Şanlıurfa'da "Göbeklitepe Çalıştayı" - Son Dakika
Yerel

Şanlıurfa'da "Göbeklitepe Çalıştayı"

Alman Arkeoloji Enstitüsü'nde görevli Arkeolog Prof.Dr.Klaus Schmidt, dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe kazılarında bu yılki ikinci etap çalışmalarında çok sayıda çakmak taşı, hayvan kemiği ve insan başını tutan kuş...

02.10.2012 16:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alman Arkeoloji Enstitüsü'nde görevli Arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt, dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe kazılarında bu yılki ikinci etap çalışmalarında çok sayıda çakmak taşı, hayvan kemiği ve insan başını tutan kuş figürü ile küçük bir insan gövdesi figürü bulduklarını söyledi.

Aynı zamanda Göbeklitepe Kazıları Bilimsel Başkanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Schmidt, Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Tempelton Vakfı'nın katkılarıyla Şanlıurfa'da bugün başlayan "Göbeklitepe Çalıştayı" kapsamında yurt içi ve yurt dışından gelen bilim insanlarına kazı alanını gezdirdi.

Kazı çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi veren Prof. Dr. Klaus Schmidt, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın birçok yerinden akademisyenlerin çalıştay öncesi Göbeklitepe'yi ziyaret ettiğini söyledi.

İncelemelerin ardından çalıştaya geçileceğini ve burada sunumların yapılacağını ifade eden Prof. Dr. Schmidt, akademisyenlerin çalıştayda Göbeklitepe'nin kendilerine sunduğu verileri, getirdiği fenomeni hep birlikte tartışıp değerlendireceklerini belirtti.

Göbeklitepe'De devam eden kazılarla ilgili bilgi veren Schmidt, eylül ayında başladıkları ikinci etap kazı çalışmalarına kasım ayına kadar devam edeceklerini ifade etti.

Bu yılki çalışmalarda bazı yeni bulgulara ulaştıklarını aktaran Prof. Dr. Schmidt, "Bu yılki çalışmaların ana amacı burada yapacağımız çatının taşıyıcılarının geleceği noktaları araştırmak. Bunu yaptıktan sonra çatının altında detaylı çalışmalarımız da devam edecek. Bu yılki ikinci etap çalışmalarda çok sayıda çakmak taşı, hayvan kemiği ve insan başını tutan kuş figürü ile küçük bir insan gövdesi figürü bulduk" diye konuştu.

Göbeklitepe'de incelemelerde bulunan Barcelona Otonom Üniversitesi'nde görevli Dr. Walter Cruells de Göbeklitepe'nin olağanüstü bir yer olduğunu ifade etti.

Göbeklitepe'yi önceden duyduğunu ve burada gün yüzüne çıkarılan eserler hakkında bilgi sahibi olduğunu aktaran Cruells, "Göbeklitepe'yi okumuştum ama fiziksel olarak burada olmak bu yaşantının içine girmek son derece etkileyici. Bütün bu sembolizmi yerinde görmek beni çok etkiledi" dedi.

Bu arada gezinin ardından Şair Nabi Kültür Merkezi'nde yurt içi ve yurt dışından bilim insanlarının katılımıyla söz konusu çalıştaya geçildi.

-Göbeklitepe

Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın 18 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında bulunuyor.

İlk kez 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitelerinden görevlilerinin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarını, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor.

Kazı çalışmalarında şimdiye kadar Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü

"T" biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli, dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulunmuştu.

Dünyanın en eski "tapınak merkezi" olduğu belirtilen Göbeklitepe, bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.

Muhabir: Yasin Dikme/ Mehmet Güldaş

Yayıncı: İsmail Fidan - ŞANLIURFA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Şanlıurfa'da 'Göbeklitepe Çalıştayı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement