Sanko Üniversitesi Tıpta İnovasyon Buluşmaları 6 - Son Dakika
Güncel

Sanko Üniversitesi Tıpta İnovasyon Buluşmaları 6

Sanko Üniversitesi Tıpta İnovasyon Buluşmaları 6

SANKO Üniversitesi tarafından "Pandemi ve Sonrası İnovasyonun Yönü" ana başlığı altında "SANKO Üniversitesi Tıpta İnovasyon Buluşmaları 6" konulu uluslararası kongre düzenlendi.

12.06.2020 10:03  Güncelleme: 10:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SANKO Üniversitesi tarafından "Pandemi ve Sonrası İnovasyonun Yönü" ana başlığı altında "SANKO Üniversitesi Tıpta İnovasyon Buluşmaları 6" konulu uluslararası kongre düzenlendi.

Kongre Başkanları Prof. Dr. İlker Saygılı ve Prof. Dr. Zafer Çetin tarafından Microsoft Teams üzerinden düzenlenen kongreye, konusunda yetkin bilim insanları konuşmacı olarak katıldı.

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, açılış konuşmasında, Tıpta İnovasyon Buluşmalarının altıncısında birlikte olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Pandemi süreci nedeniyle dijital ortamda düzenlediğimiz kongremizi önümüzdeki yıl yüz yüze gerçekleştirerek, sizleri şehrimizin tarihi ve gastronomisinin güzellikleri ile de buluşturmayı umuyoruz" diyerek başladı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bayram, Genel Sekreter Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayşen Bayram'ın da katıldığı açılış konuşmasında, pandemi döneminde sağlık çalışanlarının yoğun bir tempoyla çalıştığına değinen Prof. Dr. Dağlı, "Vefat edenler oldu, tedavi görenler var. Kahraman sağlık çalışanlarımıza bu süreçte gösterdikleri özveri için teşekkür ediyor, aramızdan ayrılan sağlık çalışanlarımıza ve vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

"Üniversitemiz açıldığı yıldan bu yana düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz Tıpta İnovasyon Buluşmaları kongremizin, gelenekselleştiğini düşünüyorum" diyen Prof. Dr. Dağlı, şöyle devam etti: "Kongreleri düzenlerken hedefimiz; bilimsel buluşlar gerçekleştiren, geliştiren ve uygulamaya koyan farklı disiplinlerden bilim insanlarını bir araya getirerek deneyimlerini paylaşmalarını sağlamak, sanayimizin inovasyon süreçlerine ve yeni bilgi üretimine katkı sunmak, ülkemiz Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin oluşumuna katkıda bulunmak için paydaşların bir araya gelebileceği etkin bir ortam hazırlamak ve yarınlarımızın temeli gençleri, sağlık eğitiminde güncel ve etkin değişiklikler yapan araştırmacılar ile kongre ortamında bir araya getirmektir. Yeni nesil sağlık temalı bir üniversite olarak şuna inanıyoruz ki; üniversitelerin görevi sadece bilgiyi ve bu bilginin mesleki kullanımını öğretmek değil, bunun yanında öğrenci ve genç akademisyenlerine bilgi üretme yeteneğini de kazandırmaktır. Hayal kuran ve hayalinin peşinden koşan genç bir nüfusumuz olması hedefindeyiz. Umarım bugünkü toplantılarımızda da yeni bilgi paylaşımları ile toplumsal ve ulaşabilir bir fayda sağlamış oluruz. Tüm katılımcılara verimli, sağlıklı ve güzel bir kongre diliyorum."

Prof. Dr. Eyüp İlker Saygılı

Kongre Başkanlarından, SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Moleküler Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eyüp İlker Saygılı ise ülkemizde ve dünyada toplum odaklı, yenilikçi, Ar-Ge ve üretime ilişkin bir multidisipliner bakış açısı göz önüne alınarak sağlıkta ileri teknolojik üretim için bütün paydaşların koordineli çalıştığı sektörel sanayi stratejisine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Tıpta inovasyonun multidisiplinler ve ilgili aktörler arası oluşturulacak kuvvetli bir sinerji ile mümkün olabileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Saygılı, "Bu sinerji ile tıpta inovasyon çalışmaları; tekstil, robotik sistemler, savunma, havacılık ve diğer alanlardaki inovasyon çalışmalarını da destekleyecektir" ifadelerine yer verdi.

Tıp biliminin çok uzun bir geçmişi olduğuna işaret eden Prof. Dr. Saygılı, "Özellikle bu yüzyılda görülen tıpta inovasyon gelişmeleri; teşhis, tedavi ve rehabilitasyon amaçlı çok sayıda cihazın geliştirilmesini ve kullanıma sunulmasını sağlamış ve bu destekle belirli hastalıkların tedavisinde önemli başarılar elde edilmiştir" diye konuştu.

Singapur, Çin, Almanya, ABD, Hindistan gibi ülkelerin medikal sektöründe doğru stratejiler belirleyerek ve uygulamaya koyarak ulusal ekonomilerine önemli katkılar sağladıklarını anlatan Prof. Dr. Saygılı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülkemizin de sağlık ekosisteminin güçlü paydaşları ile ortak çalışma stratejisini oluşturarak katma değer sağlamamız mümkündür. Pandemi sürecinde, tıp ve biyolojik bilimlerde, yenilikçi ve topluma dönük faydanın kısa zamanda üretilmesi yönünde küresel bir değişim yaşanmaktadır. Bu nedenle pandemi ve sonrası inovasyonun yönünü konuşmak, ileride stratejik niş alanlarda yapılabilecekleri tartışmak ve Türkiye imzalı aşı ve ilaç çalışmalarında başarı beklentisi ve umuduyla bir araya geldik. Bu zor ve yoğun dönemde kongremize destek veren panel başkanları ve panelistlerimize teşekkür ediyorum."

Prof. Dr. Türker Kılıç

"Koronavirüs Salgınından Öğrendiklerimiz: Yaşamdaşlık Bilimi ve Kültürü" konulu paylaşım yapan Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç, salgın sürecini "bilimin yeni yöntemi ile yani bağlantısal bütünsellik ile anlayıp anlamlandırmaya çalışarak, 'Yaşam, iç içe varolan bir enformasyon kodlamalarının bağlantısal bütünlüğü' olarak tanımladı.

"Covıd-19 virüsü 30 bin çift nükleotidli küçük bir biyolojik enformasyon sistemidir" diyen Prof. Dr. Kılıç, şunları kaydetti: "En etkin bilgi işleyen sistemin insan beyni olduğunu düşünüyorduk, oysa gördük ki en etkin bilgi işleyen sistem, yaşamın kendisi. Covıd-19 virüsünün kendisinin zaman içindeki biyolojik farklılaşması ve bir kompleks sistem olarak salgının yayılımının, yaşam ağı içinde bu enformasyon ağlarının nasıl insan zihni ile öngörülmesi zor, hatta günümüz için imkansız olabileceğini yaşadık. Bilim, tümdengelim ve tüme-varımdan sonra, 'bağlantısal bütünsellik' yöntemiyle de gelişip dönüşme gerekliliğiyle tanıştı. Bilimsel yöntem, belirsizlikle karşılaştığında, ki en büyük belirsizlik ölüm ve ölüm tehdididir, insan zihninin çare arayışının ilk çözüm sığınağıdır. Covıd-19 salgınında da böyle oldu. Ancak bu kez sorun, insanlık evinin içinde insanların bir paylaşamamazlık kavgası değildi. Bu kez insanlık ağının bağlantısallığı üzerinden ilerleyen, etkileme alanındaki bütünün tüm parçalarını eşit etkileyen yeni bir yaşam kodlaması ile 'mücadele' söz konusu oldu. Yani bilimin konusunun artık bütünün parçaları değil bütünü oluşturan parçaların önce birbirleriyle, daha önemlisi, bütünle etkileşim ağı olduğu anlaşıldı. Her şey içinde bulunduğu ağ ile anlamlı ve her etkileşim ağı da parçası olduğu bütünlük ile var. İnsanoğlu uzun süreden beri ilk kez hiç tanımadığı insanların enfekte olmaması için maske taktı. Enfekte olmamanın ilkeleri ile enfekte etmemenin ilkelerinin benzer olduğunu anladı. Bağlantısal bütünlük kültürünün ilk öğretisi 'kendini geliştirmek istiyorsan işe yanındakini geliştirerek başla' ilkesidir. Virüs bize 'hastalanmak istemiyorsan önce yanındakini enfeksiyondan koru' pratiği ile bu ilkeyi öğretti."

Yaşamdaşlık konusuna da değinen Prof. Dr. Kılıç, konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Korona virüs salgınından öğrendiğimiz bir diğer sonuç da şu oldu, tabiat insansız çok mutlu. Yani insanoğlu, yaşamdaşlığı öğrenemez ise yaşam denen öğretmenin yeni egzersizleri ile karşılaşacak. Bunlar yine yaşam bağlantısallığı içinde, aynı matematik ile varlık bulacak yeni ekonomik krizler, ekolojik yıkımlar, iklim değişikliği sonucunda ortaya çıkabilecek açlık, sadece arıları etkileyecek bir başka virüs 'pandemisi' ile doğanın yaşanamayacak bir hale gelmesi vb. Yani yaşamdaşlık ergeç öğrenilecek. Yaşamdaşlık bizi kurtaracak."

Pandemi sonrası inovasyonun yönü

Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar'ın başkanlığını yaptığı, "Pandemi Sonrası İnovasyonun Yönü" konulu panele Sağlıkta İşbirliği Platformu Kurucusu Prof. Dr. Melih Bulut, Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Utkan Demirci, Microsoft Türkiye Kamu Sektörü ve Yatırımlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Erdem Erkul ve Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli paylaşımları ile katkı sağladı.

Pandemi sonrası niş alanlar

Oturum başkanlığını Prof. Dr. Eyüp İlker Saygılı'nın yaptığı "Pandemi Sonrası Niş Alanlar" oturumda ise Savunma Sanayii Başkanlığı Savunma Akademi Başkanı Doç. Dr. Oral Cenk Aktaş, Kuzey Dakota Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenay Şimşek, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leyla Türker Şener, Northwestern Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mazhar Adlı ve Kiel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Gülses'in katılımıyla Biyoekonomi, Giyilebilir Teknolojiler ve Robotik Sistemler, Crispr Cas Teknolojisi ve Geleceğin Gıdası konuları tartışıldı.

Pandemi aşı ve ilaç çalışmaları

Panel Başkanlığını Dr. Sevgi Salman Ünver'in yaptığı "Pandemi Aşı ve İlaç Çalışmaları" konu panelde, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören ve Jackson Laboratuvarı Sorumlu Araştırıcısı Prof. Dr. Derya Unutmaz görüşlerini dile getirdi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sanko Üniversitesi Tıpta İnovasyon Buluşmaları 6 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin'de PKK/KCK operasyonu: 11 şüpheli adliyeye sevk edildi
    10:25 Mersin'de PKK/KCK operasyonu: 11 şüpheli adliyeye sevk edildi

    Mersin'de Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü operasyonda gözaltına alınan 3'ü kadın 11 PKK/KCK şüphelisi adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin, muhalif şahısları tehdit ettiği, terör örgütünü övücü paylaşımlar yaptığı belirtildi. Operasyonda ruhsatsız silahlar ve örgütsel dijital materyaller ele geçirildi.

  • İzmir'de Kardeşler Çetesi Operasyonu: 13 Gözaltı
    10:24 İzmir'de Kardeşler Çetesi Operasyonu: 13 Gözaltı

    İzmir'in Kiraz ve Ödemiş ilçelerinde faaliyet gösteren 'Kardeşler Çetesi'ne yönelik jandarma operasyonunda 13 şüpheli gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramalarda ise uyuşturucu, ruhsatsız av tüfeği ve senet ele geçirildi.

  • Osmaneli'de Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Zaferi iftarı düzenlendi
    10:24 Osmaneli'de Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Zaferi iftarı düzenlendi

    Bilecik'in Osmaneli ilçesinde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 109. yıl dönümü dolayısıyla Kaymakam Yüksel Ünal ve Belediye Başkanı Münür Şahin, şehit yakınları, gaziler ve aileleriyle iftarda bir araya geldi.

  • Seydişehir Kaymakamı Şehit Aileleri ve Gazilerle İftarda Buluştu
    10:24 Seydişehir Kaymakamı Şehit Aileleri ve Gazilerle İftarda Buluştu

    Seydişehir Kaymakamı Cevdet Bakkal, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü ve ramazan dolayısıyla şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi. Kaymakam Bakkal, düzenlenen iftar yemeğinde şehit ve gazi aileleriyle yakından ilgilenerek sohbet etti. Programa çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri de katıldı.

  • Balıkesir'de motosiklet sürücüsü otomobille çarpıştı, yaralandı
    10:23 Balıkesir'de motosiklet sürücüsü otomobille çarpıştı, yaralandı

    Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, Hürriyet Caddesi'nde meydana gelen kazada, motosiklet sürücüsü otomobille çarpışarak yaralandı. Kaza sonucunda yaralanan sürücü, ambulansla Burhaniye Devlet Hastanesine sevk edildi. Trafik ekipleri olay yerinde önlem alırken, kaza ile ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Galatasaray Ekmas, JDA Bourgogne Dijon ile deplasmanda karşılaşacak
    10:23 Galatasaray Ekmas, JDA Bourgogne Dijon ile deplasmanda karşılaşacak

    Galatasaray Ekmas Erkek Basketbol Takımı, Şampiyonlar Ligi son 16 turu J Grubu'ndaki 6. maçında Fransa'nın JDA Bourgogne Dijon ekibiyle deplasmanda karşılaşacak. Maç, Jean-Michel Geoffroy Spor Salonu'nda TSİ 22.00'de başlayacak. Her iki takım da çeyrek finale çıkma şansını kaybetmiş durumda. Galatasaray Ekmas 2 galibiyet ve 3 mağlubiyetle üçüncü sırada yer alırken, JDA Bourgogne Dijon ise bir galibiyet ve 4 yenilgiyle son sırada bulunuyor. İstanbul'da yapılan maçı Fransa temsilcisi kazanmıştı. Alman ekipleri Telekom Baskets Bonn ve MHP Riesen ise çeyrek finale yükselmeyi garantilemişti.

  • Tekirdağ'da 250 litre sahte içki ve 62 litre etil alkol ele geçirildi
    10:22 Tekirdağ'da 250 litre sahte içki ve 62 litre etil alkol ele geçirildi

    Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, Süleymanpaşa ilçesinde yapılan aramalarda 250 litre sahte içki ve 62 litre etil alkol ele geçirildi. Olayla ilgili olarak 1 şüpheli hakkında yasal işlem yapıldı.

  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Terme'de partililerle iftar programında buluştu
    10:21 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Terme'de partililerle iftar programında buluştu

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Terme'de düzenlenen iftar programında partililerle bir araya geldi. Karaaslan, seçim hazırlıklarına güçlü bir şekilde devam ettiklerini belirterek, Termelilere teşekkür etti ve birliktelik mesajı verdi. Yerel seçimlerin önemine vurgu yapan Karaaslan, yeni yatırımlarla Terme'nin daha yaşanabilir bir şehir olmasını hedeflediklerini söyledi.

  • Bursa'da 50 Bin Araçlık Otopark Yatırımı
    10:21 Bursa'da 50 Bin Araçlık Otopark Yatırımı

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ulaşan şehir için çalışmalarını yeni dönemde de sürdüreceklerini belirterek, otopark kapasitesini yapacakları 50 bin araçlık yatırımla üst seviyeye taşıyacaklarını açıkladı.


Advertisement