Şanlıurfa'da Gazelhanlar Anıldı - Son Dakika
Güncel

Şanlıurfa'da Gazelhanlar Anıldı

Şanlıurfa\'da Gazelhanlar Anıldı

Şanlıurfa'da düzenlenen "Gazelhanlar Gecesi"nde Urfalı gazelhanların 'Piri' olarak bilinen Kazancı Bedih ve diğer gazelhanlar anıldı.

31.01.2016 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Şanlıurfa Sanat Gönüllüleri Derneği'nin katkılarıyla düzenlenen "Gazelhanlar Gecesi"nde Urfalı gazelhanların 'Piri' olarak bilinen Kazancı Bedih ve diğer gazelhanlar anıldı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Mehmet Akif İnan Konferans Salonunda düzenlenen programa Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İsa Kızıldemir, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Harran Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. İ. Halil Mutlu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Urfalı gazelhanların hayatının anlatıldığı anma gecesinde, Büyükşehir Belediyesi sıra gecesi ekibinin müzik ezgileri ile birlikte Kazancı Bedih'in oğlu Naci Yoluk, Zekeriya Ünlü ve Halil Aftan Çizmecioğlu merhum Kazancı Bedih'in eserlerini seslendirirken İlkbal Gürpınar ise şiir dinletileriyle gelen konuklara duygu dolu anlar yaşattı. Anma gecesinde Merhum Urfalı gazelhanlara rahmet dileyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İsa Kızıldemir, Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman sanata ve sanatçıya destek vereceklerini belirtti.

Gazelhanların müzik dinletileriyle Divan Edebiyatı eserlerine farklı bir ahenk kattıklarını belirten Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İsa Kızıldemir,"müzik meclislerinde birçok şairin gazelini kendi tavrına göre çeşitli makamlarda okuyan Kazancı Bedih, Şanlıurfa'nın yetiştirmiş olduğu en ünlü gazelhanlardan olup Fuzuli, Nabi, Nezihe, Furugi, Abdi gibi çeşitli şairlerin gazellerini Şanlıurfa makam geleneğine uygun olarak, davûdî ve etkileyici sesiyle okurdu.Bu nedenle kendisine 'Pir' denilmektedir. Kel Hamza (Hamza Şenses), Demir İzzet, Mahmut Güzelgöz (Tenekeci Mahmut), Şükrü Hafız, Mukim Tahir, Halil Hafız ve Bekçi Bakır gibi ünlü gazelhanlarımız o eşsiz yorumlarıyla aynı zamanda Divan edebiyatının kaybolmaması açısından da önemli bir değer taşımaktalar. Tüm bu değerlerimizi korumak adına, Büyükşehir Belediyesi olarak, sanata ve sanatçıya her zaman destek olmaya devam edecektir" dedi.

Konuşmaların ardından Şanlıurfa'da gazel kültürünün gelecek nesillere aktarılmasında büyük emekleri olan Kazancı Bedih'in hayatından kesitler aktarıldı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Şanlıurfa'da Gazelhanlar Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement