüşümü için yapılması gerekenler masaya yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement